• Autós Hírek
  • Kamion Hírek - Jelentősen szigorodik a károsanyag-kibocsátás 2020-ra

Kamion Hírek - Jelentősen szigorodik a károsanyag-kibocsátás 2020-ra

Készült: 2014.január.17 08:24 Készítette: Lipták Melinda Írta: S.B. Kategória: Autós Hírek, Kamion hírek Forrás Kamion Hírek

Az EU továbbra is csökkenti a járművek engedélyezett CO2 kibocsátását, ez is része az Unió klímapolitikájának, melynek keretein belül drasztikus mértékben redukálnák a levegőbe kerülő kártékony gázok – főleg a CO2 – kibocsátásának mértékét.
A felelős bizottságok idén januárban a kisáruszállítókat és a transzportereket vették célba, 2020-ra a személygépjárművek szintjére, 147 g/km-es nívóra szabályozzák a szén-dioxidot. A jelenlegi megengedett felső határ 203 g/km.
Ennek következtében a 3,5 tonna megengedett össztömegű teherautók emissziójának az elkövetkezendő 6 évben jelentősen csökkennie kell. A német parlamentben több ötlet is felmerült a gázok levegőbe kerülésének fogyasztására, a zöldek például újra egy korábban elvetett javaslatot, egy felső megengedett sebességkorlát felállítását hozták elő, melyet egyelőre figyelmen kívül hagyott az EU.

Nem sokáig lesznek azonos szinten a transzporterek és a személykocsik, 2021-től utóbbiakra is újabb szigorítás vár, 95 g/km lesz a megengedett szint. Ezt többszörös fellebbezés után fogadta el a bizottság, mivel a német gyártók nem értettek együtt az indítvánnyal.

Belépés