MotoGP Hírek - Marquez nemrég járni sem tudott, Lorenzo erősen kezdene– szerdai sajtótájékoztató

Készült: 2014.március.20 09:51 Készítette: Lipták Melinda Írta: Balogh Tamás Kategória: Moto3 hírek, Motoros Hírek, Moto2 hírek, Motogp hírek Forrás P1race

Holnap ilyenkor már javában zajlanak majd az évadnyitó Katari Nagydíj első szabadedzései, így a hagyományoknak megfelelően egy nappal a pályán történő események kezdete előtt néhány pilótát hivatalos sajtótájékoztató keretében faggathatták a média képviselői.
Az alanyok ezúttal Marc Marquez, Jorge Lorenzo, Dani Pedrosa, Valentino Rossi, Cal Crutchlow és Aleix Espargaro voltak. Egyértelműen érződik, hogy már 24 óra sem választ el minket és főleg a gyorsasági motoros világbajnokság szereplőit attól, hogy újra motorra üljenek, s a katari első szabadedzésekkel megkezdődjön a 2014-es szezon. A szokásoknak megfelelően így néhány pilótát kiültettek a sajtó képviselői elé, hogy utoljára véleményt formálhassanak arról, mit is várnak a szezonnyitóval és a teljes évaddal kapcsolatban. Nem meglepő, hogy az első kérdéseket a címvédő Marc Marquez kapta, akinek a fizikai állapota lehet a hétvége legnagyobb kérdése: a Repsol Honda spanyolja egy hónapja szenvedett lábtörést dirt track edzés közben, s elmondása szerint csak a pályán derül ki, milyen formában is van valójában:

„Folyamatosan javulok, de nem fogjuk látni az állapotomat addig, amíg motorra nem ülök. Némi időbe telhet, mire felveszem a ritmust. Nehéz lesz, mert bő egy hónap kiesett edzés szempontjából, és öt napja még járni sem tudtam. Most már viszont tudok, s úgy gondolom, akkor a motoron is rendben leszek” – idézi Marquez szavait a bajnokság hivatalos weboldala, a motogp.com. A regnáló világbajnok így beszélt a második malajziai gyakorlás kihagyásáról: „Nehéz volt otthon ülni, miközben mindenki más tesztelt. Ugyanakkor most már jól vagyok, s várom a szezon kezdetét. Nem vagyok benne biztos, hogy a győzelemért való csatázás lehet itt a célom, mert még látnom kell, milyen lesz a lábam a hétvégén.”

Marquez a sérülése ellenére is az egyik fő favoritnak számít, ahogy tavalyi riválisa, a yamahás Jorge Lorenzo is, aki szeretné erősen kezdeni az évet azon az aszfaltcsíkon, ahol tavaly is győzelemmel kezdte hadjáratát: „Jó hír, hogy a Movistar csatlakozott a csapatunkhoz, s nagyon izgatottak vagyunk, hogy végre versenyezhetünk. Fizikálisan közel vagyok a száz százalékhoz, de három műtétem is volt a tél során, s nagyon keményen kellett dolgoznom, hogy visszanyerjem a fittségemet. Az első verseny kulcsfontosságú: nem akarsz hibázni és kiesni, és fontos lenne, hogy legalább a dobogón legyünk” – fogalmazta meg a minimális célkitűzést a kétszeres királykategóriás világbajnok.

A 2013-as bronzérmes Dani Pedrosa, némileg másképp vélekedik arról, mennyire is nagy a jelentősége az idénynyitón mutatott jó szereplésnek: „Az első futam fontos, persze, de a bajnokság hosszú, és 18 forduló van arra, hogy bizonyítsd, te vagy a legjobb. Természetesen a lehető legjobban akarok kezdeni, de mindenki más is így van ezzel!” – mondta Marquez csapattársa. Lorenzo kollégája, a kifejezetten biztató telet teljesítő Valentino Rossi, így vélekedett a Katari GP előtt: „Meg kell várnunk a versenyt, hogy lássuk a szintünket, mivel a tesztek során versenyképesebbek voltunk. Úgy gondolom, Aleix és a ducatisok erősek lesznek köridők és versenytempó tekintetében is. A futam más képet mutathat a tavalyihoz képest, főleg a startnál és a viadal első felében.”

A nagy négyes mellett a szerdai sajtótájékoztató vendége volt Cal Crutchlow is, aki első ducatis, s egyben első gyári csapatban teljesítendő versenyére készül. A brit motoros próbált visszafogott maradni a célokat illetően, de az ő szavain is érezni, hogy a bolognaiak gépében nagyobb lehetőségek rejlenek, mint az előző években: „Próbálom tanulni az új gépet, most pedig alkalmazkodnom kell hozzá a vezetési stílusommal. Sokkal inkább le kell lassítanom és utána kanyarodnom, mintsem nagy sebességgel fordulnom, de már fejlődünk ezen a téren. Andrea Dovizioso megmutatta a versenyképességünket egy körön a sepangi teszten, szóval lássuk, hogy ugyanezt meg tudjuk-e tenni a futamon is.”

A holtszezon egyik legkellemesebb meglepetése volt a Forward Racing spanyolja, Aleix Espargaro, aki rendre a gyári csapatok mögött végzett az eredménylistákon, gyakran megelőzve a szatellit versenyzőket is, így komoly esélyekkel vághat neki a 2014-es évnek: „Versenyképes csomagom van, s nagyon várom, hogy elkezdjük a versenyzést. Az egymillió dolláros kérdés, hogy vajon a teszteken mutatott jó tempónkat a versenytávon is tudjuk-e hozni. A szimulációink azt mutatták, hogy igen. A tavalyi év vége kemény volt számomra, elvesztettem a koncentrációmat, és nehéz döntés volt csapatot váltanom. De most nagyon boldog vagyok a döntésemmel!” – nyilatkozta érthető módon széles mosollyal a száján az Open kategóriás FTR-Yamahával induló pilóta. Mi meg azért mosolyoghatunk, mert már csak egyet kell aludnunk, hogy kezdetét vegye az idei évad!

Belépés