Moto3 Hírek - Jerez, Futam: Fenati idei második győzelmével elrontotta a spanyolok örömét

Készült: 2014.május.04 12:25 Készítette: Lipták Melinda Írta: Balogh Tamás Kategória: Moto3 hírek, Motoros Hírek, Motogp hírek Forrás P1race

Szokás szerint izgalmas versenyt hozott a Moto3-asok Spanyol Nagydíja, amelyen csak az utolsó métereken dőlt az elsőség sorsa. A győzelmet végül Argentínához hasonlóan Romano Fenati szerezte meg, megelőzve két hazai versenyzőt, Efren Vazquezt és Alex Rinst. A vb-pontversenyben élen álló és a tegnap még a pole-t megszerző Jack Miller negyedikként zárt.
Vasárnap 11 órakor kezdetét vette a futamok sora Jerezben: természetesen a Spanyol Nagydíjon is a Moto3-asok voltak az elsők, akik felsorakoztak a rajtrácsra. A pole-ból zsinórban harmadik alkalommal Jack Miller rajtolhatott, míg az első sort Niccolo Antonelli és Alex Rins tette teljessé. Isaac Vinales lett a negyedik a szombati időmérőn, Alex Marquez az ötödik, míg a legjobb tízbe Bagnaia, Vazquez, Ajo, McPhee és Fenati fért még be.

A piros lámpák kialvását követően Antonelli állt az élre, de Miller szinte azonnal vissza is vette tőle az első helyet. Igyekeznie is kellett, mert Vazquez nagyon jött: az első kör végén már a harmadik helyen haladt a spanyol, ráadásul a második körben a visszafordítóban már a vezetést is magához ragadta. Antonelli eközben folyamatosan esett vissza, hiszen hamarosan már Isaac Vinales is előtte motorozott. Az olasz számára ezt követően még rosszabbra fordultak a dolgok, hiszen Bagnaia gyakorlatilag kilökte őt, és bár vissza tudott térni a versenybe, a jó eredményről lemondhatott.

20 körrel a vége előtt Vazquez, Fenati, Miller, Vinales, Rins, Marquez, Bagnaia sorrendben haladt az élmezőny, ám az ausztrál vb-éllovas néhány kanyar alatt két pozíciót is veszített (Vinales előzte meg, s egy balul sikerült visszatámadás után még Rins is megelőzte). Ezzel egyidőben az élen is változott a helyzet: Fenati legyűrte Vazquezt, így a legutóbbi Argentin Nagydíj győztese haladt az első helyen.
A következő körök is hozták a legkisebb géposztály versenyeitől megszokott izgalmakat és előzéseket, gyakorlatilag követhetetlenül cserélgették a pozíciókat egymás között az élmezőnyben: Vazquez például egy ízben hozzá is ért Vinales motorjához előzés közben – igaz, ugyenezt nem sokkal később visszakapta Bagnaiától a harmadik helyért folytatott csata hevében. Négyen egyébként (Fenati, Rins, Vazquez, Bagnaia) valamelyest elszakadtak a teljesen egyedül motorozó Millertől, míg a következő bolyt Marquez vezette.

A futam felénél már Miller is az élcsoportot erősítette, de Marquezék sem voltak túlságosan leszakadva, s mivel előttük folyamatosan csatáztak, bőven volt még esélyük a felzárkózásra. Kornfeil meg is érkezett rájuk becsülettel, sőt azonnal támadni is kezdte Millert. A KTM-mel induló pilóta ezért az előremenekülés taktikáját választotta, s fel is jött a negyedik helyre az idő közben valamelyest ellépő Fenati, Rins, Vazquez trió mögé.

Öt körrel a vége előtt megkezdődött a verseny véghajrája: ekkor hat versenyző (Fenati, Vazquez, Rins, Vinales, Miller és Kornfeil) alkotta az élbolyt. Fenati valamelyest lélegzetvételnyi előnyhöz is jutott, de ez csak pillanatokra volt így, Rins és Vazquez ugyanis nem sokkal később már újra ott loholt a nyomában, sőt utóbbit Miller is kóstolgatni kezdte, akit viszont emiatt Vinales tudott maga mögé utasítani. Ennek a csatának köszönhetően viszont Fenati és Rins meglógtak az élen, így másfél körrel a vége előtt úgy tűnt, kettejük között dőlhet el a győzelem sorsa.

