• Autós Hírek
  • Közúti Hírek - Kettészakadt a motoros teste - fogházba megy a munkagép kezelője

Közúti Hírek - Kettészakadt a motoros teste - fogházba megy a munkagép kezelője

Készült: 2013.október.15 11:34 Készítette: Super User Kategória: Autós Hírek, Egyéb motoros hírek, Motoros Hírek, Közúti hírek

Közúti Hírek - Kettészakadt a motoros teste - fogházba megy a munkagép kezelője
Helybenhagyva az elsőfokú ítéletet, halálos közúti baleset gondatlan okozása miatt jogerősen 8 hónap végrehajtandó fogházbüntetésre ítélte a Debreceni Törvényszék azt a munkagépkezelőt, aki miatt szörnyethalt egy motoros Debrecenben - értesült a HavariaPress.
Az elítélt férfi még 2010 júliusában okozta egy fiatal motoros halálát Debrecenben, mikor egy munkagéppel közlekedett és balra akart kanyarodni a munkaterületre. Kanyarodás közben nem adta meg az elsőbbséget a vele szemben óránkénti 55-65 kilométeres sebességgel érkező segédmotor-kerékpárosnak. A motoros olyan erővel ütközött a munkagépnek, hogy a kanál kettészakította a testét. A 20 éves férfi azonnal életét vesztette.
A Debreceni Járásbíróság korábbi ítélete után azért került az ügy a másodfokon eljáró bíróságra, mert az ügyészség súlyosítást, a vádlott és védője enyhítést kért. A védő a keddi nyilvános ülésen újabb szakértők és tanúk meghallgatását indítványozta, ezt azonban a bíróság elutasította. A törvényszék a vádlottat 8 hónap végrehajtandó fogházbüntetésre ítélte, 3 év 2 hónapra eltiltotta a közúti járművezetéstől, valamint kötelezte az összesen 533 ezer forint bűnügyi költség megtérítésére.
A bíró az ítélet indoklásában kiemelte: a baleset bekövetkeztét nem befolyásolta az, hogy a motor tuningolt volt vagy sem, de azzal sem lehetett volna elkerülni az ütközést, ha a robogó világítása működik. Amikor ugyanis a munkagép megkezdte a kanyarodást, a motoros 29 és fél méter távolságra volt, így a munkagép vezetőjének észre kellett volna vennie. Amennyiben a motoros betartotta volna a 40 km/h sebességhatárt, ilyen távolság mellett abban az esetben is blokkoló fékezésre kényszerítette volna őt a vádlott. A Debreceni Törvényszék megállapította, hogy a munkagép vezetője alapvető és súlyos közlekedési szabályt sértett akkor, amikor a jól belátható, forgalommentes, 200 méteren át egyenes útszakaszon kellő meggyőződés nélkül kezdett nagy ívben balra kanyarodni.

Belépés