Autós Hírek - Nem minden estben csökkent a fogyasztás - 25 millióra bírságolták a Shellt

Készült: 2014.január.16 11:33 Készítette: Super User Kategória: Autós Hírek, Autós Friss hírek Forrás Havariapress

25 millió forint bírságot rótt a Shell Hungary Zrt-re a Gazdasági Versenyhivatal, mert az olajcég fogyasztáscsökkentőként reklámozott üzemanyagai nem minden autónál bizonyultak hatásosak - értesült a HavariaPress.
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) döntése értelmében a Shell Hungary Zrt. megtévesztette a fogyasztókat, amikor a Shell FuelSave Euro 95 és Diesel üzemanyagokat népszerűsítő kampányában azt ígérte, hogy a termékek használatával fogyasztáscsökkentés érhető el. A kétségtelenül jelentős, folyamatos kutatási és fejlesztési tevékenység mellett a tények (különböző tesztek adatai) azt mutatták, hogy ugyan a Shell FuelSave termékekkel valóban elérhető a fogyasztók egy része számára akár tankonként 1 liternyi üzemanyag megtakarítás, a fogyasztók egy szintén nem elhanyagolható része nem ért el fogyasztáscsökkenést. Ezen eredmények miatt a GVH arra a megállapításra jutott, hogy a Shell a fogyasztókat megtévesztette, amikor   - 2011 szeptembere és 2012 márciusa között - reklámjaiban azt állította, a Shell FuelSave Euro 95 és Diesel üzemanyagok használatával akár tankonként 1 liter üzemanyag is megtakarítható, 2012. márciusától pedig azt, hogy új üzemanyagaival  minden gépjármű esetében fogyasztáscsökkentés következik be.
A jogsértés miatt a GVH a Shell Hungary Zrt-t 25 millió forint bírság megfizetésére kötelezte, figyelembe véve több körülményt is. Súlyosító körülménynek minősült, hogy a jogsértő kereskedelmi gyakorlat a fogyasztók igen széles körét érte el, enyhítő körülménynek számított a Shell Hungary Zrt. jogszabályokban előírtat meghaladó mértékű együttműködése.

Belépés