• Autós Hírek
  • Forma-1 Hírek - Nincs jövője a kiscsapatoknak? Jöhet a harmadik autó?

Forma-1 Hírek - Nincs jövője a kiscsapatoknak? Jöhet a harmadik autó?

Készült: 2014.június.27 10:57 Készítette: Lipták Melinda Kategória: Autós Hírek, Forma1 Hírek Forrás F1Hungary

Elszállt annak az utolsó esélye is, hogy a szenvedő kiscsapatok kilábaljanak a krízisből. Az FIA Motorsport Világtanácsa csütörtökön Münchenben ülésezett, néhány nappal azt megelőzően, hogy a június végi határidő lejárt volna a 2015-ös szabályok megváltoztatására.
Július 1-től már csak a csapatok teljes egyetértésével lehet a jövő évi szabályokon módosítani.

A maximalizált költségvetés bevezetése már halott ügy volt, de néhány csapat abban bízott, komoly költségcsökkentésről sikerül megállapodásra jutni.

De az új és erős Stratégiai Csoport - amely a legversenyképesebb és leggazdagabb csapatokat tömöríti - csak kisebb változtatásokat hagyott jóvá, melyeket az FIA csütörtökön elfogadott.

Többen egyetértenek abban, hogy a változtatások sokkal inkább csak 'bütykölést' jelentenek, mint komoly lépést a szenvedő csapatok túlélése érdekében.

Roger Beniot, a svájci Blick tudósítója így tűnődik: "Itt a vég a Marussia, Caterham, vagy a Sauber számára?"

Jean Todt és Bernie Ecclestone is pontosan tudja, csapatok távozhatnak a sportból, de a hírek szerint már előrehaladott tárgyalások folynak a három autós csapatokról is.

"Jelenleg 11 csapatunk van és remélhetőleg maradnak a Formula-1-ben" - mondta el Toto Wolff, a Mercedes csapat főnöke. "De az elmúlt 50 év megmutatta, néhány csapat jön, néhány csapat megy. Ha a kritikus szint alá csökken a létszám, akkor a harmadik autóval töltjük fel a rajtrácsot."

Franz Tost, a Red Bull második csapatának, a Toro Rossónak csapatfőnöke beismerte, nagy az esély arra, hogy a 2015-ös rajtrácson nem látunk majd 22 autót.

De jelenleg a szabályok nem engedélyezik azt, hogy egy csapat három autót indítson és szótöbbséggel csak június 30-ig lehet szabályokat alkotni.

"Nem" - közölte Tost. "Ha erre szükség lett volna, akkor nem lettem volna meglepve, ha bevezetésre kerül 2015-ben a harmadik autó" - mondta el a csapatfőnök.

Belépés