Moto3 Hírek - Assen, Futam: Marquez nyert, Miller bukott, Fenati csak a 18.

Készült: 2014.június.28 10:31 Készítette: Lipták Melinda Írta: Papdi Tamás Kategória: Moto3 hírek, Motoros Hírek, Motogp hírek Forrás P1race

Moto3 Hírek - Assen, Futam: Marquez nyert, Miller bukott, Fenati csak a 18.
Egy rendkívül izgalmas versennyel kezdett a legkisebb kategória Assenben. Miller a második körben esett, Fenati azonban kétszer is hibázott, így nem tudta kihasznáni riválisa hibáját. A győzelem így Marquezé lett, mögötte Rins végzett, az utolsó kanyarokban leelőzve Oliveirát.
Felhős, de száraz időben vágott neki a bemelegítő körnek a Moto3-as mezőny, kivéve Bagnaiat, aki még a bemelegítő edzésen törte el a csuklóját, így Valentino Rossi mellett a boxutca faláról nézte végig a rajtot. Azt a rajtot, amit Miller kapott el a legjobban, Marquez maradt a második, Ajo pedig a harmadik. Az első kör vége aztán hozott izgalmakat: Fenati levágta a célegyenesre vezető sikán, Bastianinit ugyanitt csúnyán ledobta magáról a motor, de a legnagyobb dráma már a második kör elején érkezett: Miller az első kanyarban kicsúszott a kavicságyba és elbúcsúzott a további küzdelmektől. Az élen így Marquez, Hanika, Rins sorrendben követték egymást. A harmadik kört már Marquez, Rins, Ajo sorrendben kezdték meg, míg Fenati a 31. helyről próbált felzárkózni. Marquez és Rins némileg meglépett a többiektől, a harmadik helyért viszont öldöklő csata zajlott, amiből éppen Hanika jött ki a legjobban, így a következő kört már ő kezdhette a bronzérmes pozícióban. A 10-es kanyarban Masbou visszavette Hanikától a harmadik helyet, de mire az utolsó sikánhoz értek, már ismét Hanika volt elöl. Szinte kanyaronként változott, hogy Vazquez, Hanika, Oliveira, Masbou, Kent, Ajo, Antonelli, Vinales, McPhee, Kent, Kornfeil, Antonelli, Binder alkotta bolyból éppen ki melyik pozícióban tartózkodott. Fenati eközben hihetetlen tempóban zárkózott fel, a hatodik körben már az említett csoport mögött, a 14. helyen motorozott. A csata a hetedik körig zavartalanul folyt, ekkor a hetes kanyarban Ajo csúnyát esett, Kornfeilnek pedig a kavicságyon keresztül kellett kikerülnie őt. A finn motoros bicegve távozott a kavicságyból.

Marquez és Rins az első két helyen megnyugtató előnnyel motoroztak egymáshoz és a többiekhez képest. A kilencedik körben éppen Oliveira üldözte őket, akik egy lélegzetvételnyi előnyhöz jutott az őt követő bollyal szemben. Marquez azonban rontott az első kanyarban, így Rins pillanatok alatt felért a nyakára. Féltávhoz érve Marque,z, Rins, Oliveira, Vazquez, Hanika, Masbou, McPhee, Binder, Kent, Vinales volt a legjobb tíz sorrendje. Rins ezalatt a 15-ös kanyarban elment Marquez mellett és átvette a vezetést, de egy fél kör múlva már ismét Marquez állt az első helyen. A 13. körre Fenati már a tizedik helyen motorozott, és éppen McPheet szorongatta, de a 4.-12. helyen továbbra is annyira egymás nyakán motoroztak, hogy másodpercenként változott egymás között a sorrend. Fenati a tizedik helyen kezdte a kört, volt tizenkettedik is, a kör felénél pedig már a nyolcadik helyen haladt, amikor másodszorra is hibázott. Ezúttal a kilences kanyarban csúszott el, és bár vissza tudott ülni a motorra, de a 22. helyről kezdhette meg ismét a felzárkózást, anyolc körrel a vége előtt. Az élen eközben Marquez ismét másfél másodpercre tornázta fel előnyét csapattársával szemben, Oliveira pedig lőtávolban követte őket a harmadik helyen. A 16. körben újabb búcsúzónk akadt a bolyból: Hanika csúszott el a kilencedik helyen motorozva a kilences kanyarban. Igaz vissza tudott ülni a motorra, de sok öröme nem akadt a 29. helyben.

