• Nyitóoldal
  • Rally hírek - Monte-Carlo Rally összefoglaló: M-Sport WRT

Rally hírek - Monte-Carlo Rally összefoglaló: M-Sport WRT

Készült: 2014.január.20 12:00 Készítette: Kategória: Rally Hírek

Rally hírek - Monte-Carlo Rally összefoglaló: M-Sport WRT
Az M-Sport WRT felemás érzésekkel zárta a WRC idei első versenyét, Elfyn Evans első Montéján a hatodik lett, míg Mikko Hirvonen nem ért célba. A csapat privát versenyzője, Bryan Bouffier viszont minden várakozást felülműlva szerepelt.
1. nap - Evans mutatta az M-Sport WRT igazi erejét
A gumiválasztás igen nehéznek bizonyult csütörtök reggel. Elfyen Evans azonban nagyszerűen ráérzett a helyes gumifajtára, aminek köszönhetően a 6. helyen fejezte be a napot.
Elfyn Evans és navigátora, Daniel Barritt a mindig nagyon nehéz Monte-Carlo Rallyn mutatkozott be az M-Sport gyári versenyzőjeként. Bár a hegyvidéki pályák nagyon nehéz körülményeket tartogattak a versenyzők számára, Evans és Barritt derekasan helytállt. A páros számára délelőtt a harmadik szakasz bizonyult a legjobbnak, hiszen ekkor mindössze 5 tizedmásodperccel maradt el a Bryan Bouffier legjobb idejétől. Nagyon jónak bizonyult a szuperlágy illetve a szög nélküli gumik választása.
Délután bár a britt versenyző visszacsúszott a hatodik helyre, ám végig megbízható egyenletes tempót mutatott.
 
“Nem igazán számítottunk arra, hogy a hatodik helyen leszünk az első nap után. Szintén váratlanul ért a harmadik szakaszon futott második időnk. A gumiválasztás kulcsfontosságúnak bizonyult, ennek is köszönhetjük nap végi helyezésünket. Délután már egyenletes tempót mentünk, de így is jó pozícióban vagyunk.”-mondta Evans.
Mikko Hirvonen és Jarmo Lehtinen már kevésbé mondhatta magát boldognak az első nap után. A finn páros slick gumikon teljesítette a délelőtti szakaszokat, ami a hóban nem igazán bizonyult jónak.
A korábbi Monte győztes Hirvonen délután aztán minden tudását összeszedte és a 13. helyről a 8. helyig tudtak előre lépni.
 
“Délután már jobban tudtunk teljesíteni, de keveset teszteltünk ilyen körülmények között, így nehéz bizalommal vezetni, de egyre jobbnak érzem. Sok van még vissza a célig, meglátjuk mit tudunk tenni. Nagy különbségek alakultak már ki, de ez a Monte-Carlo Rally, még bármi történhet.”-mondta Hirvonen.
 
“Mikko Hirvonen számára nagyon nehéz volt a mai nap, de biztató, hogy a nap utolsó szakaszán ő lett a leggyorsabb Ford-pilóta. Biztosan tovább fognak küzdeni az előrelépésért.
Ami Elfynt illeti, nagyon jó napja volt. Reggel kiválóan választott gumit, délután pedig nagyon megbízhatóan vezetett.
Nagyon nehéz ez a verseny, de jó látni öt Ford Fiesta WRC-t a legjobb tízben.”-mondta Malcolm Wilson csapatfőnök.
Bryan Bouffier és Xavier Panseri, akik szintén az M-Sport által felkészített autóval mennek, jelenleg vezetik a versenyt. A francia versenyzők szintén nagyon jól választottak gumit, így a 3. szakasztól az élre álltak. A napot 38.8 másodperc előnnyel fejezték be Kris Meeke előtt.
 
“Nagyon jó, hogy a világ legjobb rally versenyzőivel mérhetem össze tudásom és így is vezetünk az első nap végén. Nagyon szerencsés vagyok, hogy ebben a helyzetben lehetek, ugyanis az első szakaszon az első kanyarban nekimentünk egy hídnak. Szerencsére az autóban komolyabb kár nem keletkezett. Még mindig nagyon koncentrálnunk kell, de így sem lesz egyszerű az élen maradni. Próbáljuk tempónkat tartani és meglátjuk mire lesz elég.”-mondta Bouffier.
 
