• Nyitóoldal
  • Rally hírek - Monte-Carlo Rally összefoglaló: Volkswagen Motorsport

Rally hírek - Monte-Carlo Rally összefoglaló: Volkswagen Motorsport

Készült: 2014.január.23 16:30 Készítette: Kategória: Rally Hírek

Rally hírek - Monte-Carlo Rally összefoglaló: Volkswagen Motorsport
A Volkswagen Motorsport csapat és Sebastien Ogier révén egyéni világbajnokként indult a Monte-Carlo Rallyn. Ogier bár a verseny elején nagyon sok időt vesztett, később megmutatta, idén is nagyon nehéz lesz elhódítani tőle a vb-címet. Jari-Matti Latvala defekt, míg Andreas Mikkelsen árok járás ellenére is pontokat szerzett az év első versenyén.
1. nap - Gumi rulett
Meglehetősen szerencse kérdése volt a helyes gumi választás eltalálása a Monte-Carlo Rally első napján. A változatos időjárás ellenére a Volkswagen Motorsport versenyzői hat szakaszból hétszer  Top 3-ban voltak, az első napot pedig a negyedik, hetedik és kilencedik helyen fejezték be.
A verseny elején úgy tűnt, hogy a német csapat versenyzőinek kezéből kicsúszik a jó eredmény lehetősége, aztán egyesítették erejüket és támadást indítottak. 
Sebastien Ogier és Julien Ingrassia három szakasz után 80 másodperc hátrányban volt, ám a nap végére jelentősen faragott hátrányából és a negyedik helyen fejezték be az első napot.
 
“Klasszikusan, őrült körülményekkel indult a Monte. A csapatból senki sem számított hóra, így reggel nagyon rossz gumikkal mentünk. A harmadik szakasz első száz métere még teljesen tiszta volt, ám utána már havas volt az út. Az első kanyarban érintőre vettem egy falat. Szerencsére nem sérült nagyon az autó. Délután már jobban választottunk gumit és előre tudtunk lépni. A következő napok szlogenje támadás, de nem minden áron lesz. Muszáj óvatosnak lenni, mert könnyen véget érhet a verseny idő előtt.”-mondta Ogier.
Jari-Matti Latvala és Miikka Anttila is sok időt vesztett, ám a 11. helyről a hetedik pozícióig tudtak később előre lépni.
 
“A hó alaposan elbánt velünk reggel a slick gumikon. Nem volt túl szórakoztató dolog. Miután szerettem volna végig érni minden pályán, inkább óvatosan vezettem. Délután a téli gumikon már jobban tudtunk menni, bár a pályák koszosak voltak. Még sok meglepetést tartogathat ez a verseny, így továbbra is óvatosan próbálunk menni.”-mondta Latvala.
Andreas Mikkelsen és Mikko Markkula a 9. helyen állnak a nyitó nap után.
 
“Milyen nap volt?! Tipikus Monte. Száraz utakra számítottunk, erre néhány kanyar után hóban kellett mennünk. Nem volt jó slick gumikon vezetni, de versenyben szerettünk volna maradni. Délután már sokkal jobb volt a gumi választásunk, így gyorsabbak lettünk.”-mondta Mikkelsen.
2. nap - Világbajnokhoz méltó teljesítmény Ogier-től
Sebastien Ogier a második napon a negyedik helyről tovább támadott és az eredménye a nap végi első hely lett. A francia versenyző három szakaszt megnyert, míg kettőn második lett így 47 másodperces hátrányból 51 másodperces előnyt kovácsolt Bryan Bouffier-vel szemben.
“Szerencsére ma jól választottunk gumikat, azonban az eső miatt nagyon nehéz nap volt ismét. Összességében elégedettek vagyunk, hiszen nem csak hátrányunkat dolgoztuk le, de előnnyel is várhatjuk az utolsó napot.”-mondta Ogier.
Jari-Matti Latvala az ötödik helyig tudott előre lépni a hetedikről. A finn versenyző bár egy defekt miatt visszaesett a nyolcadik helyre, gyorsan javítani tudta helyezését, az nap utolsó szakaszán pedig a leggyorsabb időt érte el.
 
