• Autós Hírek
  • Forma-1 Hírek - Daniel Ricciardo nyerte a Belga Nagydíjat

Forma-1 Hírek - Daniel Ricciardo nyerte a Belga Nagydíjat

Készült: 2014.augusztus.25 08:43 Készítette: Lipták Melinda Kategória: Autós Hírek, Forma1 Hírek Forrás F1Hungary

Daniel Ricciardo győzelmet aratott a Belga Nagydíjon, miután a Mercedes pilótái, Nico Rosberg és Lewis Hamilton ütköztek, amikor a verseny elején az első pozícióért harcoltak.
Ricciardo előnyt szerzett a Mercedes hibájából és idei harmadik győzelmét aratta, Rosberg a második helyre kapaszkodott vissza, míg defekt miatt Hamilton a mezőny végére esett vissza.

A dráma már az első körben megtörtént, amikor a rajtnál Hamilton megelőzte Rosberget, míg Sebastian Vettel a második helyre került és a Les Combes felé menet már a brit pilótát szorongatta az első helyért. Vettel a külső íven volt, de elhagyta a pályát és Rosberg visszavette honfitársától pozícióját.

A valódi dráma azonban a következő körben következett be, amikor Rosberg a Kemmel egyenesben felzárkózott Hamiltonra és a Les Combes külső ívén előzni próbált. Hamilton becsukta az autót, de Rosberg hozzáért márkatársa autójához, Hamilton defektet kapott és kerékcserére kellett kiállnia, míg a német Mercedesének első vezetőszárnya sérült meg.

Vettel rövid ideig Rosberget szorongatta, de Red Bullos csapattársa, Daniel Ricciardo nem sokkal később megelőzte, amikor szélesen vette a Pouhon kanyart.

Rosberg a nyolcadik kör végén kapott új első vezetőszárnyat és az időveszteség miatt Kimi Räikkönen mögé tért vissza, aki ugyanezen körben hajtotta végre kerékcseréjét.

A német pilóta boxkiállásának köszönhetően a Red Bull az első két helyen haladt, Ricciardo előnye másfél másodperc volt Vettellel szemben, akit szorosan követett Bottas és Fernando Alonso.

Vettel a 10. kör végén állt ki új lágyabb keverékért, míg Rosberg tovább körözött, miközben egy gumifoszlány felragadt autójának antennájára és a kormány előtt libegett. Räikkönennek a kerékcserék során sikerült megelőznie Vettelt, míg Alonso öt másodperces stop and go büntetést kapott azért, met szerelői a 15 másodperces jelzés ellenére még mindig szerelték autóját a rajtrácson. A spanyol pilóta autója még az emelőn volt, amikor a felvezető kör megkezdődött és miután el tudott indulni visszavehette pozícióját.

Ricciardo a 11. körben állt ki szerelőihez és másfél másodperces előnnyel tért vissza Räikkönen elé. Alonso egy körrel később állt ki, letöltötte büntetését és kereket cseréltek autóján, a 10. helyre tért vissza Sergio Perez mögé, akit a Rivage külső ívén megelőzött.

Bottas egy körrel később hajtotta végre a kerékcseréjét, így Ricciardo állt az élre, Räikkönen volt a második 2.4 másodperces előnnyel, Vettel a harmadik helyen haladt Rosberg és Bottas előtt.

Ricciardo folyamatosan növelte előnyét Räikkönennel szemben, aki Vettelre figyelt. Rosberg előzni próbált a buszmegállónál, de elnézte a féktávot és ezzel a hátulról érkező Bottas jutott lehetőséghez a Les Combes kanyarnál.

Räikkönen a verseny felénél állt ki kerékcserére, miközben Rosberg kerékcseréjével átugrotta a finn pilótát és Sebastian Vettelt is.

Rosberg Alonsót üldözte a harmadik helyért és felzárkózott a kerékcserét még nem teljesítő Ricciardo és Bottas mögé. Az ausztrál pilóta végül a 27. körben állt ki kerékcserére, ezzel Bottas az élre került.

A finn pilóta egy körrel később kapta meg az új keményebb keveréket és a hatodik helyre tért vissza, miközben Rosberg Ricciardót üldözte az első helyért. Bottas Vettel mögé állt vissza, de a Red Bull pilótáját a Les Combes kanyarnál már meg tudta előzni.

Ricciardo 3.5 másodperc előnyben volt Rosberggel szemben, miközben Räikkönen 15 másodperces előnye Bottasszal szemben csökkenni kezdett.

Rosberg a 35. körben új szett lágyabb keveréket kapott, de pozíciót veszített Bottasszal szemben a Kemmel egyenesben, bár a Blanchimont felé már visszavette pozícióját.

Rosberg Räikkönent is megelőzte és nyolc körrel a futam vége előtt 21 másodperc hátránya volt a futamban élen álló Ricciardóval szemben.

A német pilóta közel 2.5 másodpercet faragott hátrányából körönkét, de végül nem tudta megakadályozni Ricciardót abban, hogy sorozatban második győzelmét arassa. Az ausztrál 3.3 másodperc előnnyel ért célba Rosberg előtt, Bottas lett a harmadik, Räikkönen a negyedik helyen zárt.

Komoly harc folyt az utolsó körökben az ötödik pozícióért Vettel, Kevin Magnussen, Jenson Button és Alonso között. Több helycsere történt és Alonso nem volt elégedett Magnussen védekezési technikájával. A spanyol pilóta végül a nyolcadik helyre esett vissza, miután Vettellel összeértek az utolsó körben és az első vezetőszárnyának egy darabja levált.

Perez és Daniil Kvyat szerzett még pontot a futamon.

Hamilton a mezőny végén harcolt és többször kérte a Mercedest arra, hogy adják fel a versenyt. A brit pilótát a csapat kint hagyta, esőre, vagy a biztonsági autóra vártak, de végül az autó sérülései miatt a 40. körben a futam feladására kényszerültek.

Pastor Maldonado és a Caterham újonca, Andre Lotterer korán kiestek, miután leparkoltak a pálya mellett. Romain Grosjean sem tudta teljesíteni a versenytávot, ahogyan a Marussia pilótája, Jules Bianchi sem, aki defektet kapott az első körben, de a versenyt csak később adta fel.
A szezon szeptember 7-én az Olasz Nagydíjjal folytatódik.

Belépés