Oliveira eközben nem csak ledolgozta kétt másodperces hátrányát Rinshez képest, de meg is előzte, igaz elszakadnia tőle már nem sikerült. Kettejük csatájának a legnagyobb nyertese Marquez volt, aki így már közel három másodpercesre hízlalta előnyét hozzájuk képest. Noha Marquez kényelmes előnnyel vezetett, és a második helyért zajló csata is állóháborúvá alakult, volt mit nézni: Vazquez, Masbou, Kent, Binder, Vinales, Antonelli és McPhee 20 kör után is kíméletlenül küzdött egymással, megjósolhatatlan volt, hogy a verseny végén ki örülhet majd az előkelőbb helyeknek, és ki fog a top10-es lista végén szerepelni. Az utolsó kör végére aztán a második helyért zajló csata is felpezsdült, Rins az utolsó sikán előtt megelőze Oliveirát, és az időközben győztesként leintett Marquez mögött megszerezte az ezüstérmes pozíciót. A negyedik helyért ekkor is öldöklő küzdelem folyt: a kört Vinales kezdte a negyedik helyen, őt Vazquez és Kent követte, de a sikánból induló gyorsulási versenyben végül Masbou örülhetett Antonelli és Vazquez előtt. Nem mindnekinek sikerült ennyire fényesen az utolsó kanyar: Grünwald egy merész manőverrel saját magán kívül Guevarát és Tonuccit és a kavicságyba száműzte. Fenati a bukása után nem tudta lemásolni korábbi felzárkózását, és végül a 18. helyen zárt, így nem sikerült kihasználnia vb-riválisa hibáját. Marquez ezzel a győzelemmel feljött a harmadik helyre, Fenatihoz hasonlóan 110 pontot gyűjtve eddig, hét ponttal elmaradva az éllovas Millertől. Folytatás két hét múlva a Sachsenringen.


A verseny végeredménye:

1. Alex MARQUEZ Estrella Galicia 0,0 Honda  
2. Alex RINS Estrella Galicia 0,0 Honda +2.960
3. Miguel OLIVEIRA Mahindra Racing Mahindra +3.644
4. Alexis MASBOU Ongetta-Rivacold Honda +16.350
5. Niccolò ANTONELLI Junior Team GO&FUN Moto3 KTM +16.466
6. Efren VAZQUEZ SaxoPrint-RTG Honda +16.487
7. Isaac VIÑALES Calvo Team KTM +16.531
8. Danny KENT Red Bull Husqvarna Ajo Husqvarna +16.559
9. Brad BINDER Ambrogio Racing Mahindra +16.643
10. John MCPHEE SaxoPrint-RTG Honda +16.686
11. Jakub KORNFEIL Calvo Team KTM +23.232
12. Jasper IWEMA KRP Abbink Racing FTR KTM +24.824
13. Matteo FERRARI San Carlo Team Italia Mahindra +25.693
14. Zulfahmi KHAIRUDDIN Ongetta-AirAsia Honda +25.710
15. Philipp OETTL Interwetten Paddock Moto3 Kalex KTM +25.774
16. Bryan SCHOUTEN CIP Mahindra +25.921
17. Andrea LOCATELLI San Carlo Team Italia Mahindra +26.310
18. Romano FENATI SKY Racing Team VR46 KTM +29.338
19. Eric GRANADO Calvo Team KTM +32.585
20. Scott DEROUE RW Racing GP Kalex KTM +38.766
21. Arthur SISSIS Mahindra Racing Mahindra +46.930
22. Jules DANILO Ambrogio Racing Mahindra +47.117
23. Thomas VAN LEEUWEN 71Workx.com Racing Team Kalex KTM +49.062
24. Ana CARRASCO RW Racing GP Kalex KTM +52.269
25. Livio LOI Marc VDS Racing Team Kalex KTM +52.359
26. Alessandro TONUCCI CIP Mahindra  
27. Gabriel RAMOS Kiefer Racing Kalex KTM  
28. Luca GRÜNWALD Kiefer Racing Kalex KTM  
29. Hafiq AZMI SIC-AJO KTM 1 kör
Nem ért célba
  Juanfran GUEVARA Mapfre Aspar Team Moto3 Kalex KTM 1 kör
  Karel HANIKA Red Bull KTM Ajo KTM 5 kör
  Niklas AJO Avant Tecno Husqvarna Ajo Husqvarna 16 kör
  Jack MILLER Red Bull KTM Ajo KTM 21 kör
  Enea BASTIANINI Junior Team GO&FUN Moto3 KTM 0 kör

Belépés