• Autós Hírek
  • Forma-1 Hírek - Montezemolo: Vicc, hogy nem lehet tesztelni

Forma-1 Hírek - Montezemolo: Vicc, hogy nem lehet tesztelni

Készült: 2013.december.29 17:49 Készítette: Lipták Melinda Kategória: Autós Hírek, Forma1 Hírek Forrás F1Hungary

Forma-1 Hírek - Montezemolo: Vicc, hogy nem lehet tesztelni
A Ferrari elnöke, Luca di Montezemolo szerint vicc, hogy a Formula-1-ben jelenleg csak a szimulátorokban lehet fejleszteni. A Formula-1-ben jelenleg tiltott a szezon közbeni tesztelés, ezért a csapatoknak sokkal inkább a bonyolultabb szimulátor technológiára kell hagyatkozni.
Montezemolo szerint itt az idő, hogy ezt a helyzetet újragondolják.

Az elnök szerint a tesztek visszatérése sokkal jobb lenne a csapatok számára, amellett, hogy olcsóbb megoldás is.

"Ez vicc. Arra utasítanak minket, hogy sok pénzt fektessünk ezekbe a borzasztó gépekbe, mesterségesen fejlesszünk, ahelyett, hogy itt Fioranóban és Mugellóban tesztelhessünk. Ha valakinek nincs pénze tesztelésre, jobb, ha a GP2-ben, a gokartban áll rajthoz, vagy elmegy kosárlabdázni. A tesztelés mellett állok, új pilótáknak lehetne így lehetőséget adni az autók vezetésére és tapasztalatszerzésre. De szeretném, ha a nyilvánosság is nagyobb szerepet kapna, mert egyik versenyhétvégétől a másikig csend honol a Formula-1-ben. Nincs semmi, de semmi. A tesztelés jó lehetőség a szponzoroknak, megszólítja a közönséget. És a tesztek sokkal olcsóbbak, mint megépíteni és fejleszteni minden hónapban a borzasztó szimulátort. Erről beszélnünk kell a jövőben."

Habár Montezemolo tudja, hogy a Formula-1 drága sport, mégis úgy érzi, a szezon közbeni tesztek betiltása visszavetette a Formula-1-et.

"A futballban, ha a Bajnokok Ligájában jól akarsz szerepelni, akkor jó játékosokat kell venni és naponta akár ötször edzeni. Ez a versenyzés. Úgy érzem nevetséges, hogy a Formula-1-ben egy részről nem tesztelhetünk, másrészről viszont sok pénzt kell elkölteni a szélcsatornára, ahol fejleszteni tudjuk az aerodinamikát, amely fejlesztést az utcai autókba nem tudunk átültetni. Nem akarok úgy látszani, mint egy konzervatív, régi Formula-1-es rajongó. Úgy érzem, ha többet tesztelhettünk volna, a 2013-as gumibotrány nem történhetett volna meg, mert még a Pirelli számára is nehéz az, amikor nem tesztelhet."

A teszttilalom 2014-ben valamelyest enyhül, néhány szezon közbeni tesztre lehetőség lesz a versenyhétvégék után.

Belépés