Moto2 Hírek - Silverstone, Futam: Rabat nyert, Kallio és Vinales a dobogón egy nagyszerű verseny után

Készült: 2014.szeptember.01 20:10 Készítette: Lipták Melinda Írta: Keszthelyi Gábor Kategória: Motoros Hírek, Moto2 hírek, Motogp hírek Forrás P1race

Rendkívül izgalmas lett a vasárnapi első futam, amit kivételesen a Moto2-esek futottak. Sokáig biztosnak tűnt Kallio győzelme, a végén viszont Rabat és Vinales is utolérték, fantasztikus utolsó két kört produkáltak. A végén Tito örülhetett a legjobban, Kallio és Vinales végeztek közvetlenül mögötte.
Rendhagyó módon a Moto2-esek futamát rendezték meg először vasárnap Silverstone-ban. A rajtra így a megszokott időben kerülhetett sor. Az első sorból Zarco, Kallio és Corsi indulhattak, a másodikból Rabat, Folger és Lüthi. A délelőtti bemelegítés legjobb idejét – a harmadik szabadedzéshez hasonlóan – az utolsó pillanatban Folger futotta meg. Ami az időjárást illeti, a napot több felhő is be-beárnyékolta, de egyértelműen száraz körülmények uralkodtak a pályán, a szél viszont a képek alapján továbbra is kissé zavaró lehetett. A rajtot nagyon jól elkapta az egész első sor, az első kanyarokat Zarco, Kallio, Corsi, Folger, Rabat sorrendben vették be az élen. Mindjárt az első körben megtörtént az első esés, az egész hétvégén szenvedő Aegerter bukott. A nyitó kört Zarco, Kallio, Corsi, Rabat, Folger, Lowes, Morbidelli, Vinales, Lüthi és Pons fejezték be az első tíz helyen. A második kör első kanyarjában aztán Kallio az élre állt, de Zarco nagyon tapadt.

Az első négy kissé meglógni látszott, de ez csak néhány kanyarig tartott. A harmadik körben Rabat legyűrte Corsit, Zarco pedig visszavette a vezetést egy pillanatra, Kallio azonban nagyon határozott volt. Zarco sem finomkodott, egy körrel később egy újabb előzést mutatott be. A negyedik helyért Corsi és Folger is nagy csatát vívott eközben, a német jött ki ebből győztesen, sőt, az ötödik körben Rabatot megelőzve már Kalliót fenyegette. A hatodik körben ismét a finn állt az élre, egy körrel később pedig már Folger is legyűrte az élről induló Zarcót, aki egy körrel később visszaelőzte, amiből Kallio profitált a legtöbbet, fél másodperces rést tudott nyitni. Időközben hátulról feljött Vinales a harmadik helyre. A negyedik hely környékén nagy tolakodás alakult ki, amiből Folger jött ki a legrosszabbul, visszacsúszott a hetedik helyre.

A kilencedik körben Vinales már Zarcót is átlépte. A féltávnál így Kallio, Vinales, Zarco, Rabat, Corsi, Morbidelli, Folger, Lowes, Lüthi és Simeon voltak az első tízben. Kallio kihasználva a mögötte lévő csatát már több, mint egy másodperccel meglógott. Rabat tudta, hogy ha minden így marad, csapattársa utoléri a pontversenyben, ezért mindent megtett, hogy előre verekedje magát. A csata hevében Vinales elhagyta a pályát, amivel előnyt szerzett, így kénytelen volt néhány helyet visszaadni. Időközben Rabat már a második volt, Zarco és Vinales folyamatosan nyomást gyakoroltak rá, de Corsi sem volt túl messze a lőtávtól. Hét körrel a vége előtt nagyon szép csata bontakozott ki, Rabat, Vinales, Zarco, Corsi, Folger és Morbidelli is odaérhetett a második helyre, Kallio győzelme viszont egyre valószínűbb lett. Előnye már majd’ két másodperc volt.

