Rally hírek - Mint kés a vajon!

Készült: 2014.január.03 18:12 Készítette: Kategória: Rally Hírek

Rally hírek - Mint kés a vajon!
Remek tempót diktáltak. Ezt onnan tudták, hogy sorra előzték meg az ellenfeleket. Igaz, ez azzal is járt, hogy viszonylag sokat autóztak porban, de a riválisok nagyon sportszerűen félrehúzódtak, amikor az Opel Mokka mögéjük ért. 
A hetedik helyen rajtoló Szalay Balázs, Bunkoczi László kettős úgy ment át a mezőnyön, mint kés a vajon, s jó esélye volt arra, hogy megszerezze idei első szakaszgyőzelmét. Hogy végül nem sikerült – hanem négyből immár harmadszor másodikként ért célba –, arról két defektes kerék tehet. 
„A szakasz első része nagyon jól sikerült, szinte mindenkit sikerült megelőzni, s az utolsó ellenőrző pontnál vezettünk is, amikor egy keskeny, lejtős úton, a kövek között odaütöttük az autót – mondta az Opel Dakar Team pilótája, Szalay Balázs. – Rögtön kaptunk is egy jobb hátsó defektet, s bár viszonylag rövid idő alatt lecseréltük a kereket, alig indultunk el, amikor észrevettük, hogy a bal hátsó is lyukas. És amíg azzal bíbelődtünk, hogy kicseréljük, többen is visszaelőztek.”
 
Ettől kezdve ráadásul Szalaynak vissza is kellett vennie a tempóból, ha nem akart úgy járni, mint csütörtökön, amikor majd' két órát veszített a harmadik defekt miatt. Értelmetlen lett volna kockáztatni, az Opel Dakar Team párosa nem is tette, így 1:12 perc hátránnyal másodikként ért célba a francia Michel Turon Barrere mögött. 

„Boldog vagyok, hiszen összességében jó nap volt a mai – mosolygott Szalay, aki az összetettben egy hellyel előrébb lépett, és a hatodik helyről várja a folytatást. – Bár a végén egy kicsit megkeveredtünk, amikor a defekt után visszaültünk és Laci még éppen csatolta be magát, elmentünk Loomans mögött egy nyomon, amiről kiderült, hogy nem jó. Körülbelül hatszáz métert tettünk meg fölöslegesen, de nem is ez volt a legnagyobb gond, hanem az, hogy vissza kellett vennünk a tempóból, mert már nem akartunk fölösleges kockázatot vállalni.”

„Ma pont annyi defektünk volt, mint amennyi pótkerekünk, s ez tulajdonképpen jó  hír” – tette hozzá Bunkoczi László, akinek a biztonsági öv alaposan megtépázta a vállát, helyes kis hólyagok keletkeztek rajta. 

De azt mondja, ez teljesen üzemszerű a versenynek ebben a szakaszában. 
A kamionos Kovács Miklós, Czeglédi Péter, Ács László trió is remek napon van túl – ráállt egy egyenletes tempóba, s abban autózva, közben előzgetve megnyerte a szakaszt. Folytatta tehát a hagyományt: idén is nyert szakaszt, ugyanúgy, ahogy az elmúlt négy Africa Rac-en mindig.
 
„A gyors szakaszokon a mi járművünk csak százhússzal megy, a többieké százötvennel, de a technikás részeken ledolgoztuk a hátrányunkat. Bíztam benne, hogy az idén is nyerek szakaszt, boldog vagyok, hogy sikerült, és remélem, nem ez volt az utolsó” – mondta Kovács Miklós. 

Belépés