• Nyitóoldal
  • Rally hírek - Monte-Carlo Rally összefoglaló: Citroen Racing

Rally hírek - Monte-Carlo Rally összefoglaló: Citroen Racing

Készült: 2014.január.20 14:00 Készítette: Kategória: Rally Hírek

Rally hírek - Monte-Carlo Rally összefoglaló: Citroen Racing
A Citroen Racing két újy párossal vágott neki a Monte-Carlo Rallynak, mely a WRC idei első versenye volt. Kris Meeke személyéban 2003 után ismét britt versenyző állhatott dobogóra, míg Mads Östberg sokat tanulva a negyedik lett.
1. nap - Kris Meeke második az első napot követően
A Monte-Carlo Rally ezúttal is igazolta hírnevét, nagyon nehéz körülmények uralkodtak az első napon. Ennek ellenére azonban a Citroen Racing versenyzői nagyon jól kezdték a versenyt.
Kris Meeke és Paul Nagle kiválóan választotta meg gumijait és nagyszerű eredményeket elérve másodikként fejezte be a napot.
Mads Östberg bár nem tudta tartani Meeke tempóját, az ötödik helyen ért célba az első napon.
 
Bár az első két szakasz inkább nedves volt, a harmadikon már azok voltak előnyben, akik havas útra való gumikkal mentek, ahogy Kris Meeke is. A britt versenyző a második helyen állt három szakaszt követően.
Délután Meeke megnyerte a csatáját Robert Kubicával szemben és megtartotta második helyét. Mads Östberg délután már jobban választott gumit és előre lépett az ötödik helyre.
 
“Tizenkettedikként indulni némi hátrányt jelentett. Délután nagyon nehéz volt jó ritmusban vezetni, mert a kanyarok nagyon sarasak lettek. Inkább óvatosan vezettem, bár ez némi idő veszteséget jelentett. A nagyon nehéz pályák ellenére is másodikként zártuk a napot, ami nagyon jó eredmény.”-mondta a nap végén Meeke.
“Jó napunk volt. Sokat tanultunk a nehéz körülmények között. Délelőtt nem választottunk jól gumit, de nem vesztettünk sok időt. Néhány hibát is elvétettünk a pályákon, de versenyben maradtunk. Holnap igyekszünk előrébb lépni, de óvatosak is próbálunk lenni.”-mondta Östberg.
 
“Értetlenül álltunk az előtt, hogy reggel mindkét autónk más gumikat használva indult. Kris döntése jobbnak bizonyult, mind Madsé. Ez döntött a két versenyző között a mai napon. Azt tették versenyzőink, amit kértünk tőlük. Óvatosak voltak a nehéz részeken és nyomták az egyszerűbb helyeken. Kris rajthelye nagyon jó a folytatásban, de Mads is közel áll a dobogóhoz.”-mondta Yves Matton csapatfőnök.
 
2. nap - Mindkét Citroen versenyző az élmezőnyben állva mehet Monacóba.
A második nap inkább az esőről szólt, mint a hóról. Ennek ellenére Kris Meeke harmadik, míg Mads Östberg egy helyet javítva negyedik helyen zárta a napot.
 
A második napon is nagyon nehéz volt kiválasztani a megfelelő gumikat mivel a pályákról álló vizekről jött hír, de havazásba is mehetett az eső. A Citroen Racing versenyzői azonban nagyon jól választották meg a gumikat.
Az aszfaltos utak hihetetlenül csúszósak voltak, ám Kris Meeke és Mads Östberg is derekasan helytállt a nehéz körülmények között.
 
“Ha választhattam volna a hó és az eső között, inkább a hó mellett voksoltam volna. Az aszfaltos utakon semmi tapadásunk nem volt, nagyon könnyen lehetett hibázni. Inkább óvatosan vezettem a nap folyamán. Jól haladunk annak érdekében, hogy a tervezett célokat elérjük, de még nagyon hosszú a verseny.”-mondta Meeke.
“Talán túl óvatos voltam reggel, de nem akartam hibázni. A Sisteron pályán szerettem volna sietni, de inkább a nyugodt vezetést választottam. Csak Kris áll előttem, nincs értelme a csapaton belüli csatának. A harmadik és negyedik hely nagyon jó lenne a csapat számára.”-mondta Östberg.
 
“Nem volt könnyű jó gumit választani, de versenyzőinknek minden esetben sikerült. A víz és a sár nagyon trükkössé tette a pályákat. Krisnek és Madsnak sincs nagy tapasztalata erről a versenyről, de nagyon jól teljesítettek. Kris csak 47 másodperccel van lemaradva a második helyezettől, a Col de Turinin még sok minden történhet.”-mondta Yves Matton csapatfőnök.
3. nap - Először dobogón Meeke a WRC-ben
A szombati verseny még az előtte lévőnél is nehezebb lett az időjárás miatt, ám a Citroen Racing versenyzői a harmadik és negyedik helyen értek célba. Kris Meeke és Paul Nagle karrierjük első WRC-dobogós helyezését érte el, míg Mads Östberg és Jonas Andersson a negyedik helyen értek célba.
 
Csupán négy szakasz volt az utolsó nap programja, azonban a Col de Turinin hatalmas hó, a Sospel szakaszon pedig rengeteg eső volt.
 
Este a Col de Turinit érintő szakaszt végül a szervezők törölték a nagyon nagy hó miatt. A Power Stage-n pedig nagyon sok eső és köd volt a jellemző, ám Kris Meeke még így is szerzett egy bónusz pontot.
Kris Meeke dobogós eredménye azt jelenti, hogy 11 év után ismét dobogóra állhatott egy britt versenyző a WRC-ben, akkor Colin McRae és Derek Ringer tudott a dobogón pezsgőzni szintén a Citroen színeiben.
 
“Soha nem láttam még ilyen körülményeket versenyen, mint amik itt voltak. Nagyon jó volt vezetni a Citroen DS3 WRC-t és sikerült elérnünk célunkat. A Monte mindig nagyon nehéz, mert nem igazi aszfaltos verseny, de nem is igazán mondható havas rallynak. Sikerült egy jó eredménnyel meghálálni a csapat bizalmát.”-mondta Meeke.
“Ez a negyedik helye egy győzelemmel ér fel számomra. Volt néhány kisebb hibánk, de nagyon nehéz verseny volt. Néha talán gyorsabbak is lehettünk volna, de nagyon fontos volt a célba érés. Majd a Svéd Rallyn!”-mondta Östberg.
 
“Megkértük a versenyzőket, hogy ne kockáztassanak, ha nehéz körülmények lesznek a versenyen. Csak azok voltak! Kris és Mads követték utasításainkat és kiváló eredményt értek el. Ez az eredmény nagyon jó kezdete az évnek. Mads nem igazi aszfalt menő, de jól kezelte az autót.”-mondta Yves Matton, csapatfőnök a verseny végén.

Belépés