• Autós Hírek
  • Kamion Hírek - Milliárd eurós büntetést kaptak autóipari beszállítók

Kamion Hírek - Milliárd eurós büntetést kaptak autóipari beszállítók

Készült: 2014.március.20 11:09 Készítette: Lipták Melinda Írta: S.B. Kategória: Autós Hírek, Kamion hírek Forrás Kamion Hírek

Komoly büntetést szabott ki az EU szabad piaci versenyért felelős vizsgálóbizottsága, az autós szektorban. Mint ahogy arra fény derült, több autóipari beszállító egymással összefogva kartellezett, így magasan tartva termékeik árát, ezzel pedig megkárosították az járműgyártókat.
Egészen apró alkatrészekről van szó, konkrétan görgős csapágyakról, ami kicsit viccesnek tűnhet. Azonban tudni kell, hogy ezeknek évi 2 milliárd eurós piaca van az EU-ban, így a többlet, amit a cégek zsebre vágtak bizony jelentős.

A vizsgált időszak 2004 és 2011 közé esik, a nagy időintervallum miatt is került sor a ritka magas összegű büntetésre, mely összesen 953 millió eurót tesz ki. Ezt öt cégnek kell kifizetnie, az ügyben a német Schaeffler, a svéd SKF és négy japán, a JTEKT, az NSK, az NFC és az NTN érintett. A JTEKT-nek a vizsgáló bizottság elengedte a bírságot, mivel ők keresték meg az EU-t, a botrányt kirobbantva. A többi japán gyártó is engedményeket kapott, mivel hatékonyan közreműködtek a vizsgálat során. A csapágy-gyártók többek között a nyersanyagok áremelkedését közösen összehangolva ügyfeleikre hárították, a kedvezmények megtagadásában is megállapodtak és bizalmas üzleti információkat is cseréltek egymás között. Ezekkel pedig a szabad piaci verseny szabályait rúgták fel.

A görgős csapágyak fontos alkatrészei a járműveknek, legyen szó személyautókról vagy teherautókról. Megtalálhatóak többek között a kerékcsapágyakban, a váltóművekben, a kuplungban, a generátorban vagy a klímaberendezésben is. Az EU már régóta figyeli az autóipari beszállítókat. Tavaly 141,8 millió eurós bírságot szabtak ki kábelcsokrokat gyártó cégekre szintén kartellezés miatt, de jelenleg is folynak vizsgálatok légyzsákokat, biztonsági öveket, kormánykerekeket, klímákat és világítótesteket szállító vállalatok ellen.

Belépés