• Autós Hírek
  • Forma-1 Hírek - Nyilatkozatok az interlagosi időmérő edzés után

Forma-1 Hírek - Nyilatkozatok az interlagosi időmérő edzés után

Készült: 2014.november.08 19:05 Készítette: Lipták Melinda Kategória: Autós Hírek, Forma1 Hírek Forrás F1Hungary

A Mercedes pilótája, Nico Rosberg szerezte meg az első rajtpozíciót a vasárnapi Brazil Nagydíjra. A második helyen Lewis Hamilton, a harmadikon Felipe Massa végzett. Nyilatkozatok az időmérő edzés után.
INFINITI RED BULL RACING
Sebastian Vettel:
"Elégedettebb lettem az autóval az időmérő edzés alatt és erős pozícióból kezdhetjük holnap a versenyt. Nehéz legyőzni a Mercedest és a Williamst ebből a pozícióból, de ez Brazília és bármi megtörténhet; az időjárás is szerepet kaphat, mivel esőt vártunk ma és nem jött meg, de ez Interlagos."

Daniel Ricciardo:
"A mai nap az időmérő edzésig jól alakult, majd sok sebességet veszítettünk. Egészen korán kimentem a Q1-ben és sok kosz volt a pályán, ezért úgy gondoltam, egyre jobb és jobb lesz a helyzet, de utána nem találtunk sebességet. Meglepődtem, hogy a Q3-ba jutottam a Q2-es körömmel. A Q3-ban jobbnak éreztem a helyzetet, de csak egy tizeddel voltam gyorsabb; ez egy kissé bosszantó. Jobb helyen is végezhettünk volna, mint a kilencedik hely, az első ötbe vártuk magunkat a szabadedzés után, de remélhetőleg az autó jobb lesz a versenyen."

Christian Horner, csapatfőnök:
"Mercedes dominancia határozta meg az időmérő edzést; azt hiszem a hatodik és kilencedik hely mutatja, hol állunk ezen a pályán. Daniel sebességet veszített délelőtthöz képest, Sebastian viszont némi sebességet talált; még nem vagyunk ott, ahol szeretnénk. Remélhetőleg egy holnapi esős verseny esetén erősebb vasárnapunk lesz."

Thierry Salvi, Renault Sport F1:
"Jó volt látni mindkét autónkat az első tízben, de kicsit jobb sebességre számítottunk. Interlagos nagyon különleges hely az erőforrások számára, az alacsony légnyomás a turbót keményebb munkára készteti. Fontos ezt kezelni az energiahasználat miatt. A változékony időjárás és a hőmérsékletingadozás is szerepet játszott a trükkös időmérő edzésben. Remélhetőleg a stratégia lesz holnap a meghatározó, különösen, ha az első kanyarig sikerül jó pozíciót fogni. Austinban mindkét pilóta bebizonyította, nem okoz problémát számára megelőzni más autókat!"

MERCEDES AMG PETRONAS
Hamarosan...

SCUDERIA FERRARI
Hamarosan...

LOTUS F1 TEAM
Romain Grosjean:
"Tudtuk, ez a délutáni időmérő edzés nagyon szoros lehet és úgy tűnik, néhány csapat ma több sebességet talált, mint mi, amely azt jelenti, nem jutottunk túl a Q1-en. A csapat sok munkát végzett autómon az éjszaka folyamán és sokkal jobban működött délelőtt - még nem 100 százalékosan olyan, mint szeretném, de jó irányba halad. A csapatban mindenki keményen dolgozik, jó ide tartozni. Holnap mindent megteszünk és javulnunk kell. A lágy keverék nem igazán jó erre a pályára, így ezeket kezelni a versenyen nagyon fontos lesz. Ezt követően a közepes keveréken nyomhatjuk, amennyire lehet."

Pastor Maldonado:
"Talán az időmérő edzés köridőiből nem látszik, de azt hiszem, jó autónk van erre a pályára és természetesen a versenyre. Ma nem sikerült mindent összerakni és ez egy kissé csalódás az időmérő edzésen, de a verseny az, ami számít. Nagyon hosszú a verseny és általában komoly kihívás. A szabadedzések alapján azt hiszem, a pontokért harcolhatunk. Ha esik az eső, akkor is versenyképesek lehetünk és a rajpozíciót nézve, az eső talán jót is tenne nekünk!"

Alan Permane, pályán végzett munkáért felelős igazgató:
Hogyan sikerült az időmérő edzés?
Egészen rosszul. Nem tudtuk a Q1-ben a lágyabb keverékből kihozni a megfelelő sebességet, ezért nem sikerült a második etapba jutni. A köridők a pálya rövidsége miatt nagyon szorosak, így bár hátulról indulunk, köridőnk nem marad el sokkal az előttünk állókétól. Mindent megteszünk a holnapi versenyen.

Sokkal pozitívebbek a kilátások a versenyre?
Két lehetősév van holnapra: Száraz versenyt futhatunk, ebben az esetben bízunk hosszú távú sebességünkben, különösen a közepes keverék lehet előnyös számunkra. Az alternatíva az esős verseny, annak minden változékonyságával. Bármilyen időjárás is lesz, bízunk benne, hogy messze jobb teljesítményt mutatunk a versenyen, mint a mai időmérő edzésen.

