MotoGP Hírek - Lorenzo főnöke szerint nem a gyorsváltó kései bevetésén múlt a vb-cím

Készült: 2013.december.19 22:48 Készítette: Lipták Melinda Írta: Balogh Tamás Kategória: Motoros Hírek, Motogp hírek Forrás P1race

Wilco Zeelenberg, Jorge Lorenzo yamahás főnöke elmondta: véleménye szerint nem játszott kulcsszerepet a spanyol motoros világbajnoki vereségében az, hogy hosszú hónapokig nem tudták bevetni élesben új gyorsváltójukat, amellyel a kétszeres világbajnok négyet megnyert az utolsó hat futamból.
Jorge Lorenzo négy ponttal maradt alul Marc Marquezzel szemben 2013-ban, ám sokak szerint a kiélezett párharc a kétszeres világbajnok javára dőlhetett volna el, ha a Yamaha hamarabb be tudja vetni új gyorsváltóját. A HRC már 2011 óta használja a maga megoldását, a hangvillások azonban csak az idei évad utolsó hat viadalán alkalmazták az eszközt, amely stabilabbá teszi a versenygépet a váltások közben. Ekkor Lorenzo teljesítménye valóban javult, hiszen négy futamon őt intette le elsőként a kockás zászló az idény utolsó harmadában, főnöke, Wilco Zeelenberg szerint azonban így sem volt kulcsfontosságú a késlekedés a végkimenetel szempontjából. A holland szakember szerint mindenképpen fontos volt, hogy a Yamaha teljes mértékben meggyőződjön az eszközben rejlő potenciálról és annak megbízhatóságáról, mert egy technikai hiba végleg katasztrofális következményekkel járt volna a bajnoki hadjáratban:

„A váltó sokat segített, különösen motiváció terén, mert nagyon jó a motort a gyorsváltóval felszerelve vezetni” – nyilatkozta Zeelenberg a MotorCycleNews-nak. „Az aragóni versenyig fejlesztettük a csomagot egy kicsit, s Jorge ezt bizonyítani akarta. Tulajdonképpen a motor már előtte is jobb volt, de sajnos Jorge nem volt elég fitt ahhoz, hogy ezt megmutassa. A fejlesztés folytatódott, s könnyű mondani, hogy túl sokat vártunk vele, de ez egy hosszú projekt volt. Ha túl korán vetjük be, mindenki azt mondta volna, hogy elügyetlenkedtük a dolgot egy kieséssel, ami a vb-címbe került volna. A gyorsváltó nélkül is nyertünk versenyeket, s azzal is. Négy futamon diadalmaskodtunk a régi, s négyen az új váltóval, szóval nem ez volt az egyetlen fontos tényező idén.”

A yamahás az utolsó hat futamból négyet is megnyert a gyorsváltóval, ám Zeelenberg szerint így sem volt kulcsjelentősége a gyár késlekedésének
Való igaz: többek között például Lorenzo asseni és sachsenringi sérülései ugyanúgy közrejátszhattak abban, hogy végül Marquez végzett az összetett élén. Ezzel kapcsolatban friss hír, hogy a spanyol újabb műtéten esett át Barcelonában, amely során eltávolították azt a platinalemezt és tizenegy csavart, amelyet németországi bukása után helyeztek el a kulcscsontjában. Emellett egy apró beavatkozást a jobb hüvelykujján is elvégeztek, amelynek okai még egy 2010-es sérülésre vezettek vissza, de kedden már haza is engedték a kórházból, s csak a hónap végén kell visszamennie még egy felülvizsgálatra. Azt követően pedig a motoros tervei szerint teljes erőbedobással folytatná az edzéseket és a felkészülést, hogy készen álljon az első sepangi tesztre, amelyen megkezdheti újabb világbajnoki hadjáratát.

Belépés