MotoGP Hírek - Marquez megint kitaktikázta a mezőnyt, nagyot mentettek a Yamahák

Készült: 2017.augusztus.07 08:34 Készítette: Lipták Melinda Írta: Balogh Tamás Kategória: Motoros Hírek, Motogp hírek Forrás P1race

MotoGP Hírek - Marquez megint kitaktikázta a mezőnyt, nagyot mentettek a Yamahák
Ahogy az motorcserés versenyeken lenni szokott, ismét a Repsol Honda spanyolja érzett rá a legjobban, mikor kell kiállnia a bokszba, így idei harmadik sikerét aratta. Csapattársa, Pedrosa lett a második, megelőzve a stratégiában pocsékul teljesítő, de nagy felzárkózást bemutató Vinalest és Rossit.
Hiába sütött ki a Nap Brnóban a királykategória rajtjára, a korábbi esőzés miatt még nedves pályán, és ezért esőgumikon vágott neki a mezőny a szezon tizedik futamának, amelyet hivatalosan is esősnek minősítettek, így a versenyzők bármikor szabadon kiállhattak motort cserélni.

A pole-ból Marc Marquez várhatta a piros lámpák kialvását, s a repsolos meg is tartotta a vezetést, míg mögé egy remek rajttal Jorge Lorenzo zárkózott fel. Sőt, a Ducati új, extrém megjelenésű burkolatával versenyző spanyol néhány kanyar elteltével meg is előzte honfitársát, s ezzel az élre állt.

Lorenzo pillanatok alatt megnyugtató előnyre tett szert, míg a második helyet Valentino Rossi vette át. Marquez ellenben a lágyabb hátsó gumi miatt nagyon gyorsan kezdett visszaesni, ezért ő volt az egyik első, aki kiállt a bokszba slick gumival felszerelt motorra cserélni, reagálva a gyorsan száradó pályára.

Pár perc alatt kiderült, hogy ismét a címvédő volt taktikázott jól ebben a helyzetben: mikor mindenki kiállt, simán átvette a vezetést, míg Rossiék, akik az egyik legtovább vártak a cserével, a top10-ből is kicsúsztak.

Nem is ment mindenkinek simán a bokszlátogatás: Andrea Iannone elcsúszott az Aleix Espargaróval történt incidens következtében, míg Lorenzóra egyszerűen még nem vártak a csapatnál. Marquez mögött egyébként egészen döbbenetes volt a sorrend: Scott Redding, Aleix Espargaro és Karel Abraham motorozott a dobogós helyekért. A mögöttük érkező Dani Pedrosa ellenben viszonylag gyorsan áthámozta magát rajtuk, így a másik gyári hondás feljött a második pozícióba.

Danilo Petruccinak és Cal Crutchlow-nak már valamelyest jobban meggyűlt a baja Espargaróval, miközben Maverick Vinales is megérkezett a dobogós helyezésekért zajló csatába. Ráadásul az apriliást meg is büntették, amiért nem biztonságosan engedték ki a bokszból – ez okozta a Iannone-balesetet –, így a spanyol további három helyet volt kénytelen átadni. Vinales aztán Petruccin és Crutchlow-n is áthámozta magát, így már harmadik helyen haladt a spanyol, miközben Rossi is nagy tempóban közeledett erre a bolyra.

Mindeközben az élen már nem történt változás: az ismét parádésan taktikázó Marquez óriási fölénnyel nyert hondás társa, Pedrosa és a nagyot mentő Vinales előtt, ezzel világbajnoki vezetését is megerősítette. Rossi az utolsó körben még Crutchlow-t is lenyomta, így negyedik lett, majd jött a szintén a legvégén előző Dovizioso és az áldozatául eső Petrucci. Aleix Espargaro nyolcadikként végzett, Pol Espargaro pedig a KTM első top10-es eredményét szerezte, megelőzve Jonas Folgert. Lorenzo végül csak 15. lett – folytatás egy hét múlva Spielbergben.

Belépés