MotoGP Hírek - Mi a siker titka? – Marquez válaszol

Készült: 2013.december.29 16:52 Készítette: Lipták Melinda Írta: Borbás Bálint Kategória: Motoros Hírek, Motogp hírek Forrás P1race

Marc Marquezzel a spanyol XL Semanal magazin készített egy tartalmas interjút, amely mélyebb betekintést enged a MotoGP legfiatalabb világbajnokának gondolkodásmódjába. A legérdekesebb válaszok közül szemezgetünk.
A legizgalmasabb kérdés, ami mindenkit foglalkoztat: mi a siker titka? Ha valaki, akkor Marquez tudja a választ, hiszen 20 évesen a MotoGP világbajnoka lett. Összességében már háromszoros világbajnok, hiszen korábban a 125-ös géposztályban és a Moto2-ben is bajnok lett. Tehetséges, gyors, ügyes – ezt tudjuk. De nem ezeket tekinti a siker kulcsának, sőt, nem is magában keresi a győzelmek okait, hanem szűk környezetében.

„Sok múlik azon, hogy hogyan nevelték az embert, és engem arra tanítottak a szüleim, hogy mindig legyek hálás azoknak, akik segítenek, mindig hallgassak meg mindenkit, és csak utána döntsem el, hogy hallgatok rájuk vagy sem. Még mindig ugyanazokkal az emberekkel vagyok körülvéve, akikkel hat évvel ezelőtt debütáltam a világbajnokságon: Emilio Alzamora, a családom, az öcsém, ugyanazok a szerelők, ugyanaz a telemetriás és ugyanazok a mérnökök. Persze csatlakoztak hozzánk más szakemberek is, de a keménymag mindig ugyanaz maradt. Tudom, hogy az én sikereim az övék is egyben” – mondta el Marquez, aki már nem először tesz tanúbizonyságot arról, miért is lehet ilyen fiatalon háromszoros világbajnok. Mert bár 20 éves, de nem úgy gondolkozik az életről, mint egy átlagos 20 éves, annál jóval érettebben.

Lehet-e barátság pilóta és pilóta között? Erről is határozott véleménye van Marcnak. „Nem gondolom, hogy lehet barátság két közvetlen rivális között. A versenyzők közül csak Tito Rabat a barátom, akivel sokat edzem együtt, de más kategóriában versenyzünk. Jól kijövök Bautistával és Simonnal is, de velük nem állunk közvetlen rivalizálásban.”

És mi van azokkal, akikkel igen? „Jorgéval (Lorenzo) egyre nőtt és nőtt a rivalizálás mértéke a szezon előrehaladtával, és egyre kevesebbet és kevesebbet beszéltünk egymással. A bajnokság végén viszont sokkal nyugodtabbá vált a viszonyunk, és azóta többször is átbeszéltük a dolgokat. Ez valószínűleg egészen a következő szezon rajtjáig így lesz! Danival (Pedrosa) Aragón után jó pár hétig nem beszéltünk egymással, de a szezonzáró bulin azon kaptuk magunkat, hogy együtt táncolunk! Ő egy jó csapattárs, és nagyon tiszteljük egymást.”

„Nem csak a győzelmek által válsz naggyá, de a többi nagyszerű pilótán keresztül is, akiket legyőzöl. Az egész szezont ugyanazzal a feszült figyelemmel teljesítettem végig, és lélektani szempontból sem hullámhegyeim, sem hullámvölgyeim nem voltak. Mindig egy-egy hibám után tudtam a legjobban aludni, jobban, mint egy-egy győzelmem után. A szerelőim ezen mindig meglepődnek, tudom, hogy ez fordítva kéne, hogy legyen” – tette hozzá nevetve Marquez.

Hogy érez a nyomást a vállán? Néha igen, de nem a pályán, hanem azon kívül! „Korábban csak a saját szurkolóim ismertek, míg most az egész világ, köztük a gyerekek is, ezért jobban kell figyelnem rá, hogy mikor mit mondok. Emiatt érzek egy kis nyomást magamon. De amikor senki nem lát, akkor még mindig ugyanaz az egyszerű srác vagyok. És azt is jól tudom, hogy nem szerethet mindenki.”

Mit csinál a szabadidejében? „Mindenféle sportot szeretek űzni, legyen szó autóversenyről, mountain bike-ról vagy motocrossról. Szeretek focizni vagy videojátékozni a barátaimmal. Ha nem versenyző lennék, akkor szerelő. Az iskolában jó jegyeim voltak, de aztán romlani kezdtek a sok versenyzés miatt” – árulta el végül Marquez, hogy ő sem szuperhős, egyszerre több fronton neki is nehéz tökéletesen helytállnia.

Belépés