Vazquez azonban nem így gondolta, egy látványos adok-kapok után megelőzte Rinst, ahogy eggyel hátrébb Miller is Vinalest – igaz, néhány kanyarral később mindketten is vissza is vették a pozíciójukat. A célegyenesre fordító kanyarban még Rins próbálkozott meg egy előzéssel, ám túlságosan kisodródott, így Fenati vissza tudott bújni mellé, s övé lett a Spanyol Nagydíj első helye. Az olasz ezzel nemcsak elrontotta a hazai rajongók örömét, de egyúttal duplázni is tudott, hiszen alig egy hete a Termas de Río Hondóban is ő nyert, Valentino Rossi csapata tehát már második győzelmét szerezte. Vazquez lett végül a második, miután az utolsó métereken még ő is legyorsulta Rinst. Miller végül negyedik lett, így idén először nem állhatott fel a dobogóra, de legalább Vinalest és Kornfeilt maga mögött tartani, s az összetettet is ő vezeti továbbra is – az már más kérdés, hogy előnye öt pontra olvadt Fenatival szemben.
A Moto3-as mezőny legközelebb két hét múlva a franciaországi Le Mans-ban randevúzik.

 
A futam végeredménye:
1. Romano FENATI ITA SKY Racing Team VR46 KTM 41'28.584
2. Efren VAZQUEZ SPA SaxoPrint-RTG Honda +0.144
3. Alex RINS SPA Estrella Galicia 0,0 Honda +0.147
4. Jack MILLER AUS Red Bull KTM Ajo KTM +1.224
5. Isaac VIÑALES SPA Calvo Team KTM +1.244
6. Jakub KORNFEIL CZE Calvo Team KTM +1.857
7. Alex MARQUEZ SPA Estrella Galicia 0,0 Honda +3.808
8. Francesco BAGNAIA ITA SKY Racing Team VR46 KTM +6.631
9. Enea BASTIANINI ITA Junior Team GO&FUN Moto3 KTM +11.944
10. Niklas AJO FIN Avant Tecno Husqvarna Ajo Husqvarna +12.204
11. Danny KENT GBR Red Bull Husqvarna Ajo Husqvarna +12.685
12. Alexis MASBOU FRA Ongetta-Rivacold Honda +12.839
13. John MCPHEE GBR SaxoPrint-RTG Honda +12.870
14. Miguel OLIVEIRA POR Mahindra Racing Mahindra +14.793
15. Philipp OETTL GER Interwetten Paddock Moto3 Kalex KTM +14.907
16. Juanfran GUEVARA SPA Mapfre Aspar Team Moto3 Kalex KTM +15.586
17. Maria HERRERA SPA Junior Team Estrella Galicia 0,0 Honda +15.753
18. Alessandro TONUCCI ITA CIP Mahindra +23.121
19. Karel HANIKA CZE Red Bull KTM Ajo KTM +23.741
20. Zulfahmi KHAIRUDDIN MAL Ongetta-AirAsia Honda +31.160
21. Marcos RAMIREZ SPA Calvo Team Laglisse KTM +31.437
22. Bryan SCHOUTEN NED CIP Mahindra +36.861
23. Ana CARRASCO SPA RW Racing GP Kalex KTM +47.525
24. Hafiq AZMI MAL SIC-AJO KTM +47.813
25. Matteo FERRARI ITA San Carlo Team Italia Mahindra +48.115
26. Luca GRÜNWALD GER Kiefer Racing Kalex KTM +48.141
27. Jules DANILO FRA Ambrogio Racing Mahindra +48.693
28. Gabriel RAMOS VEN Kiefer Racing Kalex KTM +1'22.490
Kiesett:        
  Livio LOI BEL Marc VDS Racing Team Kalex KTM 7 kör
  Brad BINDER RSA Ambrogio Racing Mahindra 8 kör
  Scott DEROUE NED RW Racing GP Kalex KTM 9 kör
  Gabriel RODRIGO ARG RBA Racing Team KTM 16 kör
  Niccolò ANTONELLI ITA Junior Team GO&FUN Moto3 KTM 21 kör
  Arthur SISSIS AUS Mahindra Racing Mahindra 21 kör
  Eric GRANADO BRA Calvo Team KTM  

Belépés