• Autós Hírek
  • Forma-1 Hírek - Az FIA szigorított a tesztszabályokon

Forma-1 Hírek - Az FIA szigorított a tesztszabályokon

Készült: 2013.december.17 08:27 Készítette: Lipták Melinda Kategória: Autós Hírek, Forma1 Hírek Forrás F1Hungary

Forma-1 Hírek - Az FIA szigorított a tesztszabályokon
Valószínűleg 2014-ben már nem ismétlődik meg az idei évben kialakult tesztbotrány, miután az FIA bezárta a szabályozás nyújtotta kiskapukat.
A Mercedes az idei évben össztűz alá került, miután privát gumitesztet végeztek a Pirellivel a Spanyol Nagydíj után. A rivális Red Bull és a Ferrari panasszal élt. A brackley-i csapatot bűnösnek találták a szabályok megsértése miatt és figyelmeztetést kaptak, valamint eltiltották őket a Fiatal Pilóták Tesztjéről.

Annak érdekében, hogy a jövő évben hasonló helyzet ne alakulhasson ki, az irányítótestület közölte, a csapatok számára maximum négyszer két tesztnap engedélyezett a szezon első és utolsó versenye között.

A tesztekre olyan pályákon kerülhet sor, amely már rendezett versenyt, de a következő 36 órában a helyszínen nem bonyolítanak le Formula-1-es futamot.

A négyszer két tesztnap közül kettőn a Pirellinek gumitesztet kell végezni, melyet a szezon megkezdése előtt közölni kell az FIA-val és ezt követően az időpont módosításra már nincs lehetőség. Emellett a teszteredményekről és a teszttervekről minden csapatnak értesítést kell küldeni.

A Mercedes a spanyol teszten Nico Rosberggel és Lewis Hamiltonnal dolgozott, de a két pilóta fekete sisakot használt. A jövő évtől kezdve a csapatnak egyértelműen jelezni kell, ki tesztel. Annak érdekében, hogy az FIA megfigyelőt tudjon küldeni a helyszínre, a csapatoknak legalább 72 órával a teszt megkezdése előtt pontos specifikációt kell adni a felhasználni kívánt autóról, a pilóták nevéről, a teszt természetéről, a teszt dátumáról és annak hosszáról, valamint a teszttervekről.

Belépés