Moto2 Hírek - Assen, Futam: Anthony West több mint tíz év után nyert futamot

Készült: 2014.június.28 15:20 Készítette: Lipták Melinda Írta: Kálmán András Kategória: Motoros Hírek, Moto2 hírek, Motogp hírek Forrás P1race

A rajt előtti jégeső alaposan átírta a Moto 2-es géposztály forgatókönyvét. A futamot a hírhedt esőmenő, Anthony West nyerte, miután ügyesen kihasználta, hogy az élen álló Corsi, Lowes kettős is bukott. Az ausztrál utoljára 2003-ban ünnepelhetett futamgyőzelmet, éppen ugyanitt, Assenben. Vinales és Kallio is dobogós.
Az idei év nyolcadik futamát tartották a legendás asseni aszfaltcsíkon, szokás szerint szombaton. Az élről–idén már hatodik alkalommal- Esteve Rabat indulhatott. A spanyol pilóta toronymagas esélyesként vághatott neki ennek a futamnak is, azonban az időjárás még átírhatta az erőviszonyokat. Nem akármilyen zuhé vette kezdetét nem sokkal az indulás előtt. A versenyzők éppen kihajtottak a pályára, mikor egy jó kis jégesőt kaptak a nyakukba. Természetesen a rendezőség azonnal esős versennyé nyilvánították a versenyt, ami húsz perces késéssel vette kezdetét.

A körülményeket jól leírta, hogy a kivezető körükben ketten is elcsúsztak, Nagashima és Morbidelli kötött közelebbi barátságot az aszfalttal. A rajt előtti pillanatokban végül elállt az eső, és néhol már a nap is kisütött, pár borús felhő azonban még keringet a pálya körül.

Dominique Aegerter nem akármilyen kockázatot vállalt be, miután hátsó gumiját szárazon hagyta, előre pedig esős gumit rakatott. A rajtot végül bukás nélkül megúszta a mezőny, az első kör végén Lowes állt az élre, mögötte Corsi, Pasini, Simon, Vinales, Lüthi volt az első hat sorrendje. Az élről induló Rabat visszacsúszott a nyolcadik helyre, míg csapattársa Mika Kallio a célegyenesre forduló kombinációt nézte el, és szántott át a füves részen. Simone Corsi nem sokáig haladt a második helyen, egy kemény manőverrel átverekedte magát Sam Lowes elé, így a második körben az élre állt.

A száraz gumin való indulás nem tűnt jó ötletnek, Aegerter az utolsó helyek egyikén haladt, míg Jonas Folger egyenes a boxba hajtott. Corsi egyre inkább elhúzott Lowes elől, míg a harmadik helyre Julian Simon lépett fel, miután Mattia Pasini látogatta meg a kavicságy szélét. A dobogósokat az esőmenő hírében álló Anthony West követte a negyedik helyen, Rabat a kilencedik, Kallio pedig a hetedik helyen haladt ekkor. Jonas Folger hiába cserélt vizes abroncsokra, áthajtásos büntetést kapott, miután átlépte a boxutcában megengedett sebességet.

Hat kör elteltével Corsi és Lowes ellépett a mezőnytől, a harmadik helyért pedig egy West-Simon-Lüthi csata volt kialakulóban. Vinalest is egy kisebb csoport támadta a hatodik helyért, köztük a Marc VDS Racing versenyzőivel. A körülmények egyre inkább javultak, gyorsan száradt a pálya, jelentősen gyorsultak a köridők is. Sam Lowes végül túl nagy lendületet vett Corsi üldözése közben. Nem akármilyen bravúrt mutatott be: egy körben kétszer bukott! A második kivételesen nagyra sikerült, szerencsére sérülés nélkül úszta meg a nagy bukfencet. Lowes kiesésével West lépett fel a második, Lüthi pedig a harmadik helyre. Corsi több mint tíz másodperces előnnyel haladt az élen.

A verseny feléhez közeledve Maverick Vinales lépett túl könnyedén Thomas Lüthin, így a negyedik helyre jött fel. Nem kellett sokat várni az újabb drámára: Simone Corsi csúszott ki az élről, miután túl nagy lendülettel érkezett az egyik kanyarba. Az olasz pilóta szó szerint óriási esélyt dobott el magától, hiszen óriási előnnyel vezette a futamot!

