Moto2 Hírek - Jerez, Futam: Spanyol mentes dobogó, Kallio győzelem!

Készült: 2014.május.04 12:32 Készítette: Lipták Melinda Írta: Kálmán András Kategória: Motoros Hírek, Moto2 hírek, Motogp hírek Forrás P1race

Mika Kallio ellentmondást nem tűrő, rajt-cél győzelmet aratott spanyol földön. A dobogóra még Aegerter, és élete első Moto2-es dobogóját elérő Jonas Folger állt, a legjobb spanyol Esteve Rabat lett a negyedik helyen.
A Moto3 izgalmai után a Moto2 küzdelmei kezdődtek a jerezi hétvégén. Mint ahogy korábban beszámoltunk róla, a futam nagy hiányzója Nicolas Terol volt. A fiatal spanyol a tegnapi szabadedzés utolsó percében bukott, a körülményekhez képest jól van, de a mai futamot elővigyázatosságból ki kellett hagynia. Az élről idén először nem Esteve Rabat indult, hanem a csapattársa, a finn Mika Kallio. Bár még nagyon az év elején járunk, az összetett szempontjából koránt sem volt mindegy, hogyan alakul a két csapattárs sorsa, hiszen Rabat már 28 pontos előnyt szerzett Kallioval szemben. Rabat számára kevésbé sikerült jól az időmérő, ennek ellenére a hatodik hellyel sem lehetett elégedetlen. Az összetettben harmadik helyen álló Maverick Vinales a nyolcadik helyről támadhatott. Hazai pályán mindenképpen javítani akart, miután az amerikai versenyen már futam elején búcsúzni kényszerült.

A rajtot a svájci Dominique Aegerter kapta el a legjobban, egészen a második helyre jött fel Kallio mögé. Esteve Rabat eléggé visszaszorult, mindössze a kilencedik helyen vette az első kanyart. Az első kör végén Kallio, Aegerter, Folger, Salom, Lüthi, Corsi volt az első hat sorrendje. Az élen álló finn már a futam elején elkezdte leszakítani vetélytársait, miközben csapattársa, Rabat megkezdte a felzárkózást. Az igazi harcokat a középmezőny produkálta, Rabat körről-körre zárkózott fel az élmezőnyhöz, először Lüthit és Simeont, majd végül Cortesét is maga mögé utasította.

Az élen állók csoportja hamar szétszakadt, Kallio edzésköröket motorozva magabiztosan állt az élen, míg a mögötte lévő Aegerterre egyre inkább zárkózott Jonas Folger. Luis Salom senkitől sem zavartatva motorozott a negyedik helyen, míg az ötödik helyre Rabat jött fel. Maverick Vinales nem tudott közelebb férkőzni az élbolyhoz, mindössze a nyolcadik helyen motozott Lüthi mögött. Az első bukás az olasz Lorenzo Baldassarri nevéhez fűződött, aki a célegyenesre fordulva tért ki a kavicságyba.

18 körrel a vége előtt Rabat újabb támadást indított, ezúttal Luis Salom volt az áldozat, így a spanyol már a negyedik helyre jött fel. A tegnapi időmérésen eleső Louis Rossi ezúttal De Angelist próbálta előzni a féktávon, azonban ezúttal is bukás lett a vége. A tavalyi Moto3 világbajnok, Maverick Vinales is begyorsult, Simone Corsival harcolt a hatodik helyért. Bár Marcel Schrötter a kilencedik helyről várhatta a rajtot, a futam felénél kicsúszott, így a Tech 3 pilótája a kavicságyban fejezte be a versenyt.

13 körrel a vége előtt nem igazán láthattunk izgalmakat, elől a helyzet változatlan maradt: Kallio, Aegerter, Folger, Rabat, Salom, és Vinales motorozott az első hat helyen. Mindegyikőjük tisztes távolságból követték a másikat, ami figyelembe véve az időmérés elért eredményeket, kissé csalódást keltő volt. Az utolsó pontszerző helyekért azonban igazi harcot láthattunk, Mattia Pasini, Julian Simon, és Anthony West között. Voltak ők már sokkal előrébb is, de úgy látszik, ez az év most ennyit tartogat a számukra. A téli álomból azonban Simone Corsi bukása ébresztett minket, az olasz a célegyenesre fordulva csúszott ki a kavicságyba.

