MotoGP Hírek - Jerez, Időmérő: Marc Marqez begyűjtötte idei negyedik rajtelsőségét

Készült: 2014.május.04 09:18 Készítette: Lipták Melinda Írta: Keszthelyi Gábor Kategória: Motoros Hírek, Motogp hírek Forrás P1race

Izgalmas időmérő edzésnek lehettünk tanúi Jerezben. Az első sort Marquez, Lorenzo és Pedrosa alkotják majd a holnapi futamon, ezzel megelőzve Rossit, Aleix Espargarót és Doviziosót.
Szombaton 14:10-kor kezdetét vette a Q1, ezzel elindult az első európai időmérő az idei MotoGP kiírásban. Az első három szabadedzésen eldőlt, kik kerültek a Q1-be és Q2-be. Mi tagadás, némi meglepetés is adódott, hiszen a Texasi Tornado ismét végigsöpört a pályán, az ötödik leggyorsabb időt futotta, így egyenesen bejutott a Q2-be. Lássuk, kit mikor láthatunk a pályán körözni.

A Q1 résztvevői: Pirro, Iannone, Hernandez, Bautista, Aoyama, Crutchlow, Hayden, Barbera, Abraham, Redding, Di Meglio, Petrucci, Laverty és Parkes.
A Q2-be egyenes ágon jutottak: Pedrosa, Lorenzo, Marquez, Rossi, Edwards, Bradl, A. Espargaro, Dovizioso, P. Espargaro és Smith.
Ne feledjük azonban, a Q1-ből a két leggyorsabb versenyző a Q2-ben folytathatja a legjobb helyekért a csatározást.

Q1
A negyed órás etapot Hayden kezdte a leggyorsabban, azonban a többiek sem lustálkodtak, idő hiányában annyi gyors kört akartak az elejétől futni, amennyit csak lehet, így Iannone, Bautista és Crutchlow is hamar gyorsabb kört ment, mint az amerikai. Bautista ezt követően tovább gyorsult, 1.39:595-tel átvette a vezetést. Néhány pillanattal később Redding esett, szerencséjére ez az utolsó kanyarban történt, hamar vissza tudott állni a boxba, az idő azonban így is ellenne dolgozott. Hat perccel a vége előtt majdnem mindenki a boxban volt, ekkor Bautista és Crutchlow álltak továbbjutó helyen. A kerékcseréket követően újra mindenki a pályára gurult, érdekes módon Barbera csak ekkor futotta első mért körét. Mindössze két perc volt hátra, mikor Hayden átvette a Q1 vezetését, ezzel megfosztva Crutchlowt a pillanatnyi továbbjutástól. Bautista csapata sem lehetett teljesen nyugodt, Aoyama piros második szektora valószínűleg nem az volt, amit a Gresini Racing látni szeretett volna a monitorjain. a végén azonban csak a sajátján tudott javítani a japán, így Hayden és Bautista jutottak tovább a Q2-be.

Q2
A Q1-hez hasonlóan itt is mindössze negyed órájuk van a versenyzőknek eldönteni, ki honnan induljon a vasárnapi futamon, így itt sincs helye a laza tempónak, úgy kell húzni a gázt, ahogy csak tudják. Lorenzo kezdte a leggyorsabban a Q2-t, nyomában csapattársával. Marquez azonban hamar letaszította Rossit a második helyről, akit követett Pedrosa is, a pillanatnyi első sort tehát Lorenzo, Marquez és Pedrosa alkotta. Öt perccel a Q2 kezdete után Alvaro Bautista még mindig a boxban volt, talán úgy érezte, van elég jó ahhoz, hogy a végén meglepetést okozzon. Ami a hátsóbb régiókat illeti, hét perccel a vége előtt az ötödik, hatodik és hetedik helyen lévő A. Espargarót, Bradlt és Doviziosót alig több, mint öt század választotta el egymástól. Kevesebb, mint hat perc volt csak hátra, amikor Marquez próbált az élre kerülni, három legjobb szektor után azonban a végén így is lassabbnak bizonyult, mint Lorenzo. Marquez kedvét azonban ez nem vette el, újabb leggyorsabb első szektorral kezdett, a többi szektorban azonban nem tudta megtartani előnyét, de már 6 századra megközelítette honfitársát. Három perccel a vége előtt sajnos egy esés keltette a legnagyobb figyelmet, A. Espargaro dobta el magától motorjával együtt a javítás lehetőségét. Időközben Pedrosa és Rossi is javítottak, azonban csak saját idejük lett jobb, pozíciót egyikőjük sem nyert. Az edzés hivatalos lejárta után Marc Marquez óriási időt motorozott, az elképesztő 1:38.120-as idővel megszerezte idei negyedik poleját. Az első sort tehát Marqez, Lorenzo és Pedrosa alkotják, Rossi, A. Espargaro és Dovizioso előtt.

A teljes rajtsorrend:

  Név Motor
1 Marc MARQUEZ Honda
2 Jorge LORENZO Yamaha
3 Dani PEDROSA Honda
4 Valentino ROSSI Yamaha
5 Aleix ESPARGARO Forward Yamaha
6 Andrea DOVIZIOSO Ducati
7 Stefan BRADL Honda
8 Pol ESPARGARO Yamaha
9 Bradley SMITH Yamaha
10 Alvaro BAUTISTA Honda
11 Colin EDWARDS Forward Yamaha
12 Nicky HAYDEN Honda
13 Hiroshi AOYAMA Honda
14 Cal CRUTCHLOW Ducati
15 Andrea IANNONE Ducati
16 Karel ABRAHAM Honda
17 Michele PIRRO Ducati
18 Scott REDDING Honda
19 Yonny HERNANDEZ Ducati
20 Danilo PETRUCCI ART
21 Michael LAVERTY PBM
22 Mike DI MEGLIO Avintia
23 Broc PARKES PBM
24 Hector BARBERA Avintia

Belépés