• Autós Hírek
  • Kamion Hírek - Megérkezett a legkeményebb Actros és Arocs

Kamion Hírek - Megérkezett a legkeményebb Actros és Arocs

Készült: 2014.január.30 16:41 Készítette: Lipták Melinda Írta: S.B. Kategória: Autós Hírek, Kamion hírek Forrás Kamion Hírek

A Daimler január 28-án mutatta be az Actros SLT és Arocs SLT típusokat, ezzel pedig a gyártó befejezte Euro6-os modelloffenzíváját. A két teherautókat kifejezetten nagy, de főleg nehéz tárgyak szállítására fejlesztette a Mercedes.
Mindkét jármű képes akár 250 tonnás tömeg vontatására is, így például szélerőművek propellereinek mozgatására is alkalmasak. Németországban egyetlen szövetségi államban – Bajorország – adnak engedélyt ilyen súlyú szállítmányra, azért a Mercedesnek akad majd vevője bőven.
A teherautók speciális felkészítést kaptak, azaz megerősített alvázzal, plusz tengelyekkel, nagyobb hatásfokú hűtésrendszerrel, nagyobb teherbírású kuplunggal és sokkal erősebb fékkel látták el őket gyárilag. A három- vagy négytengelyes kivitelben megvásárolható SLT-k meghajtásáról egy 15,6 literes 625 LE-s motor gondoskodik, ennek maximális forgatónyomatéka 3000 Nm, az erőátvitelhez pedig egy kifejezetten ehhez a típushoz hangolt 16 sebességes Powershift váltót fejlesztettek. Különösen nagy teljesítményű a teherautó féke, csak a motorfék és a retarder együttes ereje 979 LE-nyi, ehhez pedig jön még az SLT hagyományos fékének ereje is. A speciális modellek a Daimler kifejezetten e célra fenntartott molsheimi üzemében készülnek. Itt, „Custom Tailored Trucks“ nevű létesítményben gyártják ugyanis az egyedi igényeknek megfelelő járműveket. Az SLT-k eleve különlegesek, de az esetek nagy részében a vásárlók további egyedi kialakítással vagy felszereléssel fogják megrendelni az Actrost vagy Arocsot, hiszen a szállítmányok sem lesznek hétköznapiak.

Belépés