• Motoros Hírek
  • MotoGP Hírek
  • MotoGP Hírek - Rossi: „Büszke vagyok rá, hogy Jorge előtt állok az összetettben, mert ő az egyik legjobb”

MotoGP Hírek - Rossi: „Büszke vagyok rá, hogy Jorge előtt állok az összetettben, mert ő az egyik legjobb”

Készült: 2014.július.10 22:33 Készítette: Lipták Melinda Írta: Balogh Tamás Kategória: Motoros Hírek, Motogp hírek Forrás P1race

Már csak Jorge Lorenzo jövője kérdéses a „négy nagy” közül, hiszen Valentino Rossi még Assen előtt szerződést hosszabbított a Yamahával, a Repsol Honda pedig tegnap jelentette be, hogy Marc Marquez mellett Dani Pedrosát is megtartja.
Rossi ennek kapcsán beszélt hosszabban Lorenzóval való közös múltjukról, s arról, miért tartja a legjobb csapattársnak a spanyolt. Jorge Lorenzo és Valentino Rossi kapcsolata egészen 2008-ig nyúlik vissza, amikor előbbi kétszeres 250 köbcentis világbajnokként megérkezett az olasz mellé csapattársnak a Yamahához. Azt azonnal látni lehetett, hogy a spanyol rendkívül versenyképes, ám rengeteg hiba csúszott a vezetésébe, így első két közös évükben még a „Doktor” lett a világbajnok. 2010-ben aztán Rossi sérült meg súlyosan Mugellóban, s Lorenzo ért fel a királykategória csúcsára, míg kollégája bejelentette: év végén távozik a hangvillásoktól.

A hangulat a három év során meglehetősen fagyos volt a Yamaha garázsában, ám a kilencszeres vb-győztes tavalyi visszatértekor egészen más atmoszféra lengte be a bokszot. Lorenzo közben már második vb-győzelmét is begyűjtötte a legnagyobbak között, s rendre messze felülmúlta Rossit, idén azonban ismét fordult a helyzet, s jelenleg az olasz áll előrébb a pontversenyben: egész pontosan a második helyet foglalja el az idén eddig legyőzhetetlennek tűnő Marc Marquez mögött, míg a spanyol pályafutása legrosszabb idénykezdetét produkálva a tabella ötödik pozíciójában szerénykedik. Nem véletlen, hogy a „nagy négyes” közül már csak neki nincs érvényes szerződése 2015-re, Rossi azonban így is rendkívül elismerően beszélt a Sachsenringen kettejük közös múltjáról és csapattársa képességeiről:

„Hosszú történetünk van együtt Jorgével!” – kezdte nevetve a pilóta, akit a crash.net idéz. „Nagyon élveztem. 2008-ban, amikor Jorge megérkezett a Yamahához, én voltam a veterán, ő pedig a fiatal srác, és az elejétől kezdve nagyszerű volt a csata közöttünk. Jorge sokat fejlődött, és 2010-ben már le is tudott győzni engem. Ezt követően én csapatot váltottam, s amikor tavaly visszatértem a Yamahához, egyértelműen én voltam a másodikszámú, de ez a normális. Elégedett vagyok a munkámmal, mert folyamatosan fejlődök. Képes voltam javulni erre az évre, versenyképesebb lettem, néhány bokszutcai csere is bevált, s jelenleg meglehetősen azonos szinten vagyunk – a Yamaha pedig mindig is igyekezett azonosan kezelni minket.”

Rossi azt is kifejtette, miért szeretné, ha Lorenzo maradna a csapattársa: „Jelenleg Jorge előtt állok az összetettben, s nagyon büszke vagyok erre, mert kétségkívül ő az egyik legjobb. Remélem, hogy marad a Yamahánál, mert mindig nagyszerű csatát vívtunk, s remek motivációt ad, hogy előtte maradjak ugyanazzal a motorral. Azért is örülnék, ha maradna, mert Jorge is segít a motor fejlesztésében, ugyanis mindig teljes erőbedobással megy, s kihozza a maximumot a motorból. Szóval úgy gondolom, ő a legjobb csapattárs. Vannak még jó pilóták, mint például Pol Espargaro, de remélem, hogy Jorge marad.”

A klasszis motoros azt a kérdést is megkapta, hogy vajon mennyiben köszönhető a Bridgestone új abroncsainak, hogy Lorenzo ennyire szenved idén, s van-e közük Marquez szárnyalásához. Rossi az eltérő stílusokban látta a probléma kulcsát: „Úgy gondolom, Marcnak még egy fokkal eltérőbb a stílusa. Mindig figyelem Danit, de főleg Jorgét, hiszen ő ül ugyanolyan motoron, s igyekszem módosítani az ülőhelyzetem a nyeregben vagy éppen a gép mozgását. Úgy érzem, fejlődök, de még sok dolgom van. Az új gumikat illetően Jorge például sokat szenved velük idén, de én nem érzek túl nagy különbséget. Számomra még néha jobbak is az újak, talán jobban passzolnak a vezetési stílusomhoz. Mindenesetre, ha versenyben akarsz maradni, mindig meg kell próbálnod tanulni a leggyorsabbtól, s fejleszteni a stíluson. Ez a munka soha nem ér véget.”

Ha pedig újfajta stílusok megtanulására terelődött a szó, az olasz legenda beszélt végül néhány szót a MotoGP jövőjéről is. Mint arról már mi is beszámoltunk, 2016-ban érkezik a Michelin a Bridgestone helyére, valamint mindenki számára kötelezővé válik az egységes motorvezérlő-elektronikai (ECU) szoftver használata, s Rossi szerint ez alapjaiban változtathatja meg a motorozást: „Nagyon szerettem volna két évet hosszabbítani, mert ki akarom próbálni a 2016-os motorokat. Úgy vélem, a MotoGP nagyon meg fog változni a jövő évet követően, mivel két kulcsfontosságú tényező – az elektronika és a gumi – más lesz. Szóval lehet, hogy más stílusban is kell majd motorozni, másképp kell a gépet irányítani. Nagyon sokat változhat a dolog. Olyan lesz, mint egy nulladik év” – zárta gondolatait a versenyző.

Belépés