• Nyitóoldal
  • Rally hírek - Citroen Racing: Mads Östberg és Jonas Andersson félig hazai pályán

Rally hírek - Citroen Racing: Mads Östberg és Jonas Andersson félig hazai pályán

Készült: 2014.február.04 10:10 Készítette: Kategória: Rally Hírek

Rally hírek - Citroen Racing: Mads Östberg és Jonas Andersson félig hazai pályán
A Svéd Rally útvonala Norvégia és Svédország határán fut, így Mads Östberg és Jonas Andersson hazai versenyének is tekinthető a hétvégi svéd verseny. A Citroen három versenyzővel indul a havas futamon, Kris Meeke a Montén szerzett dobogós eredmény után ülhet ismét autóba, míg Khalid Al Qassimi első idei versenyére készül.
1950 és 2003 között csak skandináv versenyzők tudtak nyerni Svédországban. 2004-ben aztán Sebastien Loeb megtörte a skandináv uralmat. 
 
A Svéd Rally az egyetlen olyan verseny a WRC futamok közül, ahol csak szöges gumikkal lehet indulni. A gumikon összesen 384 szegecs található, melyet hossza 6.4 milliméter.
 
“Ha friss a hó, a szegecsek nem tudnak rendesen megtapadni a talajon, azonban ha kemény havon kell menniük az autóknak, akkor nagyon jó tapadás tapasztalható. A kemény havon könnyű a helyes útvonalon tartani az autót és a fékezési pontok is pontosabbak, ha viszont csak fagyott murván kell menni, akkor szintén elvesztik jelentőségüket a szegecsek.”-magyarázta Didier Clement vezető mérnök.
 
“A Citroen DS3 WRC nagyon érzékeny a különböző beállításokra, így sok tesztelés szükséges a jó beállítások megtalálásához. Egyaránt tesztelünk rossz és jó beállításokat, amik közül a versenyre a legjobbat választjuk ki. Természetesen mindenkinek nagyon nehéz erre a versenyre tökéletes beállításokat alkalmazni.”-tette hozzá Clement.
Még 2006-ban egy 18 éves pilóta debütált Svédországban, ő Mads Östberg volt. Azóta háromszor állt dobogón a norvég versenyző a WRC-ben.
 
“Kicsit tartottam az első WRC futamtól.  Sok versenyen nem indultam a Svéd Rally előtt, így nagy tapasztalatom nem volt. Idővel igyekeztem tanulni, mert szerettem volna a legjobb versenyzők közé kerülni. Álmaim közül már néhányat elértem, de még nagyon sok van, amit csak szeretnék.”-mondta Mads Östberg.
 
“A Monte utáni Mountain Rally jó lehetőség volt, hogy szokjuk a havas utakat és teszteljük a szöges gumikat. Kicsit hasonló volt, mint a verseny előtti két napos tesztünk.”-tette hozzá a norvég.
 
Miután 2011-ben második, 2012-ben és tavaly harmadik lett Mads Svédországban, nagy reményekkel érkezett a svéd rally helyszínére.
 
“Ez az egyik legfontosabb versenyem az idény során. Szeretnénk dobogón állni. Ha minden jól alakul, akkor viszont jó lenne a győzelemért is harcolni. Bár nagyon igyekszem figyelni majd az utat, lehetetlen nem észre venni a sok norvég és svéd zászlót a szurkolók kezében.”-zárta Östberg, akinek ezúttal is a svéd Jonas Andersson diktálja majd az itinert.
A Montén dobogóra álló brit Kris Meeke és Paul Nagle ezúttal egy új kihívásra készült fel.
 
“Még sohasem indultam havas versenyen, teljesen új lesz így a Svéd Rally számomra. Nem az eredményre fogok figyelni, a lehető legtöbbet szeretnék tanulni. Tudom, hogy gyors vagyok murván és aszfalton, viszont nem tudom mire vagyok képes havon. A tesztelés során igyekeztem Mads mellé beülni, hogy tanuljak tőle. A rivális versenyzőknek több a tapasztalatuk, mint nekem, így biztosan gyorsabbak lesznek. Igyekszem majd nem hibázni és nem az eredményt figyelni.”-mondta az észak-ír pilóta.
 
Idén Khalid Al Qassimi és Chris Patterson számára a Közel-Kelet Rally Bajnokság az elsődleges, első idei versenyüknek mégis a Svéd Rallyt választották. Összesen négy versenyen fognak indulni a WRC-ben 2014-ben.
 
“A tavalyi Katalán Rally után nem vezettem a Citroen DS3 WRC-t. Nagyon örülök, hogy idén Chris-el versenyzünk, hiszen nagyon tapasztalt. Az idei jó eredményeknek ő a biztosítéka.”-mondta az Abu Dhabiban született pilóta.
 

Belépés