MotoGP Hírek - Marc Marquez: „Ki kell élvezni a bajnoki címet”

Készült: 2013.december.10 14:08 Készítette: Lipták Melinda Írta: Balogh Tamás Kategória: Motoros Hírek, Motogp hírek Forrás P1race

Marc Marquez idén számos rekordot megdöntve minden idők legfiatalabb világbajnoka lett a királykategóriában, s mindezt rögtön újonc évében érte el. A Repsol Honda spanyolja most elismerte: mugellói és barcelonai problémái után érezte, hogy a MotoGP nehezebb, mint amire számított.
Marc Marquez parádésan kezdte pályafutása első MotoGP-s évét: a katari évadnyitón rögtön dobogóra állt, majd Austinban meg is szerezte első futamgyőzelmét. A következő versenyeken is az első háromban zárt a fiatal spanyol, ám aztán elérkezett a mugellói hétvége: a Repsol Honda újonca óriásit bukott a célegyenesben a második szabadedzésen. Szerencsére sérülés nélkül megúszta az incidenst, ám aztán a futamon is eldobta a motort – mint az később kiderült: a szezonban egyedüli alkalommal. Egyértelműen ez volt Marquez szezonjának a mélypontja:
„A legrosszabb pillanatom a szezonban a mugellói hétvégén történt” – idézi a motoros szavait a speedweek.de szakportál. „Aztán Barcelonában is problémám volt, noha a futam végén dobogóra állhattam. Ez után a két verseny után azt gondoltam: ’Váó, a MotoGP géposztály nehezebb, mint gondoltam’. Addig tudtam tartani a lépést Jorgével és Danival, de Mugellóban és Barcelonában tényleg problémáim voltak. Azután a fejlődés remek ütemben haladt.”

Marquez mugellói bukása jelentette a repsolos idényének mélypontját
Marquez aztán az összes hátralévő futamon dobogóra állt (leszámítva Phillip Islandet, ahol kizárták), s végül négy pont előnnyel megnyerte a vb-trófeát. „Ki kellett élvezni a bajnoki cím megnyerésének pillanatát, mert nem tudhatod, lesz-e még rá alkalom a pályafutásod során” – fogalmazott ezzel kapcsolatban az újonc. „Természetesen nagyon remélem, hogy a következő években még sokszor átélhetem ezt a pillanatot, de előbb szeretném ezt a trófeát kiélvezni.”
A repsolos ezzel a sikerrel megdöntötte Freddie Spencer 1983 óta fennálló rekordját, s immár ő a legfiatalabb királykategóriás világbajnoka, miközben Kenny Roberts 1978-as elsősége után ő lett az első, aki újoncként tudott csúcsra jutni. „Idén sokat beszéltem Freddie Spencerrel és Kenny Roberts-szel, és nagyszerű, ha két ilyen legendával lehetsz” – nyilatkozta Marquez. „Mindketten azt mondták, hogy én egy nagyon jó versenyző vagyok. Nagy motivációt jelent, s egyúttal lenyűgöző, ha két olyan legenda, mint Spencer és Roberts, ilyesmit mond.”

Belépés