MotoGP Hírek - 2018 újratöltve: Dovizioso ismét kitrükközte Marquezt a hajrában!

Készült: 2019.március.17 17:17 Készítette: Lipták Melinda Írta: Balogh Tamás Kategória: Motoros Hírek, Motogp hírek Forrás P1race

MotoGP Hírek - 2018 újratöltve: Dovizioso ismét kitrükközte Marquezt a hajrában!
Parádés futammal rajtolt el a MotoGP 2019-es idénye, és bár sokáig nyolcan haladtak együtt az élen, végül ismét az előző két év főszereplői küzdöttek meg a győzelemért – s ahogy tavaly, ismét a ducatis diadalmaskodott.
A versenyzők kérése ellenére helyi idő szerint 20 órakor rajtolt el a MotoGP szezonnyitó Katari Nagydíja. Már a start előtt drámai események történtek a rajtrácson: Fabio Quartararo motorja lefulladt a felvezető kör előtt, így a bokszból kellett rajtolnia az eredetileg ötödiknek kvalifikáló újoncnak. A pole-ból Maverick Vinales vághatott neki a 22 körös viadalnak, a startot azonban két ducatis kapta el a legjobban, talán épp a holeshot device-nak köszönhetően: Andrea Dovizioso állt az élre Jack Miller előtt, mögöttük Marc Marquez, Cal Crutchlow és Takaaki Nakagami következett, míg a Yamaha spanyolja egészen a hetedik helyig csúszott vissza, még Joan Mir is megelőzte őt.

Millernek meg kellett küzdenie Marquezzel a második helyért, ám végül egy technikai gond miatt esett hátra az ausztrál: szemlátomást az üléssel adódott problémája, egy elemet el is hajított belőle. A harmadik helyért így Crutchlow és a parádés első köröket teljesítő Suzukik harcoltak, sőt Alex Rins Marquezt és néhány kanyar erejéig Doviziosót is megelőzte! A Dovizioso, Rins, Marquez hármas folyamatosan előzgette egymást, de összesen kilencen haladtak együtt a táv első harmadában: Mir, Petrucci, Crutchlow, Vinales, Valentino Rossi és Franco Morbidelli is ott loholt az éllovasok sarkában.

Féltávhoz közeledve Rins és Dovizioso váltogatta egymást az élen, a suzukist aztán viszont egy kemény manőverrel Marquez is maga mögé utasította, amelyet kihasználva Petrucci is bejött a spanyol elé ideiglenesen. Doviziosóék aztán igyekeztek rákapcsolni, de Marquez, Rins, Petrucci és Crutchlow is át tudta venni a ritmusváltást, sőt a Mir, Vinales, Rossi hármas sem szakadt le. A „Doktor” ráadásul mintha ekkor kezdett volna magára találni: a Suzuki újoncát és saját csapattársát is lehagyta, így a hatodik helyen fordult rá a fináléra.

Három körrel a vége előtt Rins apró hibáját kihasználva Crutchlow feljött harmadiknak, a győzelemért azonban – ahogy az előző két évben oly sokszor – ismét Dovizioso és Marquez csapott össze. A repsolos az utolsó előtti körben támadást is indított és az élre állt. A ducatis azonban válaszolt, és bár Marquez próbálkozott a hajrában, megismétlődött a 2018-as befutó: Dovizioso gyorsított ki jobban, így ő nyerte meg az idénynyitót 23 ezreddel a címvédő előtt! Crutchlow állhatott még dobogóra, Rins végül negyedik lett, Rossi pedig a 14. pozícióból indulva az ötödik. Petrucci végzett a hatodik, Vinales a hetedik helyen, az első tízet pedig Mir, Nakagami és az apriliás Aleix Espargaro tette teljessé.

Belépés