• Nyitóoldal
  • Rally hírek - M-Sport WRT: Folytatni a sikereket a svéd hóban

Rally hírek - M-Sport WRT: Folytatni a sikereket a svéd hóban

Készült: 2014.február.04 08:52 Készítette: Kategória: Rally Hírek

Rally hírek - M-Sport WRT: Folytatni a sikereket a svéd hóban
Mivel a WRC naptárában egyedül a Svéd Rally a teljesen havas futam, így teljesen más kihívást jelent, mint a többi verseny. A havas szakaszok az egyik leglátványosabb versenyt biztosítják, az M-Sport WRT csapata pedig felkészült a téli versenyre.
A verseny központjául szolgáló Varmland az utóbbi napokban sok havat kapott, így biztosítottak a klasszikus havas pályák. Amíg más versenyeken változóak a tapadási viszonyok, a havas pályákon viszonylag jó a tapadás a szöges gumikon, amennyiben kemény hóval vagy jéggel borítottak a pályák. Ha viszont puha hó lepi a szakaszokat, igen alacsony lehet a tapadás, hiszen a szögek nem tudnak kapaszkodni.
 
Persze nemcsak a gumikat viseli meg a svéd verseny, a versenyzők kényelmét is garantálni kell. Az autók fűtve lesznek, valamint a versenyzők csizmája és cipője is fűtöttek lesznek.
Aki a legjobban ismeri a svéd körülményeket, az a finn Mikko Hirvonen. Ő és navigátora, Jarmo Lehtinen korábban tízszer indultak Svédországban és ötször dobogóra is állhattak, 2010-ben és 2011-ben pedig győzelemmel fejezték be a rallyt.
 
Mikko Hirvonen, aki édesapjában ülve egy befagyott tavon tanult vezetni a dobogót veszi célba.
 
“Nagyon jól sikerült a verseny előtti tesztünk. Tudtuk a múltból, hogy a Ford Fiesta WRC nagyon jó a gyors pályákon, ezt pedig megerősítette a teszt is. A Svéd Rallynál nincs jobb, ha valóban nagy hó van. Nagyszerű, amikor nagy sebességgel megyünk a hóban. Bár havazás volt a verseny környékén az elmúlt napokban, de a hó alatt jég is lehet, ami nehézzé teheti a rallyt. Régen előnyben voltak Svédország a skandináv versenyzők, de a tavalyi verseny nagyon jól mutatta, a többi páros is lehet nagyon gyors. Elengedhetetlen az önbizalom ezen a versenyen. Ez az egyik olyan verseny, ahol gyorsnak kell lenni, de a szűk pályákon az óvatosság sem árt. Ha valaki hibázik, nagyon nagy bajba kerülhet. Remélem, hogy ismét a legjobb versenyzők között lehetünk Svédországban azok után, hogy a Monte kevésbé jól alakult.”-mondta Hirvonen.
Hirvonennel szemben viszont Elfyn Evans első ízben fog indulni Svédországban. A walesi pilóta és navigátora, Daniel Barritt célja Svédországban is a tanulás lesz.
 
“Ez lesz az első olyan verseny, ahol szöges gumikon megyünk csak, de felkészültem a kihívásokra. Jól sikerült a tesztünk, de a verseny teljesen más. Ha enyhe idő lesz, nagyon vigyázni kell a szegecsekre a pályákon. Célunk, hogy teljesítsük az összes gyorsaságit és a lehető legtöbbet tanuljunk. Mikkonak és Jarmonak jóval nagyobb a tapasztalata Svédországban, szeretnénk tanulni tőlük. A Monte alatt és a mostani teszten is sokat segítettek.”-mondta Evans.
 
Az M-Sport által felkészített Ford Fiesták a svéd mezőny 45%-át adják, a WRC2 mezőnyben pedig ez a szám 53%, a WRC-k között összesen 9 autó lesz Ford.
 
A WRC-vel indulók között a svéd Pontus Tidemand már a Junior WRC bajnokaként indulhat. Pontus a felkészülést szolgáló norvég Mountain Rallyn letudta győzni Mads Östberget is, így magabiztosan indulhat a Svéd Rallyn is.
 
Tidemand mellett viszont Fredrik Ahlin és Per-Arne Saav is az M-Sportot képviseli a WRC2-ben Ford Fiesta R5-tel.
 
“Nagyon tetszik a svéd nevezési lista a sok Fiesta miatt. Nagyon sok jó páros vezet majd M-Sport autót, kiemelném, hogy három Junior WRC bajnok is a mi autóinkkal indul. Mivel Pontus az egyetlen svéd, aki WRC-vel indul, biztos vagyok benne, hogy sok svéd zászló lesz a pályák mentén. Pontus tavaly megmutatta már tudását a legjobbak között, remélem az idei verseny még jobban sikerül számukra.”-mondta Malcolm Wilson, az M-Sport ügyvezető igazgatója.

Belépés