Moto2 Hírek - Technikai hiba okozta a büntetések csúszását Katarban

Készült: 2016.március.25 11:39 Készítette: Lipták Melinda Írta: Balogh Tamás Kategória: Motoros Hírek, Moto2 hírek, Motogp hírek Forrás P1race

Moto2 Hírek - Technikai hiba okozta a büntetések csúszását Katarban
Roppant érdekes és némileg botrányos versennyel vette kezdetét a hétvégén a Moto2-esek 2016-os szezonja: a startnál többen is kiugrottak, ám egyesek bokszutca-áthajtásos büntetést kaptak ezért, másoknak pedig utólag adtak hozzá az idejéhez húsz másodpercet. Mike Webb versenyigazgató elárulta, mi állt a kavarodás hátterében.
Meglepően sok, összesen nyolc versenyző mozdult be a Moto2-es Katari Nagydíj rajtjánál. Már önmagában ez is érdekessé tette volna a futamot, ám ráadásul a versenyirányítás nem egyszerre büntette őket. Alex Rins, Johann Zarco, Sam Lowes, Marcel Schrötter, Robin Mulhauser és Takaaki Nakagami öt percen belül megkapták a szabálytalanságért járó bokszutca-áthajtásos büntetésüket, a győzelemért csatázó Franco Morbidelli és a dobogós pozícióért harcban álló Sandro Cortese azonban csak a leintés előtti pillanatokban kapott értesítést arról, hogy egyáltalán vizsgálják az esetüket. Miután a kiugrást a negyedik kör végéig jelezni kell a versenyzőknek, így már csak utólagos szankcióra volt lehetőség, így mindkettejük idejéhez hozzáadtak húsz másodpercet.

Az első kérdéses részlet pont ehhez kapcsolódik: a húsz másodperc ugyanis nem egyezik meg az áthajtásos büntetés letöltésének idejével, így Morbidelli és Cortese voltaképpen olcsóbban megúszták ugyanazt a szabálytalanságot. Mike Webb versenyigazgató a crash.net szakoldal elismerte, hogy tisztában vannak vele, hogy egyes pályákon a két büntetés mértéke nem egyezik meg, ezért arra kérik a Grand Prix Commissiont, hogy vizsgálják felül ezt a szabályt. A másik probléma az volt, hogy sokak szerint túl sokáig maradtak égve a start előtt a piros lámpák, ez okozta a rengeteg bemozdulást, ám Webb szerint három másodperc telt el a kigyulladás és az elalvás között, a szabályok pedig kettő-öt szekundumot írnak elő.

A legnagyobb kérdést azonban az veti fel, hogy miért késlekedtek Morbidelli és Cortese esetén. Webb elmondta: technikai hiba lépett fel a kiugrást figyelő kamerák felvételeinek visszajátszásánál, így egyes versenyzőknél egy ideig nem tudták egyértelműen eldönteni, hogy elrontotta-e a rajtot vagy sem.

A fent említett két pilótánál ugyanakkor a televíziós közvetítésben is egyértelmű volt a bemozdulás, a versenyigazgató szerint azonban az nem számít:
„Egyértelmű bizonyítékra van szükség, ezért van minden versenyzőn egy olyan kamera, amely 500 képet rögzít másodpercenként, és amelyen egyúttal a piros lámpák is látszanak, így azok felvételeiből válik nyilvánvalóvá, hogy egy motoros megmozdult-e a lámpák kialvása előtt. A televíziós felvételek mutatják a motorokat, de ugyanazon a képen belül nem minden versenyzőnél látszanak a piros lámpák is, szóval még ha a tévében úgy is tűnt, hogy valaki kiugrott, az nem számít egyértelmű bizonyítéknak: az, hogy egy motor előbb mozdult meg, amiatt is lehet, hogy a többiek voltak lassúak” – magyarázta Webb. „És természetesen azok az idők már rég elmúltak, amikor megbíztunk a rajtrácsot figyelő marsallok megérzésében, így csak a külön a kiugrásokat figyelő kamerák jelentenek megdönthetetlen bizonyítékot, függetlenül attól, mit láttak a csapatok a bokszutca faláról.”

A szakember azt is elárulta – hasonlóan Andrea Iannone tavalyi mugellói startjához hasonlóan –, mi számít a szabályok szerint kiugrásnak: „Kiugrásról akkor beszélünk, ha a versenyző előre felé mozog a lámpák kialvásának pillanatában: ez ténykérdés, és nem kell mérlegelni, hogy előnyt szerzett-e ezzel vagy sem. Az előnyszerzést akkor vizsgáljuk, ha egy motoros még a lámpák kialvása előtt megmozdult egy kicsit, de aztán újra megállt, és mozdulatlan helyzetben van, amikor a pirosak kialszanak. Ebben az esetben megnézzük, hogy jelentőset mozdult-e előre, például ahhoz viszonyítva, hogy honnan indult. A Katarban büntetett kiugrások azonban mind egyértelműek voltak: abban a pillanatban is mozogtak, amikor a piros lámpák kialudtak.”

Belépés