• Autós Hírek
  • Forma-1 Hírek - A Red Bull vásárolja meg a Renault Formula-1-es részlegét?

Forma-1 Hírek - A Red Bull vásárolja meg a Renault Formula-1-es részlegét?

Készült: 2014.június.25 19:44 Készítette: Lipták Melinda Kategória: Autós Hírek, Forma1 Hírek Forrás F1Hungary

A pletykák szerint a Renault azt tervezi, eladja Viry-ben található Formula-1-es motorrészlegét. A hír néhány nappal azt követően látott napvilágot, hogy Helmut Marko közölte, a Red Bull szeretne saját erőforrást építeni - és nem nehéz a két hír között párhuzamot találni.
Adam Cooper szerint a Red Bull nem fog nulláról nekilátni a motorfejlesztésnek, a Viry-ben található létesítmény felett venné át az irányítást, azt azonban még nem lehet tudni, ez a gyár megvásárlásával is jár-e.

Érdemes megjegyezni, hogy Dr. Helmut Marko sok időt töltött az utóbbi időszakban Viry-ben. A feltételezések szerint a Caterham csapatfőnöke, Cyril Abiteboul, akit a Red Bull elismer és korábban helyettes ügyvezető igazgatója volt a Renault Sport F1-nek, visszatérne az átszervezést felügyelni.

A Renault-val esetleg megegyezhet a Red Bull arról, hogy saját rendszereit és szakembereit felhasználva a jelenlegi erőforrás javításán dolgoznak 2015-re. Akkor a Viry létesítményt használva 2016-ra saját motort is építhetnének.

Ha ez megtörténik, akkor az a Red Bull Racing számára segíthet abban, hogy Sebastian Vettel bosszúságát enyhítsék.

A teljesen új erőforrás - amely Red Bull, vagy Infiniti márkajelzést kaphat - 2016-ban kerülhet homologizálásra. Elméletileg a szabályozás engedélyezi, hogy a jelenlegi Renault erőforrás továbbfejlesztését használhassák.

Az új motort nem az a csapat tervezné, amely jelenleg a Renault erőforráson dolgozik, a Red Bull új, technológiai központjában kerülhet elkészítésre a motor, amelyet Adrian Newey felügyel majd. Elképzelhető, hogy Newey korábbi üzlettársa, Mario Ilien is bekapcsolódik a projektbe és nem nehéz elképzelni,hogy a korábbi Mercedes/Cosworth személyzet is csatlakozhat a munkához.

A Mercedes és a Ferrari egyértelműen nem örülne, ha a Renault egy második esélyt kapna egy V6-os turbómotor építésére, még akkor sem, ha az más márkajelzést kapna. Azonban erre lehetőség lesz, ha az FIA úgy látja, a Red Bull saját költségvetésből tud új erőforrást építeni és nem tekinti azt a Renault második próbálkozásának.

Ugyan az erőforrás megépítése nem olcsó, de az energiaitalt gyártó vállalat így is két, nagy összegű számlát fizet minden évben azért, hogy a Red Bull Racing és a Toro Rosso motorhoz jusson és ez a pénz már jó kiindulópont lenne a költségvetésben.

A hírek szerint a Red Bull (és különösen Helmut Marko) komoly figyelmet fordít a Caterham jövőjére, ahol hamarosan átalakításba kezdhetnek. A csapat már a Red Bulltól vásárolja a sebességváltót és egyszerű lenne a szerződést kiterjeszteni az erőforrásra is, amely további bevételt jelentene a Red Bull számára. A Caterham ezzel sokkal közelebb szövetségbe kerülhetne a Red Bullal, amolyan harmadik számú csapat lehetnének.

Miután a Lotus várhatóan Mercedes erőforrásra vált, ez nagyban megkönnyítené a Red Bull hatalomátvételét Viry-ben. Azonban még egy negyedik csapattal is szerződést köthet a Milton Keynes-i alakulat, mégpedig az új román csapattal, az Forza Rossa Racinggel.

Belépés