Forma-1 Hírek - Gyász: Elhunyt Niki Lauda

Készült: 2019.május.22 08:25 Készítette: Lipták Melinda Kategória: Autós Hírek, Forma1 Hírek Forrás F1hungary.fw.hu

Forma-1 Hírek - Gyász: Elhunyt Niki Lauda
Elhunyt a háromszoros F1-es világbajnok Niki Lauda. Az osztrák legenda 70 évesen ment el, egy igen hosszú és kemény küzdelem után.
Niki Lauda pályafutása több mint különleges volt a Forma-1-ben. Az osztrák versenyző az egyik legkülönlegesebb karaktere volt a rajtrácsnak, és igen komoly eredményeket ért el, beleértve a három világbajnoki címét, valamint a nagy visszatérését a súlyos balesete után.

Tavaly augusztusban életmentő tüdőtranszplantáción esett át, és 2 hónapig folyamatos kórházi kezelés alatt állt. Az állapota hol javult, hol pedig rosszabb lett, de bármennyire is szeretett volna újra munkába állni, már nem tudott. Legutóbb arról szóltak a hírek, hogy Niki a Spanyol Nagydíjra tervezte a visszatérését a paddockban, de Svájcban kellett maradnia az újabb kezelések miatt.

Sajnálatos módon a család nemrég megerősítette, hogy Niki Lauda hétfőn elhunyt, de mindvégig vele voltak.

„Mély szomorúsággal jelentjük be, hogy az általunk szeretett Niki békésen hunyt el hétfőn a családja társaságában. Egyedülálló eredményeket ért el sportolóként és vállalkozóként is. Ezek az eredmények felejthetetlenek maradnak, akárcsak a fáradhatatlan cselekedetei, az egyenessége és a bátorsága.”

„Niki minden szerepben példaértékű volt, szerető és gondoskodó férj, apa és nagyapaként is, távol a nyilvánosságtól. Hiányozni fog.”

Lauda nagyon nagy tiszteletnek örvendett a paddockban, ahol több mint négy évtizeden át volt jelen. A debütálása 1971-ben volt, míg az első versenyét 1974-ben húzta be, amikor csatlakozott a Ferrarihoz. Az első címét pedig 1975-ben ünnepelte. A következő szezon volt az az idény, amire mindenki jól emlékezhet a sérülése és a James Hunt elleni párbaja miatt. Végül csak egy hajszállal maradt el attól, hogy újra felérjen a csúcsra.

Ez 1977-ben sikerült is neki, míg az utolsó ilyen trófeáját 1984-ben húzta be a McLarennel, ráadásul úgy, hogy 1980-ban és 1981-ben nem versenyzett az F1-ben. 1982 és 1985 között a McLarennel versenyzett. Az utolsó idényében szinte az összes futamán kiesett, és csak a 10. helyen végzett. Ez az volt a pont, amikor eldöntötte, hogy végleg befejezi.

A második visszavonulása után a Ferrarinál tanácsadó volt, majd a Jaguar istállónál csapatfőnök, melyet 2001-ben fogadott el. Ez egy rövidebb időszak volt számára, és csak 2002-ig tartott. 2012-ben a Mercedes csapatának egyik legfontosabb embereként dolgozott tovább, és kulcsfontosságú szerepet töltött be abban, hogy a német gyártó sorra nyerje meg a bajnoki címeket.

Belépés