• Autós Hírek
  • Forma-1 Hírek - Idén egyes pályákon 50%-kal láthatunk több előzést a Forma-1-ben

Forma-1 Hírek - Idén egyes pályákon 50%-kal láthatunk több előzést a Forma-1-ben

Készült: 2019.április.08 11:07 Készítette: Lipták Melinda Kategória: Autós Hírek, Forma1 Hírek Forrás f1hungary.fw.hu

Forma-1 Hírek - Idén egyes pályákon 50%-kal láthatunk több előzést a Forma-1-ben
Az új szabályváltozások is erős hatással lehetnek az előzésekre, miután az eddigi szimulációs értékek 50%-os emelkedést mutatnak.
A Forma-1 az idei szezonra részben ismét átalakult az új első szárnyak bevezetésével, melyek egyúttal előfutárai a 2021-es nagy aerodinamikai csomagnak. A királykategória fő célja az egyszerűbb első légterelőkkel az volt, hogy az autók könnyebben követhessék egymást.

A téli teszteken vegyesek voltak az érzések ezzel kapcsolatban, és úgy tűnt, hogy a nagyon költséges változtatással még rosszabb lett a helyzet. Emellett a hátsó szárnyak és a fékcsatornák is változtak.

Az FIA legújabb kiadásában azt olvasni, hogy az eddigi értékek igencsak biztatóak, még akkor is, ha javarészt csak szimulációkról van szó. Plusz ne feledjük, a középmezőny minden eddiginél szorosabb lett, valamint a Bahreini Nagydíjon egy harmadik DRS-zóna is felkerült a pályára.

Nikolas Tombazis, az FIA technikai szakembere elmondta, Ausztráliában nem vártak komoly változást, mivel az Albert Parkban amúgy is nehéz az előzés. Néhány szimuláció 10%-os növekedést mutatott az előzéseknél, de ez az érték nyilvánvalóan pályánként eltérhet.

Ugyanezeket a szimulációkat más pályákon is lefuttatták, ahol az érték már az 50%-ot is meghaladta, ami drasztikus különbséget jelent. A neves és nagyon szakember hangsúlyozta, ezek még mindig csak szimulációk, és a valóság lesz az, ami igazán megmutatja, hogy mi történt az új szabályok hatására. Ne feledjük, az egész F1 több másodperces lassulást várt a változtatások miatt, de igen hamar kiderült, hogy még ennek ellenére is gyorsult a sport. Az előzések azonban más terület...

Az igazán hasznos változtatás a hatékonyabb DRS lehet a hátsó szárnyak módosításával, amit Tombazis is elismert. Sok rajongó azonban nem elégedett, mert ezek sokkal inkább kikerülések, mint aktív látványos előzések. Az FIA technikai guruja hangsúlyozta, összességében elégedett az új aerodinamika adatokkal, de még biztosan nem érkeztek meg oda, ahol lenni szeretnének. „Biztosan nem, és soha nem dőlthetünk hátra, és mondhatjuk azt, hogy oké, rendben vagyunk.”

Tombazis szerint jó döntést hoztak azzal, hogy már a 2021-es nagyon szabályváltozások előtt elkezdték az aerodinamika tényleges átszabását, hiába vannak ennek nagyobb költségei, valamint kockázata. „Ha ezt nem tettünk volna meg, 2021-re sokkal gyengébb helyzetben lennénk.”

Az FIA nagyon fontos tartja, hogy addig is aktívan teszteljék ezeket a változtatásokat, amik előfutárai a teljes csomagnak, mely ennek alapján még változhat. Végleges megállapodás azonban továbbra sem született róla, és a csapatok aggódnak, mert egyre kevesebb idejük lesz annak kifejlesztésére.

A szövetség szerint a sikeresség attól is függ, hogy a csapatok mennyire lesznek egymáshoz közel. Jelenleg a középmezőnyt illetően nem lehet panaszunk, de ez a csoport még mindig nagyon távol van a top-csapatoktól, ami valószínűleg így is marad, legalább 2021-ig és a költségvetési sapka teljes bevezetéséig.

Belépés