MotoGP Hírek - Így lehet már a hétvégén világbajnok Marquez

Készült: 2018.október.15 17:12 Készítette: Lipták Melinda Írta: Balogh Tamás Kategória: Motoros Hírek, Motogp hírek Forrás P1race.hu

MotoGP Hírek - Így lehet már a hétvégén világbajnok Marquez
Ha a 77 pontos fórjából 75-öt megőriz a Japán Nagydíjon, akkor a Honda hazai versenyén válik hétszeres világbajnokká a még mindig csak 25 éves spanyol motoros.
Marc Marquez 77 pontos előnnyel utazik Motegibe, s miután a mostani hétvégét követően már csak három verseny lesz hátra a szezonból, a spanyol akár Japánban bebiztosíthatja újabb, szám szerint hetedik – a királykategóriában ötödik – világbajnoki elsőségét. Ehhez az kell, hogy legalább 75 egységnyi előnye megmaradjon a vasárnapi futam után is az összetett tabella második helyezettjével, azaz maximum két pontot hozhat rajta a jelenleg ezüstérmes helyen álló Andrea Dovizioso.

Azért elegendő ez a kritérium, és azért nem kell 76 pontosnak lennie az előnyének, mert pontegyenlőség esetén biztosan Marquez lenne a világbajnok a szezon végén: ő most hét, míg Dovizioso három győzelemnél jár, s ha a ducatis négy első hellyel utol is érné a repsolost, akkor meg a második helyek döntenének 4-3 arányban a hondás javára. Érdekesség egyébként, hogy matematikailag még Valentino Rossi is elodázhatja a bajnokavatást, hiszen 99 pontos a hátránya, de csak akkor, ha győzni tud Motegiben, Marquez pedig nem szerez pontot. De akkor nézzük is az összes forgatókönyvet:

Marquez már Motegiben világbajnok, ha:
- megnyeri a futamot
- második lesz, de nem Dovizioso nyer
- harmadikként zár, de Dovizioso nem végez az első kettőben
- negyedik vagy ötödik lesz, miközben Dovizioso nincs dobogón
- hatodik vagy hetedik helyen fut be, míg Dovizioso nincs az első négyben
- nyolcadik és 15. hely között ér célba, és Dovizioso legfeljebb két hellyel előzi meg őt
- nem szerez pontot, miközben Dovizioso legfeljebb 13., Rossi pedig nem nyer

Belépés