Forma-1 Hírek - 50 éves lett Michael Schumacher

Készült: 2019.január.04 16:21 Készítette: Lipták Melinda Írta: Hujber Dávid Kategória: Autós Hírek, Forma1 Hírek Forrás f1hungary.fw.hu

Forma-1 Hírek - 50 éves lett Michael Schumacher
50. életévét töltötte be Michael Schumacher, aki az F1-es pályafutása ideje alatt a Benettonnal és a Ferrarival is bajnok lett. Összesen 7 címig jutott a német legenda.
"Hogy őszinte legyek, inkább azért kritizáljanak, hogy dominálok, mintsem azért, hogy lassú vagyok." - mondta egykor Schumacher.

Michael Schumacher – 1969. január 3. – Hürt-Hermülheim – 50 éves

Első nagydíj: Belgium, 1991
Utolsó nagydíj: Brazília, 2012
Első győzelem: Belgium, 1992
Utolsó győzelem: Kína, 2006
Legjobb helyezés: 1.
Legjobb rajthely: 1.
Világbajnoki évek: 1994, 1995, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004
Csapatai: Jordan, Benetton, Ferrari, Mercedes

Schumacher neve mellett összesen 308 versenyhétvége, 307 nagydíj, 11 csapattárs, 19 szezon, 4 konstruktőr, 4 motorgyártó, 23 autó, 91 győzelem, 68 rajtelsőség, 77 leggyorsabb kör, 155 dobogós helyezés, 68 kiesés és 1566 pont díszeleg.

A hétszeres világbajnok rekorder hosszú éveket töltött el a motorsportban és a Forma-1-ben. Természetesen ő sem úszta meg balesetek nélkül, de mindig felépült, és képes volt ugyanazon a szinten teljesíteni.

Az első visszavonulását követően motorozni kezdett, és egy teszten valóban közel volt ahhoz, hogy lebénuljon, miután komolyat esett. A csigolyatörést szenvedett Michael emiatt nem tudta helyettesíteni a korábbi csapattársát, Felipe Massát, aki a 2009-es Magyar Nagydíjon szenvedett súlyos balesetet a Ferrarival.

Hónapokkal később Schumacher teljesen felépült, és aláírt a Mercedeshez, ami a visszatérését is jelentette a száguldó cirkuszban. Végleg 2012 év végén akasztotta szögre a sisakját, amit már bárhol felismernek.

Egy esztendővel később 2013. december 29-én olyasvalami történt, amire senki sem számított. Schumacher a Francia Alpokban síelt, amikor az egyik lesiklás alkalmával elesett. Fia, az akkor 14 éves Mick mindent láthatott, hiszen az édesapjával közösen síelt.

A tapaszalt és jó síelőnek számító Schumacher sokáig élet-halál között lebegett, és egyáltalán nem volt biztos, hogy túléli a következő 48 órát. A legnagyobb gondot az jelentette, hogy a fejével tompította a becsapódást. Az orvosok szerint, ha nincs rajta sisak, akkor valószínűleg azonnal meghalt volna. Az ütközés olyan erős volt a sziklával, hogy a védősisak gyakorlatilag kettétört.

A kómából ugyan ki tudott jönni, az elmúlt években egy olyan alkalom sem volt, amikor megjelent volna a nyilvánosság előtt, akár egy aktuális fotó formájában is. 2014. szeptembere óta otthon lábadozik, de a család részletes információt nem hajlandó kiadni Michaelről. A mai nap azonban minden bizonnyal számukra is különleges, hiszen sokunk kedvence 50 esztendős lett.

Az 50 esztendős rekorder 1991 és 2012 között volt tagja a száguldó cirkusz mezőnyének. Először a 2006-os idény végén vonult vissza a Ferraritól, majd 2012-ben a Mercedestől. Ezen hosszú időszak alatt Schumacher olyan eredményeket ért el az F1-ben, amiről senki sem álmodhatott.

A német pilóta 307 nagydíjon állt rajthoz, miközben 91 győzelem, 68 rajtelsőség, 77 leggyorsabb kör, 155 dobogós helyezés és 1566 bajnoki pont került a neve mellé. Michael a karrierje során 5 111 kört és 24 148 kilométert töltött az élen. Összesen pedig 16 825 kört és 81 208 kilométert versenyzett.

Átlagosan több mint 5 pontot szerzett nagydíjaként, ami szezonra lebontva 82.42 világbajnoki egységet jelent. A 19 szezon során megszerzett 91 győzelméből sok egészen különleges és meghatározó volt, a sport szempontjából is.

A szóvivő Sabine Kehm legfontosabb feladatának azt tekinti, hogy semmilyen kép ne kerülhessen nyilvánosságra a német legendáról. Korábban állítólag 1 millió euróért kínáltak különböző médiumoknak olyan képeket, amelyeket egy drónnal készítettek.

"Michael egészsége nem közügy, ezért továbbra sem fogunk beszámolni az állapotáról" - szögezte le Sabine Kehm, aki időtlen idők óta dolgozott Schumacher sajtófőnökeként, és ő írta meg a róla szóló hivatalos önéletrajzi könyvet is. "Meg kell, hogy védjük az intim szféráját, márpedig minden, az egészségével kapcsolatos kijelentés ezt sértené."

Schumacher nevét fia viszi tovább, aki noha csak 19 esztendős, fényes jövőt jósolnak neki és az F1-es csapatok is elkezdték őt figyelni, köztük a világbajnok Mercedes is. Mick tavaly egy hatalmas hajrával az F3-as bajnokságot nyerte meg, míg idén már az F2-ben fog indulni, amit a Forma-1 előszobájának tartanak.

„Boldog vagyok, amiért a legjobb F1-es fia lehetek. Annak is örülök, hogy ő a Forma-1 történetének valaha volt legjobb versenyzője, ezért pedig csodálom őt. Persze ez néha megnehezíti a dolgom. Természetes, hogy ez a helyzet előnyökkel és hátrányokkal is jár. Azt pedig fantasztikus, hogy ennyi ember támogat a világ különböző pontjairól. Ezért pedig rendkívül hálás vagyok.”

Tavaly édesapja Benetton B194-es versenygépét vezethette Spában.

„Sajnos nem versenyezhettem az autóval, csak egy kört mehettem vele, ráadásul azt is óvatosan tettem meg. De egyértelműen nagyon különleges érzés volt. Láttam, hogy mennyi embert érintett meg érzelmileg ez a dolog a paddockban és a lelátókon. Jó volt látni, hogy nem csak számomra volt megható ez az egész.”

Belépés