McLAREN MERCEDES
Jenson Button:
"Az interlagosi időmérő edzés hagyományosan nehéz számomra, így örülök, hogy az ötödik helyről indulhatok. A tegnapi nap után nem számítottam erre - elérhetetlennek tűnt. Nem élveztem a vezetést pénteken - a változtatások, amelyeket a szabadedzésre végeztünk, befolyásolták az egyensúlyt -, de éjszaka sok problémát megoldottunk és az autó olyan volt, mint korábban. Most elégedett vagyok vele és élveztem a munkát a pályán. Nehéz volt - az első kerekek többször blokkoltak és úgy tűnt, mindenki szenved valamiért a Q3-ban az utolsó körökben. Azonban az első négy autó kicsivel gyorsabb volt nálunk. Ha az ötödik helyen tudunk maradni, vagy közelebb kerülünk az előttünk állókhoz az nagyszerű eredmény lenne. Ha ki tudom hozni a legjobbat az autóból, akkor talán egy tizeddel lehetek gyorsabb, de ez még nem elég az első négyhez. Remélhetőleg holnap az időjárás kicsit megkeveri a helyzetet - ez az egyetlen módja, hogy veszélyt jelentsünk az előttünk állókra."

Kevin Magnussen:
"Ez a hétvége kissé trükkös - a lágyabb keveréket egészen nehéz egy körön működésre fogni, ezért kissé furcsa volt, hogy nem tudtam javítani köridőmön a Q3 végén. Nem éreztem azt, hogy a gumik működnének az első körön. Ez csalódás, mert nagyon szoros volt a küzdelem. Ha holnap száraz idő lesz, akkor úgy tűnik, lesz néhány kerékcsere, amely a szokásosnál több lehetőséget biztosít az előrelépésre. Azonban úgy tűnik, esni fog az eső, amely még megjósolhatatlanabb helyzetet eredményez, meglátjuk, mi történik. Bármi is lesz, azt hiszem, erős versenyt futhatunk - már várom."

Eric Boullier, versenyigazgató:
"Esőt jósoltak ma délután kettő és három között, amely végül nem érkezett meg, ezért a szakértői vélemények ellenére az időmérő edzés forgatókönyve a szokásos volt. Tény, hihetetlenül szoros volt a közdelem. Az ötödik és tizedik helyezett között csak 0.169 másodperc volt a különbség. Jenson és Kevin ezen csoport elején volt, a két köridő között csak 0.039 másodperc volt. Mindketten nagyon jó munkát végeztek - és mérnökeink is, akik éjszaka keményen dolgoztak az autó beállításának optimalizálásán, az egyenesbeli sebesség javításán, amely tegnap csalódás volt. Holnapra nem jósolnak esős versenyt, de Interlagos mikroklímája miatt bármi megtörténhet. Akár eső lesz, vagy napsütés, Jenson és Kevin jó helyen van ahhoz, hogy sok világbajnoki pontot szerezzen, ezzel megerősítsék ötödik helyünket a konstruktőri bajnokságban és matematikailag is elérhető közelségben maradjunk a Ferrarihoz, akik jelenleg a negyedik helyen állnak."

SAHARA FORCE INDIA
Nico Hülkenberg:
"Nagyon sima nap volt és valójában az egész hétvége az. Nem voltunk annyira versenyképesek, mint szerettünk volna és különböző okok miatt az autó nincs teljesen harmonikus kapcsolatban a pályával. Nehéz ritmust találni és kiegyensúlyozottan menni - így ebből a szempontból a 12. hely talán a legtöbb, amit ki lehetett hozni a mai napból. Holnap azt hiszem a pontokért harcolhatunk és talán az időjárás is megkeverheti a dolgokat."

Sergio Perez:
"Nem egy könnyű hétvége számunkra és tudtuk, a mai nap szenvedés lehet, mivel pénteken keveset mentünk. Így folyamatosan a versenyre koncentráltunk és azt hiszem, sok javulást értünk el az utolsó szabadedzésen, a hosszú etapokra koncentráltunk, nem az időmérő edzésre. A verseny Interlagosban mindig megjósolhatatlan, így azt hiszem, jó eredményt érhetünk el holnap és pontokkal távozhatunk innen."

Vijay Mallya, csapatfőnök és főigazgató:
"A mai időmérő edzés nagyon más volt a pilótáink számára, a korábbi események miatt. Nico nagyon jó kört teljesített és talán mindent kihozott autójából. Pozíciója és a tegnapi mutatott hosszú távú sebessége azt jelenti, jó helyen áll ahhoz, hogy pontokért harcoljon holnap. Checo esetében a versenyelőkészületre kellett koncentrálni, különösen a rajtrács büntetése miatt és a tegnapi problémák miatt. Ezért úgy döntöttünk, arra koncentrálunk, hogy vasárnap a lehető legtöbb pozíciót tudja javítania pályán. Kemény kihívás áll előtte, de ha sikerül mindent kihozni a lehetőségekből, akkor pontokat szerezhet. Brazília mindig megjósolhatatlan versenyeket eredményez és ha ez így lesz, akkor készen kell állnunk."

