Moto3 Hírek - Le Mans, Futam: Fenati idei első győzelmét aratta, teljes olasz dobogó!

Készült: 2015.május.17 12:15 Készítette: Lipták Melinda Írta: Balogh Tamás Kategória: Moto3 hírek, Motoros Hírek, Motogp hírek Forrás P1race

Moto3 Hírek - Le Mans, Futam: Fenati idei első győzelmét aratta, teljes olasz dobogó!
Izgalmas versenyt hozott a Moto3-asok Francia Nagydíja, amelynek utolsó körében még négyen is esélyesek voltak a győzelemre. Az elsőséget végül idén először Romano Fenati gyűjtötte be, az olaszok örömét pedig a 18. helyről startoló Enea Bastinini, valamint Francesco Bagnaiai dobogós helyezései tették teljessé. A vb-éllovas Danny Kent a 4. helyig jött előre a mezőny végéről.
Vasárnap 11 órakor rajtolt el a Moto3-asok Francia Nagydíja Le Mans-ban. A pole-ból zsinórban másodszor Fabio Quartararo indulhatott, mellőle Jorge Navarro és Francesco Bagnaia, a második sorból pedig Jakub Kornfeil, Romano Fenati és Jules Danilo várhatta a piros lámpák kialvását. A vb-éllovas Danny Kent csak a 30. helyre kvalifikálta magát a tegnapi esőáztatta időmérőn, így onnan kellett felzárkóznia a 24 körös verseny során. A start után Niccolo Antonelli ragadta magához a vezetést, a nyomában pedig Bagnaia érkezett, de Fenati és Quartararo is ott maradt a vezető kettősön. Természetesen nem úsztuk meg bukás nélkül az első kanyarokat: több motorosnak is rögtön véget ért a versenye, például Binder és Vazquez is kénytelen volt idejekorán feladni a futamot.

Miközben az élen főként Fenati, Antonelli és Bagnaia küzdöttek az első helyért, Kent elképesztő ütemben tört előre: három kör elteltével már a 13. helyen állt. Nem sokkal később aztán már 9. volt a brit, így megkezdhette a felzárkózást az élmezőnyre. Elöl egyébként Fenati próbált meg lélegzetvételnyi előnyhöz jutni, de a Quartararo vezette üldözők természetesen nem akarták hagyni ezt. Ezt főként Bastianini gondolta komolyan, aki a 18. helyről startolva egy rövid ideig a vezetést is átvette az olasztól! Kettejük között néhány körön keresztül tartó látványos adok-kapok alakult ki, amelynek eredménye az lett, hogy Quartararóék is sikeresen visszaértek rájuk, így újra összeállt a hét-nyolc főből álló élboly.

Bár a dobogóról végül lemaradt, Kent negyedik helye így is elismerésre méltó
10 körrel a vége előtt Kent véglegesen utolérte az első csoportot, s Vinales megelőzésével ő is csatlakozott a legjobb helyezésekért csatázók táborához. Az első helyen továbbra is Fenati nevét olvashattuk, őt Bastianini és Bagnaia követte. Hét körrel a leintést megelőzően Quartararo tűnt el mögülük: a hazai közönsége előtt hajtó fiatal pilóta a pálya első szakaszán esett el. Ezzel egy kis rés támadt az éllovas trió mögött, ám a negyedik pozícióban már Kent motorozott, a hondás pedig egyértelműen a leggyorsabb volt a futam ezen pontján. A britet segítette, hogy Fenati és Bastianini ismét előzgetni kezdték egymást előtte, sőt Bagnaia is csatlakozott ehhez a küzdelemhez. Az utolsó előtti körre fordulva egyértelművé vált, hogy a Kenttel kiegészült kvartett tagjai között dől el az elsőség sorsa.

Az utolsó kör elején Bagnaiai vezetett Fenati, Kent és Bastianini előtt, ám az első kanyarkombinációhoz már Fenati érkezett meg elsőként. Az olasz végül már nem is adta ki a kezéből a vezetést, így a Sky Racing Team VR46 csapat motorosa megszerezte saját és a KTM idei első futamgyőzelmét. Mögötte Bastianini lett a második, Bagnaia pedig a harmadik – az olaszok tehát kisajátították a dobogós helyezéseket! A nagy felzárkózást bemutató Kent negyedikként zárt, s ezzel természetesen továbbra is magabiztosan vezeti az összetett pontversenyt. Antonelli végzett az ötödik, Kornfeil a hatodik pozícióban, a legjobb tízbe pedig Vinales, Oliveira, Migno és Oettl fért még be. Folytatás két hét múlva az olaszországi Mugellóban, ám még Le Mans-ban sem ért véget a program, hiszen következik a Moto2-esek és a MotoGP versenye!


 
A futam végeredménye:
1. Romano FENATI ITA SKY Racing Team VR46 KTM 41'22.829
2. Enea BASTIANINI ITA Gresini Racing Team Moto3 Honda +0.122
3. Francesco BAGNAIA ITA MAPFRE Team MAHINDRA Mahindra +0.457
4. Danny KENT GBR Leopard Racing Honda +0.693
5. Niccolò ANTONELLI ITA Ongetta-Rivacold Honda +2.244
6. Jakub KORNFEIL CZE Drive M7 SIC KTM +2.421
7. Isaac VIÑALES SPA Husqvarna Factory Laglisse Husqvarna +2.587
8. Miguel OLIVEIRA POR Red Bull KTM Ajo KTM +4.065
9. Andrea MIGNO ITA SKY Racing Team VR46 KTM +14.876
10. Philipp OETTL GER Schedl GP Racing KTM +22.588
11. Hiroki ONO JPN Leopard Racing Honda +23.247
12. Juanfran GUEVARA SPA MAPFRE Team MAHINDRA Mahindra +26.231
13. Livio LOI BEL RW Racing GP Honda +26.470
14. Zulfahmi KHAIRUDDIN MAL Drive M7 SIC KTM +26.677
15. Stefano MANZI ITA San Carlo Team Italia Mahindra +26.841
16. Andrea LOCATELLI ITA Gresini Racing Team Moto3 Honda +28.484
17. John MCPHEE GBR SAXOPRINT RTG Honda +33.193
18. Ana CARRASCO SPA RBA Racing Team KTM +38.979
19. Maria HERRERA SPA Husqvarna Factory Laglisse Husqvarna +39.450
20. Karel HANIKA CZE Red Bull KTM Ajo KTM +58.182
Nem ért célba:        
  Jorge MARTIN SPA MAPFRE Team MAHINDRA Mahindra  
  Alexis MASBOU FRA SAXOPRINT RTG Honda  
  Niklas AJO FIN RBA Racing Team KTM  
  Tatsuki SUZUKI JPN CIP Mahindra  
  Fabio QUARTARARO FRA Estrella Galicia 0,0 Honda  
  Matteo FERRARI ITA San Carlo Team Italia Mahindra  
  Jules DANILO FRA Ongetta-Rivacold Honda  
  Darryn BINDER RSA Outox Reset Drink Team Mahindra  
  Jorge NAVARRO SPA Estrella Galicia 0,0 Honda  
  Alessandro TONUCCI ITA Outox Reset Drink Team Mahindra  
  Remy GARDNER AUS CIP Mahindra  
Nem fejezte be az 1. kört:        
  Gabriel RODRIGO ARG RBA Racing Team KTM  
  Brad BINDER RSA Red Bull KTM Ajo KTM  
  Efren VAZQUEZ SPA Leopard Racing Honda  

Belépés