• Autós Hírek
  • Forma-1 Hírek - Nem lesznek egységes sebességváltók a Forma-1-ben

Forma-1 Hírek - Nem lesznek egységes sebességváltók a Forma-1-ben

Készült: 2019.május.25 19:05 Készítette: Lipták Melinda Kategória: Autós Hírek, Forma1 Hírek Forrás F1hungary.fw.hu

Forma-1 Hírek - Nem lesznek egységes sebességváltók a Forma-1-ben
A Nemzetköz Automobil Szövetség megerősítette a standard egység visszavonását, így az egyelőre biztosan nem valósulhat meg.
A Forma-1 2021-től jelentős szabályváltozásokon fog átmenni, melynek részeként néhány standard elem felkerülhet a listára, amiket külső gyártók biztosítanának a csapatok számára. Nemrég fék-rendszer-alkatrészekre és az üzemanyag-rendszer kulcselemeinek legyártására írtak ki pályázatot.

Korábban hasonlóan jártak el a sebességváltó kazettájának elkészítésére is. A tendert a 2021 és 2024 közötti időszakra írták ki. A váltóházat azonban továbbra is saját maguk terveznék és gyártanák le a csapatok.

Erre a szintén fontosabb elem legyártására a sebességváltó területén négy ajánlat érkezett. Az Xtrac cég volt az egyetlen, mely hivatalosan is megerősítette az ajánlatát. Az FIA vezető testülete azonban bejelentette, hogy a WMSC az ötlet ellen szavazott. A tanács a döntés során figyelembe vette a rendelkezésére álló technikai és pénzügyi információkat.

A szolgáltatott technikai adatok azt mutatták, hogy az F1-ben lévő sebességváltó-technológia erősen konvergált, és ennek következtében jelenleg kevés a teljesítménykülönbség. Továbbá megjegyezték, hogy az alkatrészek összetettsége miatt a sebességváltók a megbízhatóság szempontjából egy érzékeny területet jelentenek, és ezt figyelembe vették az FIA Technikai Osztályának értékelésében.

A sebességváltók standardizálása a kezdetektől a terv része volt a 2021-től kezdődő költségcsökkentési tervben, de az FIA rájött, hogy enélkül is hasonló megtakarításokat érhetnek el a költségvetésekben. Az ebből a célból kialakított megoldásokat június végig fogják megvitatni, még mielőtt a 2021-es szabályokat integrálnák a Forma-1-ben.

Belépés