MotoGP Hírek - Valentino Rossi: „Ez egy pozitív pillanat számomra”

Készült: 2014.május.15 07:44 Készítette: Lipták Melinda Írta: Borbás Bálint Kategória: Motoros Hírek, Motogp hírek Forrás P1race

Valentino Rossi ütné a vasat, amíg meleg. A „Doktor” Jerezben egy 2. helyet villantott, és noha Marc Marquez ellen nem volt ellenszere, de a többiek közül ő bizonyult a legjobbnak. A hétvégén egy új vázzal támadhat egyik kedvenc pályáján, Le Mans-ban, ahol anno még a Ducatival is mindkét évben dobogóra tudott állni.
Úgyhogy Rossi jól fogalmaz, ez valóban minden szempontból egy pozitív momentum most számára, és nyilván mindent el fog követni annak érdekében, hogy a lehető legjobb eredménnyel zárja az előttünk álló hétvégét. A kilencszeres világbajnoknak ugyanakkor nem csak szép emlékei vannak Le Mans-ból, hiszen tavaly a rendkívül csalódást keltő 12. helyen ért célba itt. Az idei év viszont eddig összességében sokkal jobban alakul számára, mint az előző, hiszen jelen pillanatban a 3. helyet foglalja el a bajnoki tabellán, csapattársát, a magához képest gyengélkedő Jorge Lorenzót 26 ponttal megelőzve.

Lorenzo szempontjából eddig egy rémálommal ér fel az idei év: Katarban az élről esett ki már az első körben, Texasban kiugrott a rajtnál, és a bokszutca-áthajtásos büntetés után csak 10. lett, majd Argentínában ugyan elcsípte a dobogó legalsó fokát, de Jerezben hazai közönség előtt csak egy 4. helyet tudott felmutatni. Ez eddig vérszegény produkció, de ahogy Jorge fogalmaz: új pálya, új lehetőségek. Nála nagyobb küzdőt pedig keveset ismerünk. Az elmúlt hétvégén Lorenzo a Forma-1-es Spanyol Nagydíjra is kilátogatott, ahol a Ferrari bokszában vendégeskedett, és Fernando Alonsóval is találkozott. Talán ez is inspirálóan hathat rá, hiszen F1-es világbajnok honfitársa is évek óta hasonló helyzetben van, mint most ő: nagyon nehéz helyzetből próbálja meg hétvégéről hétvégére kihozni a maximumot.

Valentino Rossi
„Nagyon elégedett vagyok a jerezi hétvégénkkel, sajnos Marquezt nem tudtam legyőzni, de Pedrosát és Jorgét igen. Szintén pozitív érzéseket hagyott bennem a versenyt követő hétfőn végrehajtott teszt, ugyanazon a pályán. Ezen a teszten folytattam a megkezdett munkát az új vázzal, ami nagyon tetszik, és különösen az első gumikkal segít jobban bánni. Le Mans-ban csak egy új vázam lesz, de bízom benne, hogy a Yamaha minél előbb rendelkezésemre tudja bocsájtani a második vázat is. Ezen a vázon akarok tovább dolgozni. A teszten végig jó időket tudtam motorozni rajta, és az egykörös tempóm is jó volt, ezért meg fogom próbálni az első sorba kvalifikálni magam Le Mans-ban. Ez egy pozitív pillanat számomra, mert elég gyors vagyok, jól dolgozom a bokszban, és szerintem minden okunk megvan az optimizmusra. Jó versenyünk lehet.”

Jorge Lorenzo
„A jerezi eredmény után a hétfői teszten ki tudtuk elemezni az adatokat, és néhány hasznos információ birtokába jutottunk. Elégedetten zártuk a tesztet, és sikerült rájönnünk, hol volt a probléma a futamon. Arra jutottunk, hogy a lágy hátsó gumin sokkal komfortosabban mozgunk, mint a keményen, ezért mostantól erre a keverékre fogunk koncentrálni. Meg fogunk próbálni egy kiegyensúlyozottabb motort kapni a lágy gumikon, és ezt szem előtt tartva kell továbbfejlesztenünk a motort és hozzászokni. Most Le Mans-ba utazunk. Új pálya, új lehetőségek. Az időjárás nagy szerepet fog játszani a hétvégén, itt általában hűvösebb van, és hamar trükkössé válhatnak a körülmények, mint tavaly az esőben. Az aszfalt is csúszós lehet, de bízom benne, hogy uralkodni tudunk majd a külső tényezők felett, és képesek leszünk egy jó eredményt elérni. Jelenleg csak versenyről versenyre koncentrálok, nem gondolok a bajnokságra. Úgy gondolom, hogy Le Mans-ban jobb tempóra leszünk képesek, mert kedvelem ezt a pályát, és szereztem már itt néhány győzelmet.”

Belépés