“Egy újabb klasszikus Monte nap van mögöttünk, amikor a csúcson és gödörben is voltunk. Délelőtt  nagyon csúszós, nehéz pályák voltak. Sajnos a defekt miatt sok időt veszítettem. A nap végére sikerült visszazárkóznunk, így továbbra is haladunk célunk, az első öt hely egyikének megszerzése felé.”-mondta Latvala.
Andreas Mikkelsen napja sem volt eseménytelen, egy kanyarban árokba csúsztak, ám ennek ellenére is a nyolcadik helyen állnak a nap végén.
 
“Nem véletlen nevezik a Montét az egyik legnehezebb WRC versenynek, nagyon nehéz jól gumizni. A pályák tapadása méterről méterre változik. Sajnos egy lassú, jeges részen az árokba estünk és nagyon sok időt buktunk. Jari-Matti viszont nagyon gyors volt, mi az utolsó szakaszon már nem siettünk. Holnap első ízben fogunk a Col de Turinin vezetni.”-mondta Mikkelsen.
 
“Klasszis. Talán így lehetne a legjobban jellemezni Sebastien mai teljesítményét. Közel 50 másodperc hátrányból 50 másodperc előnyt csináltak. Megérdemli, hogy az élen áll a nap végén. Jari-Matti és Andreas megmutatták milyen gyorsan befejeződhet egy verseny, szerencsére mindketten tudták folytatni. Bár holnap csak 80 km vár a versenyzőkre, még mindig nagyon sok minden történhet.”-mondta Jost Capito, csapatfőnök.
3. nap - Monte győzelem! Álomszerűen kezdte az idényt Ogier és a Volkswagen
Sebastien Ogier álomszerű visszatéréssel nyerte az év első versenyét. Ez a francia versenyző 17., valamint a Volkswagen 10. győzelme. Ogier másodszor tudott nyerni a Monte-Carlo Rallyn, először 2009-ben, amikor nem WRC futam volt. A második Bryan Bouffier lett, aki 2011-ben nyert itt, a harmadik pedig Kris Meeke.
“Tökéletes kezdése ez a szezonnak! A csapat hibátlanul dolgozott, újra sikerült nyernem a Montén, ami nagyon nagy öröm. Nyilván ez a győzelem többet ér, mint a 2009-es, mert ez WRC futam volt és nagyon nehéz körülmények. Nagyon örülök, hogy ezt a sikert családommal, barátnőmmel és az egész Volkswagen csapattal ünnepelhetem.”-mondta Ogier.
 
Nagyon nehéz volt az utolsó nap, hiszen amíg a völgyekben eső, addig a hegyekben nagy hó volt, ismét döntő volt a jó gumi megválasztása.
Jari-Matti Latvala az ötödik helyen ért célba, a Power Stage-n pedig a leggyorsabb volt Ogier előtt, így három bónusz pontot is szerzett.
 
“Nagyon örülök az ötödik helynek, ez volt a verseny előtt a célunk. Nagyon örülök, hogy véget ért rossz Montés szereplésem, bár idén is nagyon nehezek voltak a körülmények. Nagyon nehéz verseny volt, de megérte küzdeni. Különösen örülök, hogy nyertem a Power Stage-n. Következhet Svédország!”-mondta Latvala.
Andreas Mikkelsen a hetedik helyen ért célba, így sok pontot szerzett és még többet tanult.
 
“Hihetetlenül nehéz verseny volt számunkra. Ilyen körülményekkel még sohasem találkoztam. Vezettünk slick gumikon havon és szögesekkel esőben. Rendkivül nehéz volt jó gumit választani. Örülök, hogy sikerült pontokat szerezni, ez volt a célom, de nagyon meg is küzdöttünk értük.”-mondta Mikkelsen.
 
“Nagyon büszke vagyok a csapatra. A csapat minden tagja kiemelkedőt nyújtott. Sebastien teljesítménye bajnokhoz méltó volt, Jari-Matti és Andreas is kiválóan dolgozott. A jégkémek nagyszerűen tették dolgukat, még ha nem is mindig sikerült a csapatnak segíteniük. A Monte mindig kiszámíthatatlan. Ahhoz, hogy mindhárom párosunk célba érjen a csapatunk tökéletes munkája kellett.”-mondta Jost Capito.

Belépés