SAUBER F1 TEAM
Esteban Gutierrez:
Az időmérő edzésen a 11. hely megfelelő eredmény a csapatnak és nekem is. Műszaki problémák miatt sok időt veszítettem tegnap, de a csapat nagyszerű munkával összerakta a mai napra az autót. Sikerült jó köröket teljesíteni, így nagyszerű lehetőségeink lesznek holnap a versenyen. A verseny elejétől a végéig harcolni fogok a megérdemelt pontszerzésért."

Adrian Sutil:
"Az időmérő edzés nem volt könnyű ma. Legalább a Q2-be jutottunk és azt hiszem a 13. hely jó rajtpozíció. Várjuk a holnapi versenyt, ahol remélhetőleg közelebb kerülünk az első helyezettekhez. A cél az első pontok megszerzése."

Monisha Kaltenborn, csapatfőnök:
"Ezzel az időmérő edzés eredménnyel elégedettek vagyunk. Esteban különösen erős teljesítményt nyújtott. A 11. és a 13. helyről várhatjuk a versenyt, amely ígéretes rajtpozíció. Ezért bízunk a pontszerzésben."

Giampaolo Dall'Ara, vezető pályamérnök:
"Először is, szeretném megdicsérni Estebant, aki nagyon jó munkát végzett ma a nagyon nehéz pénteki nap után. Jó egyensúlyt találta az autóval, majd az időmérő edzésen nagyszerű teljesítményt nyújtott. A 11. helyet teljesítményének köszönhetően érte el, amely nagyon jó eredmény. Adrian 13. helye az a pozíció, ahonnan építkezhetünk. Legyőzni a Lotust, a Toro Rossót és a Force Indiát jó teljesítmény. Ilyen pozícióból indulva próbálunk a pontokért harcolni, bár tudjuk, ez nem lesz könnyű. Nyilvánvalóan sok minden függ az időjárástól."

SCUDERIA TORO ROSSO
Daniil Kvyat:
"Holnap a mezőny hátsó feléből indulok, mert büntetést kaptunk az Egyesült Államok Nagydíján, de Monzában és Austinban bebizonyítottuk, nehéz rajtpozíciók ellenére a pontokért is tudunk harcolni. A Q1-ben jó kört teljesítettem, de a rajtrács büntetés miatt úgy döntöttünk, nem megyünk ki a Q2-re, bár azt hiszem, a Q3-ba jutásért harcolhattam volna. Néha nehéz döntéseket kell hozni, de ez is része a versenyzésnek. A futam alatt minden megtörténhet és bízom benne, esélyünk lesz holnap a pontokért harcolni."

Jean-Eric Vergne:
"Mivel nem tudtam sok kilométert megtenni, a mai időmérő edzésre készülni, ezért nem tudtam mindent kihozni az autóból, amelyet ma nagyon nehéz volt vezetni. Nem egy könnyű pálya ez és van néhány kanyar, ahol sok időt veszítesz, ha nincs megfelelő egyensúly. Ha figyelembe vesszük a kevés megtett kilométert és azt, hogy az egész hétvégén szenvedtünk a gumik munkára fogásával, akkor érthető, miért nem sikerült az autót megfelelően beállítani. De a verseny holnap lesz és bármi megtörténhet, különösen itt. Mindent megteszek!"

Phil Charles, verseny főmérnök:
"Nem volt egy könnyű napunk. Daniil héthelyes rajtbüntetést kap, amelyet már korábban tudtunk, ezért döntenünk kellett: kimegy a Q2-ben, próbál a Q3-ba kerülni, azzal a tudattal, hogy visszasorolják és elhasznál egy újabb szett abroncsot, vagy gumit spórolunk holnapra. A Q1-ben nagyon jól teljesítette, ezért a garázsban tartani őt nem volt könnyű döntés. Nagyon elégedettek vagyunk teljesítményével és a büntetés nélkül nagyszerű napja lehetett volna. Jev esetében más volt a történet. Az első szabadedzésen nem ment, a második szabadedzésen műszaki problémánk volt, így széllel szembe ment ma. Nem volt elégedett az autójával, de remélhetőleg jó döntéseket hozunk holnapra, tudunk figyelni a gumikra, mivel a versenyen a gumikezelés lesz a kulcspont."

Ricardo Penteado, Renault Sport F1:
"Daniil büntetését folyamatosan figyelembe vettük és mivel komoly gumikopásra számítunk holnap, ezért stratégiai döntés volt, hogy nem mentünk vele a Q2-ben. Csalódott vagyok Jean-Eric miatt, aki csak két kört teljesített a pénteki két szabadedzésen. A második szabadedzés különösen fontos volt a meleg időjárás miatt, így az ERS probléma a délután elején nagyon hátráltatta őt. De legalább tudjuk, hogy egyik pilóta rajtpozíciója sem a valódi sebességet tükrözi, ezért egy jobb vasárnapra számítunk."

WILLIAMS MARTINI RACING
Hamarosan...

PIRELLI
Hamarosan...

Belépés