“Bryan hihetetlenül jó munkát végzett ma, nagyon örülünk, hogy az egyik privát versenyzőnk áll a verseny élén. Bevetette minden Montés tapasztalatát ma és kiválóan választotta meg a gumikat is. Nagyon nehéz lesz az élen maradnia, de jó kiváló helyzetben van.”-mondta Malcolm Wilson.
2. nap - Nagyon jól versenyző M-Sport párosok
A második nap nagyon jól sikerült az M-Sport WRT versenyzői számára, hiszen amíg Elfyn Evans megtartotta hatodik helyét, addig Mikko Hirvonen előrelépett a hetedik pozicióba.
Az összhang volt a kulcs Evans és Daniel Barritt versenyének második napján. A nap egyik legmegbizhatóbb párosa volt, és nagyon sok tapasztalatot szerzett, ami a jövőben még sokat érhet. A nap utolsó szakaszán, sötétben ráadásul autóztak egy negyedik időt is.
 
“A nap utolsó szakasza nagyon jól sikerült, egyébként pedig próbáltuk tartani az autót az úton. Nagyon jó ez a verseny a tanulásra, ami tapasztalatot eddig szereztem, az felbecsülhetetlen. Nem hiszem, hogy bárhol máshol lennének ilyen körülmények.”-mondta Evans.
Mikko Hirvonen és Jarmo Lehtinen is megbarátkozott a Ford Fiesta WRC-vel ismét. A finn versenyzők mivel nem teszteltek sokat a verseny előtt, ma az óvatosságra figyeltek, ám sikerült egy helyet előrelépniük még így is a nyolcadik helyről.
 
“Nagyon trükkös versenyünk volt ma. Sok beállítást kipróbáltunk, ami később aszfalton jól jöhet. Ennyi kilométerrel a hátunk mögött már értem, hogy min kell változtatnunk, hogy nagyobb bizalommal vezethessünk. Nagyon nehéz volt kiválasztani a jó gumikat. A Monténak a célban van vége, mindenki tudja, hogy még bármi megtörténhet a holnapi nehéz pályákon is.”-mondta Hirvonen.
 
“Tudjuk, hogy autóink képesek az élmezőnyben szerepelni, de Elfyn és Mikko ma inkább a biztonságra figyelt. Nagyon fontos számunkra, hogy célba érjünk és a lehető legtöbb pontot szerezzük.”.mondta Malcolm Wilson csapatfőnök.
A verseny 9. szakaszán történt megforgás Bryan Bouffier első helyébe került, azonban a francia versenyző még mindig kiváló helyzetben van. Bryan és navigátora, Xavier Panseri jelenleg második, és jó úton haladnak karrierjük első WRC dobogós eredménye felé.
 
“Nagyon elégedett vagyok az eddigi versennyel. A körülmények és a megforgás ellenére is második helyen állunk és ez nagyon jó. Szeretnénk megtartani ezt a helyet, semmilyen kockázatot nem szeretnénk vállalni.”-mondta Bouffier.
 
“Bryan szmára nagyon jól sikerült ez a nap. Délután sokkal nehezebb körülmények fogadták a versenyzőket, mint amire számítottunk, így nem a legjobb gumikat tettük az autóra. Sajnos elvesztette első helyét, de még mindig kiváló a helyezése. Tudjuk, hogy nagyon gyors versenyző, de még bármi megtörténhet, főleg a Col de Turinin.”-mondta Bouffier teljesítményéről Malcolm Wilson.
 
3. nap - Felemás érzésekkel fejezte be az M-Sport a Montét
Bryan Bouffier egy privát Ford Fiesta WRC-vel a második helyen végzett, míg Elfynb Evans a hatodik helyet szerezte meg, azonban Mikko Hirvonen elektromos hiba miatt nem tudta befejezni az utolsó szakaszt. Érthetően felemás érzelmek voltak az M-Sportnál a verseny után.
 
Az utolsó napra a Monte-Carlo Rally mezőnye Gap környékéről a Monte-Carlo környéki pályákra költözött. E napon került sorra a Col de Turinit érintő szakasz is, mely mindig nagy kihívást jelent a versenyzőknek és nem volt ez idén sem máshogy.
 
