• Autós Hírek
  • Forma-1 Hírek - A Mercedes megnevezte, ki találta ki a kettős bokszkiállás ötletét Kínában

Forma-1 Hírek - A Mercedes megnevezte, ki találta ki a kettős bokszkiállás ötletét Kínában

Készült: 2019.április.18 16:24 Készítette: Lipták Melinda Kategória: Autós Hírek, Forma1 Hírek Forrás F1Hungary.fw.hu

Forma-1 Hírek - A Mercedes megnevezte, ki találta ki a kettős bokszkiállás ötletét Kínában
A Mercedes videójában fény derült arra, hogy ki találta ki azt, hogy egy körön belül hozzák be Lewis Hamiltont és Valtteri Bottast. Erről Andrew Shovlin, a Mercedes főmérnöke számolt be: Toto Wolff, a csapatfőnök állt az ötlet mögött.
A Kínai Nagydíjon meglehetősen nagy stratégiai kavarodást idézett elő az, hogy a Red Bull másodszor is kihívta Max Verstappent, ennek következtében Sebastian Vettel is kijött a bokszba. A Mercedes nem akarta megkockáztatni, hogy Vettel eléjük tudjon vágni, ezért ők is ki akarták hozni pilótáikat.

A problémájuk gyökere az volt, hogy nem volt túl nagy különbség a két pilótájuk között, az élen haladó Hamiltont csak pár másodperc választotta el Bottastól. Egyik versenyzőjüknek sem akart kedvezni a német istálló, márpedig azé lett volna az előny, akit hamarabb hoznak ki.

Hamilton még inkább ellógott volna Bottastól, akit ezzel a döntéssel a Mercedes „Vettel elé vetett volna”, ellenkező esetben pedig Bottas veszélyeztethette volna Hamilton győzelmét. Toto Wolff ki is találta, hogy mi lenne a megoldás: a kettős bokszkiállás.

A csapatfőnök elmondta ötletét a csapat ismert stratégájának, James Vowlesnak, aki azt mondta a tervről, hogy kemény, de kivitelezhető, majd a sportigazgató, Ron Meadows is rábólintott erre. A Mercedes videójában Andrew Shovlin beszélt erről:

„Igazából Toto állt elő a kettős bokszkiállás ötletével. Aztán James Vowles és Ron Meadows tárgyalta meg a dolgot. Ron megnézte, hogy van-e elegendő különbség a két autó között, illetve a bokszutcai csapat képes-e mindkét bokszkiállás kivitelezésére időveszteség nélkül.”

„James hozta meg a végső döntést, azt mondta, csináljuk meg. A legtöbbször próbáljuk elkerülni az ilyen helyzeteket, mivel ha az első autóval probléma van, az a második kocsira is hatással van. Ennek következtében pillanatok alatt lehettünk 1. és 2. helyezettből 3. és 4. helyezettek. Ez nem egy olyan dolog, amit minden nap csinálunk.” – mondta Shovlin.

Viszont a Mercedes csapata kiválóan végrehajtotta mindkét kiállást, sőt Bottasnak nemhogy nem kellett várnia, még gyorsabb volt a kerékcseréje, mint a csapattársáé, Vettel pedig szerencséjükre mögött maradt.

Belépés