Moto2 Hírek - Austin, Futam: Érett versenyzés, Vinales győzelem!

Készült: 2014.április.13 18:38 Készítette: Lipták Melinda Írta: Kálmán András Kategória: Motoros Hírek, Moto2 hírek, Motogp hírek Forrás P1race

Bár végig lógott az eső lába, végül száraz időben rendezték meg a Moto2 futamát. A győzelmet fantasztikus, érett versenyzéssel a tavalyi Moto3-as világbajnok, Maverick Vinales szerezte meg, megelőzve márkatársát, Esteve Rabatot, és a svájci Dominique Aegertert!
A második futam is elérkezett a Moto2-es géposztály számára az idényben. A futam előtt többen joggal reménykedtek a győzelemben, köztük a szezonnyitót megnyerő, ott is pályacsúcsot motorozó Esteve Rabat, vagy az egész hétvégén remeklő francia, Johann Zarco. Az új márkával szereplő Zarco óriási eséllyel szállt harcba élete első Moto2-es futamgyőzelméért. Az első sorban még megtalálhattuk a svájci Dominique Aegertert, aki a katari futamon technikai hiba miatt kiállni kényszerült a versenyből, így éppen itt volt az ideje, hogy ő is megkezdje a pontgyűjtést. Nagy kérdés volt, hogy a hátsó régiókban kvalifikált nagymenők közül ki tud a legjobban előre jönni a futamon. Mika Kallio és Thomas Lüthi Katarban még a dobogón állt, Austinban viszont mindketten tízen kívül kvalifikálták magukat, míg a legnagyobb gyengélkedést Nicolas Terol mutatta be. Az utolsó 125 köbcentis világbajnok mindössze a 26. helyről várhatta a rajtot.

A rajt jó 10 perces késéssel kezdődött, miután az egész hétvégén várt zuhé megérkezett a pályára. Bár az eső csak szemerkélt, a szervezők jobbnak látták, hogy ha várnak egy kicsit, mielőtt végleg esős futammá nyilvánítják a versenyt. Végül száraz időjárási körülmények között rajtolhatott a mezőny.

A rajtot Aegerter kapta el a legjobban, a hátsó régiókban pedig többen is balesetet szenvedtek. Mint később kiderült, Herrin,Terol, Lowes,Salom, Pons ötös volt érintve a rajtbalesetben, Jordi Torres pedig a második körben visszatért a boxba egy áthajtásos bűntetésre. A drámát viszont rögtön a második kör végén megkaptuk, Julian Simon egyszerűen kiütötte a futam nagy esélyesét, Johann Zarcot a célegyenes végén! Az élen továbbra is a svájci állt, Nakagami a második helyre jött fel, de aztán villámgyorsan visszaesett a hetedik helyre. Három kör után Aegerter, Simeon, Vinales, Kallio, Rabat, Corsi, Nakagami volt a sorrend. Az élen álló négyes egyre inkább próbált meglépni az őt üldözőktől, közben Xavier Simeon átvette a vezetést Aegertől.

Az idő egyre inkább beborult, és ezt, mint hírhedt esőmenő, az ausztrál Anthony West mintha megérezte volna, a 19. helyről már a kilencedikre zárkózott fel. Jonas Folger végül ott folytatta, ahogy a warm up-on abbahagyta, újfent kicsúszott. Thomas Lüthi sem tudott feljebb zárkózni, a középmezőnyben küzdött a többiekkel a 11. helyen. Aegerter nem maradt le Simeontól, kitartóan üldözte, közben a verseny leggyorsabb körét is megfutotta. West már a hetedik helyre jött fel, közvetlenül Corsi mögé. Josh Herrintől is búcsút mondhattunk, az egyik gyors jobbos kanyar lett a végzete. Egyre inkább csúszkáltak a motorosok, Vinales pedig támadni kezdte a második helyért Aegertert. Esteve Rabat nézte el aztán a féktávot a célegyenes végén, szerencséjére azonban a motoron maradt.

10 körrel a vége előtt az élen továbbra is a Simeon, Aegerter, Vinales, Kallio négyes állt, Rabat hibája miatt Corsi egyre inkább felzárkózott a spanyol versenyzőre. Rabat végül felzárkózott az élen álló négyesre, mögöttük azonban jelentős volt a lemaradásuk a többieknek. Hét körrel a vége előtt azonban újabb forduló pont állt be a versenyben. Az élen álló belga Xavier Simeon alól egy pillanatra kicsúszott a motor a féktávon, így visszacsúszott az ötödik helyre. Rabat közben megelőzte a csapattársát, így egy kör alatt a dobogón találta magát. Maverick Vinales is megelégelte a motorozást Aegerter mögött, és egy fantasztikus manőverrel az élre tört!