Hét körrel a vége előtt Sam Lowes is pálya széléről tért vissza, míg Mika Kallio útban volt idei első győzelme felé. A legnagyobb csata a nyolcadik helyért dúlt, Thomas Lüthi és Sandro Cortese küzdött érte. Az utolsó körökben egy kis házi csatát láthattunk a Pons Racing színeiben, Salom és Vinales között. Végül a csapatfőnökről elnevezett kanyarban Vinales bebujt csapattársa mellé, aki már hiába próbálta utolérni a szélvészgyors spanyolt. Az utolsó körben még Corsi és Nakagami bukása borzolta a kedélyeket. Végül Mika Kallio rajt-cél győzelmet aratva megnyerte a futamot, a Marc VDS Racing Team igazán büszke lehet az idei évükre, négy versenyből hármat is behúztak eddig! Dominique Aegerter újabb dobogós helyet szerzett, míg Jonas Folger már negyedik futamán megszerezte az első dobogós helyezését a Moto2-ben. Esteve Rabat sem lehet elégedetlen a negyedik hellyel, sok pontot szerzett, míg a Pons Racing az ötödik-hatodik helyen zárt, Maverick Vinales és Luis Salom sorrendben. Folytatás két múlva, Le Mans-ban.


Végeredmény:

1 Mika KALLIO FIN Marc VDS Racing Team Kalex  
2 Dominique AEGERTER SWI Technomag carXpert Suter +2.434
3 Jonas FOLGER GER AGR Team Kalex +3.668
4 Esteve RABAT SPA Marc VDS Racing Team Kalex +5.431
5 Maverick VIÑALES SPA Pons HP 40 Kalex +9.786
6 Luis SALOM SPA Pons HP 40 Kalex +11.356
7 Xavier SIMEON BEL Federal Oil Gresini Moto2 Suter +18.112
8 Johann ZARCO FRA AirAsia Caterham Caterham Suter +21.508
9 Sandro CORTESE GER Dynavolt Intact GP Kalex +21.608
10 Thomas LUTHI SWI Interwetten Paddock Moto2 Suter +22.811
11 Anthony WEST AUS QMMF Racing Team Speed Up +43.284
12 Jordi TORRES SPA Mapfre Aspar Team Moto2 Suter +43.405
13 Ricard CARDUS SPA Tech 3 Tech 3 +43.906
14 Julian SIMON SPA Italtrans Racing Team Kalex +44.100
15 Randy KRUMMENACHER SWI IodaRacing Project Suter +44.434
16 Axel PONS SPA AGR Team Kalex +44.708
17 Alex DE ANGELIS RSM Tasca Racing Moto2 Suter +45.004
18 Mattia PASINI ITA NGM Forward Racing Forward KLX +45.987
19 Ratthapark WILAIROT THA AirAsia Caterham Caterham Suter +47.440
20 Franco MORBIDELLI ITA Italtrans Racing Team Kalex +57.176
21 Hafizh SYAHRIN MAL Petronas Raceline Malaysia Kalex +1'02.628
22 Tetsuta NAGASHIMA JPN Teluru Team JiR Webike TSR +1'03.716
23 Roman RAMOS SPA QMMF Racing Team Speed Up +1'04.330
24 Azlan SHAH MAL IDEMITSU Honda Team Asia Kalex +1'05.423
25 Edgar PONS SPA Pons HP 40 Kalex +1'05.657
26 Gino REA GBR AGT REA Racing Suter +1'06.666
27 Robin MULHAUSER SWI Technomag carXpert Suter +1'13.620
28 Thitipong WAROKORN THA APH PTT The Pizza SAG Kalex +1'19.045
           
Nem ért célba:        
  Takaaki NAKAGAMI JPN IDEMITSU Honda Team Asia Kalex 1 Lap
  Simone CORSI ITA NGM Forward Racing Forward KLX 2 Laps
  Sam LOWES GBR Speed Up Speed Up 8 Laps
  Marcel SCHROTTER GER Tech 3 Tech 3 15 Laps
  Louis ROSSI FRA SAG Team Kalex 18 Laps
  Lorenzo BALDASSARRI ITA Gresini Moto2 Suter 21 Laps

 

Belépés