A teljesen havas, latyakos La Bollene Vesubie-Moulinet szakasz után az eső áztatta Sospel-Breil sur Roya szakaszt kellett teljesíteni a versenyzőknek.
Elfyn Evans és Daniel Barritt a nehéz körülmények ellenére az utolsó napon ia pályán maradt, és rengeteget tanult, ami a későbbiekben még nagyon jól jöhet számára.
 
“Nagyon örülök, hogy egy ilyen jó eredménnyel kezdtem az évet. Nagyon sajnálom Mikkot és Jarmot, nagyon sokat segítettek a verseny alatt és nagyon kellett volna nekik a hatodik hely. Sikerült minden körülmény között higgadtnak maradnunk, nem hibáztunk nagyot. Ez az eredmény jobb, mint amire számítottam a verseny előtt.”-mondta Evans.
Sajnos Mikko Hirvonen és Jarmo Lehtinen számára nem jól ér véget a verseny. A finn páros már csapattársuk előtt állva indulhatott az utolsó szakaszon, ahol aztán elektromos hiba lépett fel az autóban és erejét vesztve megállt. Hirvonenék pedig mindent megtettek a célba érésért, még a szélvédőt is kiütötték, miután korábban az ablaktörlő eltört.
 
“Kiábrándító hétvégénk volt. Sokat küzdöttünk a verseny előtt az autóval, de idővel egyre gyorsabbak lettünk, nagyon nagyon sajnálom, hogy kiestünk. Svédország eddig több örömet okozott számunkra, mint szomorúságot, így remélem sikerül a célba érés egy erős eredménnyel.”-mondta csalódottan Hirvonen.
 
“Nagyszerűen kezdődött az év Elfyn számára, megérdemelte a hatodik helyet. Nagyon jól helyt állt a nehéz körülmények ellenére is, ez mindenképp jó a jövőjét tekintve. Nagy csalódás volt viszont Mikko búcsúja egy elektromos hiba miatt az utolsó szakaszon. Ő és a csapat is szerette volna, ha sikerül célba érnie, de nem így történt. Pozitív, hogy nagyon sok kilométert sikerült megtennie a nehéz körülmények között. Remélhetőleg a Svéd Rally már több derűt okoz számára.”-mondta Malcolm Wilson csapatfőnök.
Bryan Bouffier és Xavier Panseri kiválóan versenyzett a hétvégén és végül a jól megérdemelt második helyen ért célba. Két szakaszt nyerve bebizonyította, hogy helye lenne a gyári versenyzők között.
 
“A verseny előtt csak álmodtam arról, hogy dobogós leszek. Az, hogy sikerült ezt valóra váltani, minden várakozásomat felülmúlta. Nagyon jó volt csatázni az első helyért. Néhány szakaszon nagyon gyors tudtam lenni, jó volt látni, hogy ez elég volt ahhoz, hogy az élmezőnnyel vegyem fel a tempót. Először vezettem Ford Fiesta WRC-t és ez az első dobogós helyezésem a WRC-ben is. Köszönöm Xavier és a csapat munkáját, nélkülük nem sikerült volna.”-mondta Bouffier.
 
“Káprázatos munkát végzett Bryan a rajttól a célig. Első versenye volt evvel az autó típussal és a második hely nagyon jól mutatja, hogy megállná ebben a mezőnyben a helyét. Remélem láthatjuk még a mezőnyben Bryant év közben.”-mondta Malcolm Wilson.
 
A WRC2-ben Yuriy Protasov, Lorenzo Bertelli és Robert Barrable végzett a dobogón, vagyis három Ford Fiesta R5-tel versenyző pilóta.
 
“Fantasztikus hétvége volt az M-Sport számára ez. Második hely az összetettben, és három Ford Fiesta R5-tel versenyző páros végzett a WRC2 dobogóján. Nagyszerű hét volt, mely nagyon jól bizonyítja, hogy a Ford Fiesta autók nagyon versenyképesek. Gratulálok Yuriynak, a győzelemhez és a top tizes helyezéshez. Hasonlóan csak gratulálni tudok Lorenzonak és Robertnek is az elért eredményekhez..”-mondta Malcolm Wilson.
 

Belépés