A Suter egység jelentősen visszaesett, Vinales után Rabat is megelőzte a svájci Aegertert, a tavalyi Moto3-as világbajnok így egérutat nyert. Fantasztikusan begyorsult a végére a fiatal spanyol, az előnye egyre inkább nőt. Látható volt, ha nem követ el nagy hibát, már a második versenyén megszerezheti első győzelmét a Moto2-ben. Az utolsó körben Vinales már két másodperces előnyt motorozott ki, így megszerezte élete első futamgyőzelmét a Moto2-ben, mindössze a második futamán! Xavier Simeon végül a győzelem mellett a pontszerzést is elbukta, az utolsó körben kiesett. Esteve Rabat is minden dicséretet megérdemel, hiszen második helyével vezeti az összetettet, míg Dominique Aegerternek jelentős elégtétel a katari malőr után ez a dobogó. Kallionak ezúttal megkellet elégednie a negyedik hellyel, míg mögötte Corsi, Lüthi, West, De Angelis, és Marcel Schrötter zárt!


Eredmények, Austin, Futam: 

1 Maverick VIÑALES SPA Pons HP 40 Kalex 41'31.520
2 Esteve RABAT SPA Marc VDS Racing Team Kalex +4.009
3 Dominique AEGERTER SWI Technomag carXpert Suter +7.323
4 Mika KALLIO FIN Marc VDS Racing Team Kalex +8.590
5 Simone CORSI ITA NGM Forward Racing Forward KLX +9.934
6 Thomas LUTHI SWI Interwetten Paddock Moto2 Suter +16.987
7 Anthony WEST AUS QMMF Racing Team Speed Up +17.561
8 Alex DE ANGELIS RSM Tasca Racing Moto2 Suter +18.948
9 Marcel SCHROTTER GER Tech 3 Tech 3 +19.720
10 Ricard CARDUS SPA Tech 3 Tech 3 +24.552
11 Takaaki NAKAGAMI JPN IDEMITSU Honda Team Asia Kalex +28.463
12 Mattia PASINI ITA NGM Forward Racing Forward KLX +43.955
13 Randy KRUMMENACHER SWI IodaRacing Project Suter +44.344
14 Sandro CORTESE GER Dynavolt Intact GP Kalex +45.666
15 Hafizh SYAHRIN MAL Petronas Raceline Malaysia Kalex +49.291
16 Sam LOWES GBR Speed Up Speed Up +51.154
17 Franco MORBIDELLI ITA Italtrans Racing Team Kalex +51.331
18 Azlan SHAH MAL IDEMITSU Honda Team Asia Kalex +51.683
19 Axel PONS SPA AGR Team Kalex +52.113
20 Tetsuta NAGASHIMA JPN Teluru Team JiR Webike TSR +1'02.103
21 Roman RAMOS SPA QMMF Racing Team Speed Up +1'02.346
22 Thitipong WAROKORN THA APH PTT The Pizza SAG Kalex +1'03.495
23 Julian SIMON SPA Italtrans Racing Team Kalex +1'04.944
24 Robin MULHAUSER SWI Technomag carXpert Suter +1'09.941
25 Gino REA GBR AGT REA Racing Suter +1'20.330
26 Jordi TORRES SPA Mapfre Aspar Team Moto2 Suter +1'33.781
Kiesett:        
  Xavier SIMEON BEL Federal Oil Gresini Moto2 Suter 2 Laps
  Nicolas TEROL SPA Mapfre Aspar Team Moto2 Suter 3 Laps
  Louis ROSSI FRA SAG Team Kalex 11 Laps
  Josh HERRIN USA AirAsia Caterham Caterham Suter 14 Laps
  Jonas FOLGER GER AGR Team Kalex 15 Laps
  Lorenzo BALDASSARRI ITA Gresini Moto2 Suter 16 Laps
  Johann ZARCO FRA AirAsia Caterham Caterham Suter 17 Laps
  Luis SALOM SPA Pons HP 40 Kalex 0 Lap

Belépés