MotoGP Hírek - Frissült a 2014-es versenynaptár: változott a tengerentúli futamok sorrendje

Készült: 2013.december.13 18:45 Készítette: Lipták Melinda Írta: Balogh Tamás Kategória: Moto3 hírek, Motoros Hírek, Moto2 hírek, Motogp hírek Forrás P1race

A FIM pénteken egy újabb változatát adta ki a gyorsasági motoros világbajnokság 2014-es versenynaptárának. A korábbi verzióhoz képest módosult a szezonvégi tengerentúli fordulók sorrendje, valamint Jerez immár biztosan a kalendárium részének tekinthető. A brazil pálya azonban még mindig homologizációra vár, így a dél-amerikai futam sorsa továbbra is bizonytalan.
Közeledik a 2013-as naptári év vége, így egyre inkább körvonalazódnak a 2014-es bajnokságok menetrendjei. Két hete látott napvilágot a Superbike világbajnokság előzetes versenynaptára, pár nappal később a túraautó-világbajnokság kalendáriumát tették hivatalossá, ma pedig a FIM a gyorsasági motoros világbajnokság naptárának legfrissebb változatát hozta nyilvánosságra. A legutóbbi verzióhoz képest annyi változás történt, hogy a jerezi futam mellől eltűnt az a megjegyzés, hogy „a szerződés aláírására várnak”, azaz az első spanyolországi forduló helye immár biztossá vált.

Ennél sokkal fontosabb módosítás, hogy felcserélődött a szezonvégi tengerentúli versenyek sorrendje: a jelenleg verzió szerint a japán futamra kerülne sor legelőször, majd következne a maláj, illetve az ausztrál hétvége – ez pont az ellenkezője annak, ahogy 2013-ban rendezték ezeket a fordulókat. A változtatás oka minden bizonnyal az időjárásban keresendő: emlékezhetünk, hogy idén Motegiben a teljes pénteki napot és a szombat délelőttöt is elmosta az eső október végén. Annak köszönhetően azonban, hogy a Formula-1 nemrég kiadott kalendáriumában a suzukai Japán Nagydíj egy héttel előbbre került, a MotoGP-sek is korábban utazhatnak a felkelő nap országába (a két sorozat azonos országban rendezett futamait nem rendezhetik ugyanazon a hétvégén), így talán a mostoha időjárási körülményeket is elkerülhetik a versenyzők.

Említésre méltó még a versenynaptárral kapcsolatban, hogy a brazíliai aszfaltcsík homologizációja továbbra is várat magára, így a második dél-amerikai futam (Argentínában is rendeznek egy fordulót az évad elején) sorsa továbbra is kérdéses, így még az sem tekinthető hivatalosnak, hogy 19 versenyből fog állni a 2014-es szezon.

 
A gyorsasági motoros világbajnokság 2014-es versenynaptárának legújabb változata:
Március 23. Katari Nagydíj Losail *
Április 13. Amerikai Nagydíj Austin
Április 27. Argentin Nagydíj Termas de Rio Hondo
Május 4. Spanyol Nagydíj Jerez de la Frontera
Május 18. Francia Nagydíj Le Mans
Június 1. Olasz Nagydíj Mugello
Június 15. Katalán Nagydíj Barcelona-Catalunya
Június 28. Holland Nagydíj Assen **
Július 13. Német Nagydíj Sachsenring
Augusztus 10. Indianapolisi Nagydíj Indianapolis
Augusztus 17. Cseh Nagydíj Brno
Augusztus 31. Brit Nagydíj Silverstone
Szeptember 14. San Marinói Nagydíj Misano
Szeptember 21. Aragón Nagydíj Aragón
Szeptember 28. Brazil Nagydíj Brasilia ***
Október 12. Japán Nagydíj Motegi
Október 19. Ausztrál Nagydíj Phillip Island
Október 26. Malajziai Nagydíj Sepang
November 9. Valenciai Nagydíj Valencia
     
* Esti verseny    
** Szombati verseny    
*** A pálya még homologizációra vár  

Belépés