• Autós Hírek
  • Kamion Hírek - Kötelezővé válhat a holttér-figyelő rendszer

Kamion Hírek - Kötelezővé válhat a holttér-figyelő rendszer

Készült: 2014.március.26 08:58 Készítette: Lipták Melinda Írta: S. B, Kategória: Autós Hírek, Kamion hírek Forrás Kamion Hírek

Az egyenesen haladó kerékpáros és a jobbra kanyarodó jármű találkozásánál felmerülő problémák régen ismertek, tökéletes megoldás azonban a mai napig nem született ennek kiküszöbölésére.
Lassan minden, a közúti közlekedés folyamán felmerülő hibára létezik már kötelező vagy opcionális segédeszköz az autókban, a fent említett klasszikus esetre azonban még nincs elektronikus asszisztens. Egy-két gyártó már elméletileg készíti a minden hibát kikerülő, teljesen megbízható rendszerét.

Azonban ezek még nem elég tökéletesek a sorozatgyártáshoz. Könnyen lehet, hogy a fejlesztőknek mégis a gázra kell lépniük, mivel egyre nő a politikai nyomás az ügyben. Márpedig ha valamit törvény fog szabályozni, akkor az ellen nem lehet kifogást emelni. Németországban már elindult a lobbizás, a Német Kerékpáros Szövetség már támogatókat is szerzett magának a kormányzáson belül. A felelős államtitkár nyilatkozata szerint szeretnék azonnal kötelezővé tenni legalább az újonnan forgalomba kerülő teherautók körében az elektronikus segédeszközt, mely a gyalogosok és kerékpárosok jelenlétére hívja fel a sofőrök figyelmét a jobb oldali holttérben. Egyelőre a politikusok várnak, hogy a rendszer megfelelő, valóban használható legyen, ám ha sokáig kell várni, előbb utóbb kötelezni fogják a gyártókat a minél gyorsabb fejlesztésre. A jobbra kanyarodó autók, teherautók és kerékpárosok baleseteinek 80%-ában történt sérülés 2012-ben. Méretüknél fogva értelemszerűen a teherautók okozták a súlyosabb baleseteket. 650 esetből 30 vált halálos kimenetelűvé.

Belépés