• Autós Hírek
  • Forma-1 Hírek - Az FIA sajtótájékoztatót tartott Bianchi balesetéről

Forma-1 Hírek - Az FIA sajtótájékoztatót tartott Bianchi balesetéről

Készült: 2014.október.10 18:46 Készítette: Lipták Melinda Kategória: Autós Hírek, Forma1 Hírek Forrás F1Hungary

Az FIA részleteket árult el a körülményekről, amely Jules Bianchi balesetéhez vezetett a Japán Nagydíjon.
Az Orosz Nagydíj pénteki napján tartott sajtótájékoztatón a Formula-1 versenyigazgatója, Charlie Whiting bemutatta a Bianchi balesete előtti kamerafelvételeket.

A felvételek a hetes kanyarnál található kamerával készültek, amely a hosszú balos kanyarban haladó autókat rögzítette.

Az eső megérkezésével a versenyvonal kevésbé volt nedves - a körülmények rosszabbak voltak a kanyar azon területén, amelyet az autók nem használtak.

A balesetek akkor kezdődtek, amikor Adrian Sutil ráhajtott a pálya nedvesebb részére és megpördült.

"Volt egy szárazabb vonal. Amikor az eső felerősödött, egy kicsivel több víz került a szárazabb vonalra, ezért az autók szélesebben vették a kanyart, látható, hogy Adrian is ezt tette és elveszítette uralmát az autó felett. Egy kicsit nedvesebb pályarészhez érkezett és ezen a ponton Jules mögött volt. Amikor ő is a vizesebb részre ért elveszítette autója felett az uralmat és megpördült."

Egy körrel később, amikor dupla sárga zászlót lengettek, Bianchi szintén ráment a kissé nedvesebb részre.

De Sutillal ellentétben Bianchi nem pördült meg. A francia pilóta próbálta korrigálni a csúszást, de túlságosan megrántotta a kormányt és dárdaként elhagyta a pályát.

"Látható, hogy Jules valami hasonlót tett. Ugyanott hajtott rá a vízre, de kissé más volt a helyzet - nem pördült meg úgy, ahogyan Adrian. Korrigált és kissé másképpen hagyta el a pályát."

Bianci autója nagy sebességnél elhagyta a pályát, a kavicságyon átrepült és annak a traktornak ütközött, amely Sutil autóját távolította el a pályáról.

Whiting elmondta, még pontosan nem tudták felmérni, mekkora sebességgel csapódott Bianchi a traktornak.

"Ezt kicsit túl korai lenne megmondani, mert még nincsenek meg az autó adatai arról a pillanatról, amikor a kavicságyon átment. A GPS adatokra lehet támaszkodni és erre nem akarunk túlságosan. Nem jó találgatni addig, amíg a megfelelő vizsgálatokat le nem folytatjuk, kielemezzük a felvételt és a GPS adatokat. Túl korai lenne számokat mondani és később közölni, ezek a számok nem voltak helyesek."

Amennyiben a traktor nincs a pályán, Whiting szerint Bianchi akkor is súlyos balesetet szenvedett volna a gumifalnak ütközve.

"Az autó feltételezhető sebességének függvényében elmondhatom, hogy amennyiben három soros gumifal és korlát lett volna, akkor Heikki Kovalainen 2008-as barcelonai esetéhez hasonló baleset történt volna. De ez egy nagyon durva becslés."

Whiting hozzátette, az elsődleges elemzés kizártnak tartja, hogy mechanikai meghibásodás okozta volna a balesetet.

Belépés