MotoGP Hírek - „Mínuszolás” a MotoGP-ben? Rossi inkább a mostani rendszerre szavazna

Készült: 2014.január.03 10:33 Készítette: Lipták Melinda Írta: Balogh Tamás Kategória: Motoros Hírek, Motogp hírek Forrás P1race

MotoGP Hírek - „Mínuszolás” a MotoGP-ben? Rossi inkább a mostani rendszerre szavazna
Néhány versenysorozatban mai napig létezik az a pontszámítás, mely szerint csak bizonyos számú futam eredményét számítják bele az értékelésbe egy-egy versenyzőnél, így a pilóták legrosszabb futamaikat „mínuszolhatják”. Valentino Rossi szerint a MotoGP-ben is elképzelhető lenne ez a lebonyolítás, ám az olasz összességében inkább a jelenlegi rendszerre voksolna.
2013-ban Marc Marquez pazar teljesítménnyel lett újoncként a gyorsasági motoros világbajnokság királykategóriájának legfiatalabb világbajnoka, ám a spanyol rendkívüli gyorsasága és kiegyensúlyozottsága mellett az is segítette őt, hogy riválisai, Jorge Lorenzo és Dani Pedrosa egyaránt megsérültek a szezon egy bizonyos szakaszában. Előbbi Assenben eltörte a kulcscsontját, ám akkor még másfél nappal a műtét után rajthoz állva tudott szerezni egy ötödik helyet, a Sachsenringen azonban újra bukott, így a Német Nagydíjon nem tudott elindulni, s Laguna Secában sem volt még tökéletes állapotban. Pedrosa szintén az egyik németországi szabadedzésen balesetezett, így azt a futamot neki is ki kellett hagynia, s természetesen Amerikában sem volt még teljesen egészséges, ifjú csapattársa pedig tökéletesen kihasználta a lehetőséget, s elhúzott az összetettben.

A fenti problémára lehet orvosság az úgynevezett „mínuszolás”, amikor egy-egy pilótának csak bizonyos számú eredménye számít bele a pontversenybe, így a legrosszabb versenyein szerzett pontokat nem kellene számításba venni. Az autó- és motorsportok történetében számos alkalommal használták ezt a megoldást: a Formula-1-ben például több változata is (volt, amikor két „félidőre” osztották a szezont, s mindkét szakaszból egy-egy eredmény kiesett) hosszú évekig érvényben volt, így a MotoGP-ben sem lenne elképzelhetetlen egy hasonló rendszer. Az előző példánál maradva így Lorenzo és Pedrosa is mínuszolhatta volna a sachsenringi nullázását, vagyis azt nem vették volna figyelembe az összetett állásakor – igaz, természetesen Marquez mugellói kiesése vagy Phillip Island-i kizárása is hasonló sorsra jutott volna.

Viszont ha esetleg nem csak egy, hanem akár több futam eredményét is mínuszolnák, előfordulhatna, hogy változna a bajnokság végkimenetele. A Forma-1-ben erre is volt példa: 1988-ban, amikor a 16 fordulóból csak 11 eredménye számított bele az összetettbe, hiába szerzett összességében több pontot Alain Prost, a világbajnoki címet végül mclarenes csapattársa, Ayrton Senna zsebelhette be. Ha ismét visszatérünk a MotoGP tavalyi kiírásához, láthatjuk, hogy amennyiben Lorenzónak és Marqueznek is csak a 11 legjobb eredménye számított volna, akkor már a yamahás lett volna a világbajnok, hiszen neki nyolc győzelem mellett egy második és két harmadik helye maradna, míg a repsolosnak hat elsőség és öt második pozíció állna a neve mellett, így a pontok tekintetében Lorenzo nyert volna 252-250-re (tegyük azt is azért hozzá: a 18-ból hét futam eredményének a mínuszolása eléggé aránytalan megoldás lenne).

Ennyiből is látszik, hogy a jelenlegi szisztéma a kimagasló eredmények mellett a kiegyensúlyozott teljesítményt is díjazza, ugyanakkor hátrányosan érinti azokat, akik esetleg sérülés miatt érnek el rosszabb eredményeket. Valentino Rossi is úgy látja, hogy lenne a mínuszolásnak jó és rossz oldala is: „Szerintem lenne előnye és hátránya is. Természetesen az jó lenne, ha az ember kihagyhatna egy versenyt, ha Jorgéhoz hasonlóan megsérül. Talán az is pozitívum lenne, hogy egy a győzelemért folytatott utolsó körös csatában a pilóta többet kockáztathatna, ha lenne lehetőség mínuszolni az eredményt” – idézi az olasz motoros szavait a Speedweek.com szakportál. A „Doktor” mindent összevetve azért inkább a jelenlegi rendszer mellett tenné le a voksát: „Összességében inkább a mostani megoldást támogatom. Így mindenki számára átlátható, hogyan is áll a bajnokság. Az is jó, hogy egy versenyzőnek a maximumot kell nyújtania, de nem vállalhat túl nagy kockázatot, így kerülni kell a hibákat.”

Belépés