• Autós Hírek
  • Rally Hírek - Adorján és Ifj. Adorján a KZ Invest Kupán

Rally Hírek - Adorján és Ifj. Adorján a KZ Invest Kupán

Készült: 2016.október.06 22:31 Készítette: Hajósi Miklós Kategória: Autós Hírek, Rally Hírek

Rally Hírek - Adorján és Ifj. Adorján a KZ Invest Kupán
Adorján Zoltán salakmotor versenyzővel beszélgetek az október kilencedikei salakpályás körverseny előtt.
Mielőtt a salak show-ról beszélnénk, előtte kérlek mesélnél a te korábbi versenyzésedről? - Én csak salakmotorral motoroztam versenyszerűen. Viszont mentem jégmotorral, crossmotorral, supermoto-val, indultam teremcrosson, rallycross autóval is csapattam, egy 550 Lóerős Ford Fiestával, de megragadtam a salakmotornál. 15 évesen ültem salakmotoron először. Debrecenben a Volán Pályán egy tehetségkutató versenyen vettem részt, amit meg is nyertem. Akkor lehetőséget kaptam, hogy egy 500 ccm-es Jawa motort kipróbáljak. Ezzel kezdtem el versenyezni. Ráéreztem és az első versenyemet ezzel a motorral meg is nyertem.
Rally Hírek - Adorján és Ifj. Adorján a KZ Invest Kupán
1984-ben a hatszoros világbajnok Ivan Mauger Új-Zélandi pilóta ausztráliába invitált. Ott tizennégy versenyt mentem négy nap alatt. Nyertem több versenyt is kint. A Top nyolcban végeztem. A Mauger által a legtehetségesebbnek tartott európai junior pilótákat látta vendégül. Aramdo Castanga olasz versenyzővel ketten jutottunk ki. 1985-ben abban az évben mind a ketten bejutottunk a Világbajnoki Döntőbe.
Rally Hírek - Adorján és Ifj. Adorján a KZ Invest Kupán
Innentől felfelé ívelt a karrierem, rengeteg meghívásnak tettem eleget. Sorban nyertem a magyar bajnokságokat, háromszor voltam Európa bajnok, háromszor jutottam be a Világbajnoki döntőbe. Harmadikok lettünk a páros Világbajnoki döntőben Tihanyi Sanyival. Több mint ötszáz kupám van itthon, ebből több mint a felét a világ top húsz versenyzője ellen nyertem. Voltam egyéniben tizenháromszor Magyar bajnok, Lengyel bajnok, Német bajnok, Argentin bajnok, Német csapat bajnok, Lengyel csapat bajnok. A salakmotor sporton keresztül lettem debrecen város díszpolgára, Hajós Alfréd díj tulajdonosa. 2000-ben fejeztem be az aktív versenyzést. Voltam egy ideig edző is utána. Autó-motorszerelő a szakmám, utcai motorokat javítok a mai napig is.
Rally Hírek - Adorján és Ifj. Adorján a KZ Invest Kupán
Tudomásom szerint a fiad is indul a salakpályás körversenyen. Milyen autóval vesz részt, indult-e már autóversenyen korábban? - Mercedes C180-as autóval indul amit Taskó Rodrigó biztosít a számára. Ez lesz az első autóversenye, amit szülinapi ajándéknak szánok én a fiamnak. Ő korábban Supermoto-zott. Honnan jött a gondolat, hogy a fiad induljon a salakshow-n? - Már korábban motorozott, és ő is ment anno a Rallycross Fiestával. Megfigyeltem, hogy akkor is jól terelte, most pedig egy hátsó kerekes Mercivel fog csapatni a salakoválon. Esetleg te is beülsz a bal1-be? - Nem, nem fogom, vezetni. Csak az utcán hajtok autót. Lehet quaddal azért a ringbe szállok én is. Ugyanis Kunkli Tivadar és barátai is tiszteletüket teszik a KZ Invest Kupán. Motorozol-e még Zoltán? - Tavaly előtt mentem egy öregfiúk versenyen szlovákiában, azt a megmérettetést megnyertem. Milyen céllal is vesztek részt a megmérettetésen? - Az örömszerzés. A kocsi nem hatalmaz fel arra hogy eredményt fogunk elérni vele. Szeretnénk egy jó autózni, quadozni a fiammal. Egy jó móka lesz ez számunkra. Szurkoljunk közösen Adorján Zolinak és a fiának debrecenben a salakarénában október kilencedikén! - Hajósi Miklós - www.hajoka.hu
Rally Hírek - Adorján és Ifj. Adorján a KZ Invest Kupán

Belépés