Anthony West így az élre állt, mögötte viszont egy hatos boly alakult ki. Az ausztrál mögött Simon, Vinales, De Angelis, Lüthi, Salom, és Kallio harcolt a dobogós helyekért. Esteve Rabat is hibázott egy kanyar kijáratban, így visszacsúszott a 10. helyre. Kilenc körrel a vége előtt a Pons alakulat versenyzői folyamatosan lépkedtek fölfelé, Vinales és Salom már az élen álló Anthony West szélárnyékában haladtak. A Pons csapat pilótái viszont érdekes taktikát választottak: ahelyett, hogy az élen álló ausztrált támadták volna, egymással kezdtek el foglalkozni. Előbb Luis Salom bújt be csapattársa mellé, akivel össze is értek, majd Vinales vette vissza a helyét a célegyenes végén, egérutat engedve ezzel Westnek. A nagy csatározásokban Mika Kallio is megérkezett a nyakukra, Alex De Angelis már hat másodpercre lemaradt az élen álló triótól.

A házon belüli ütközetnek végül Salom vetett véget, miután a tízes kanyarban kicsúszott a kavicságyba, jelentősen megkönnyítve ezzel csapattársa, és a többiek dolgát. Két körrel a vége előtt West még mindig tartotta magát az élen, Vinales és Kallio nem tudott közeledni rá. Az ausztrál óriási siker kapujában állt: utoljára 2003-ban nyert futamot a 250 köbcentisek között, ugyanitt, az asseni pályán! Vinales viszont tartogatott még izgalmakat, és mindent egy lapra feltéve támadásba lendült. Végül nem tudta megelőzni az ausztrált, aki így több mint 10 év elteltével nyert újra futamot! Vinales nem tűnt boldogtalannak, hiszen fontos pontokat szerzett, Kallionak pedig meg kellett elégednie a dobogó harmadik fokával. Rabat végül a nyolcadik helyre jött be, ennek ellenére bőven maradt még előnye a bajnokságban. Zarco lett a negyedik, mögötte De Angelis, Lüthi, Simon, Rabat lett az első nyolc sorrendje. Baldassarri és a maláj Syahrin is befért a top10-be, mindketten életük legjobb eredményét érték el a Moto2-ben.


Végeredmény, Moto2, Assen:

1 Anthony WEST AUS QMMF Racing Team Speed Up  
2 Maverick VIÑALES SPA Paginas Amarillas HP 40 Kalex +0.318
3 Mika KALLIO FIN Marc VDS Racing Team Kalex +0.743
4 Johann ZARCO FRA AirAsia Caterham Caterham Suter +7.300
5 Alex DE ANGELIS RSM Tasca Racing Moto2 Suter +11.253
6 Thomas LUTHI SWI Interwetten Paddock Moto2 Suter +14.932
7 Julian SIMON SPA Italtrans Racing Team Kalex +17.658
8 Esteve RABAT SPA Marc VDS Racing Team Kalex +20.177
9 Lorenzo BALDASSARRI ITA Gresini Moto2 Suter +25.260
10 Hafizh SYAHRIN MAL Petronas Raceline Malaysia Kalex +50.761
11 Gino REA GBR AGT REA Racing Suter +51.526
12 Marcel SCHROTTER GER Tech 3 Tech 3 +51.692
13 Simone CORSI ITA NGM Forward Racing Kalex +57.108
14 Takaaki NAKAGAMI JPN IDEMITSU Honda Team Asia Kalex +1'06.613
15 Luis SALOM SPA Paginas Amarillas HP 40 Kalex +1'15.500
16 Ricard CARDUS SPA Tech 3 Tech 3 +1'17.239
17 Mattia PASINI ITA NGM Forward Racing Kalex +1'17.528
18 Josh HERRIN USA AirAsia Caterham Caterham Suter +1'42.178
19 Roman RAMOS SPA QMMF Racing Team Speed Up +1'48.124
20 Tetsuta NAGASHIMA JPN Teluru Team JiR Webike TSR 1 Lap
21 Dominique AEGERTER SWI Technomag carXpert Suter 1 Lap
22 Nicolas TEROL SPA Mapfre Aspar Team Moto2 Suter 1 Lap
23 Jonas FOLGER GER AGR Team Kalex 2 Laps
24 Franco MORBIDELLI ITA Italtrans Racing Team Kalex 2 Laps
25 Xavier SIMEON BEL Federal Oil Gresini Moto2 Suter 2 Laps
26 Jordi TORRES SPA Mapfre Aspar Team Moto2 Suter 2 Laps
27 Robin MULHAUSER SWI Technomag carXpert Suter 2 Laps
28 Louis ROSSI FRA SAG Team Kalex 3 Laps
29 Thitipong WAROKORN THA APH PTT The Pizza SAG Kalex 4 Laps
           
Nem ért célba:        
  Sandro Cortese GER Dynavolt Intact GP Kalex 6 Laps
  Randy Krummenacher SWI Octo IodaRacing Team Suter 12 Laps
  Sam Lowes GBR Speed Up Team Speed Up 16 Laps
  Axel Pons SPA AGR Team Kalex 17 Laps
  Azlan Shah MAL IDEMITSU Honda Team Asia Kalex 21 Laps

 

Belépés