Hat kör volt hátra a leintésig, amikor megtörtént a legrosszabb, ami ilyenkor történhet, Folger hibázott, ezzel Corsit is kiütötte. Ráadásul Corsinak láthatóan eléggé fájt az eset. Ezután már szétszakadt az élmezőny, Kallio ment mindenki előtt, a második helyért viszont már csak Vinales, Rabat és Zarco volt harcban. Kallio előnye viszont elkezdett olvadni, az idő viszont vészesen fogyott. Az utolsó négy körre Rabat vette üldözőbe csapattársát, meg is lépett Vinalestől és Zarcótól, akik továbbra is nagy csatában voltak. Három körrel a vége előtt Rabat már hat tizedre megközelítette a finnt, Vinales és Zarco pedig tovább gyűrték egymást. egy kisebb Zarco hiba után viszont már szétszakadtak. Az utolsó két körre már négy tized előnye sem maradt a finnek. Nem is tudta tartani magát, a 17. körben Rabat átvette a vezetést, ráadásul Vinales is megérkezett rájuk. Az utolsó kör elejére Kallio fordult elsőként, és már hárman küzdöttek a győzelemért. A kör felénél Rabat ismét az élre állt, Kallio és Vinales tapadt. Az utolsó kanyarra épp elég előnye maradt Rabatnak, így övé lett a győzelem, Kallio és Vinales állhattak a dobogóra. Zarco, Lüthi, Morbidelli, Lowes, Syahrin, Pasini és Pons végeztek mögöttük. Folytatás a MotoGP futamával 14:00-kor.

 
A futam végeredménye:

  Név Csapat Motor Idő/Különbség
1 Esteve RABAT Marc VDS Racing Team Kalex 38'29.795
2 Mika KALLIO Marc VDS Racing Team Kalex +0.063
3 Maverick VIÑALES Paginas Amarillas HP 40 Kalex +0.203
4 Johann ZARCO AirAsia Caterham Caterham Suter +2.774
5 Thomas LUTHI Interwetten Paddock Moto2 Suter +8.029
6 Franco MORBIDELLI Italtrans Racing Team Kalex +10.529
7 Sam LOWES Speed Up Speed Up +10.564
8 Hafizh SYAHRIN Petronas Raceline Malaysia Kalex +17.713
9 Mattia PASINI NGM Forward Racing Kalex +17.802
10 Axel PONS AGR Team Kalex +18.035
11 Jordi TORRES Mapfre Aspar Team Moto2 Suter +18.098
12 Julian SIMON Italtrans Racing Team Kalex +18.290
13 Randy KRUMMENACHER Octo IodaRacing Team Suter +18.820
14 Marcel SCHROTTER Tech 3 Tech 3 +19.551
15 Takaaki NAKAGAMI IDEMITSU Honda Team Asia Kalex +20.870
16 Ricard CARDUS Tech 3 Tech 3 +21.320
17 Louis ROSSI SAG Team Kalex +22.697
18 Sandro CORTESE Dynavolt Intact GP Kalex +29.842
19 Luis SALOM Paginas Amarillas HP 40 Kalex +33.487
20 Gino REA AGT REA Racing Suter +33.792
21 Dominique AEGERTER Technomag carXpert Suter +47.561
22 Anthony WEST QMMF Racing Team Speed Up +47.660
23 Riccardo RUSSO Tasca Racing Moto2 Suter +47.866
24 Josh HERRIN AirAsia Caterham Caterham Suter +47.982
25 Azlan SHAH IDEMITSU Honda Team Asia Kalex +48.207
26 Roman RAMOS QMMF Racing Team Speed Up +48.515
27 Robin MULHAUSER Technomag carXpert Suter +49.699
28 Thitipong WAROKORN APH PTT The Pizza SAG Kalex +1'07.489
29 Jeremy MCWILLIAMS Brough Superior Racing Taylor Made 1 Lap
30 Dakota MAMOLA Mapfre Aspar Team Moto2 Suter 3 Laps
Nem ért célba:      
  Lorenzo BALDASSARRI Gresini Moto2 Suter 4 Laps
  Jonas FOLGER AGR Team Kalex 6 Laps
  Simone CORSI NGM Forward Racing Kalex 6 Laps
  Xavier SIMEON Federal Oil Gresini Moto2 Suter 9 Laps

Belépés