MotoGP Hírek - Rossi: „A cél, hogy többször legyünk dobogón és több futamot nyerjünk”

Készült: 2013.december.07 16:06 Készítette: Lipták Melinda Írta: Balogh Tamás Kategória: Motoros Hírek, Motogp hírek Forrás P1race

Valentino Rossi két balul sikerült év után idén visszatért a Yamahához, ám 2013-ban is mindössze egyetlen győzelemmel és néhány dobogóval zárta a „Doktor”. A kilencszeres világbajnok a motogp.com beszélgetett az idei évről, a jövőről, az olasz pilóta Moto3-as csapatáról, valamint Doriano Romboni haláláról – az interjút most mi is változtatások nélkül közöljük olvasóinkkal.
- Valentino, 2013 a hullámhegyek és hullámvölgyek szezonja volt számodra. Szerda este lehetőséged volt feleleveníteni minden emléket a Yamaha milánói rendezvényén…
- Igen, ez egy jó este volt együtt, s visszatekinthettünk az évre, néhány jó pillanattal és remek videóval. Azt mondanám, hogy ez egy nagyszerű idény volt, de valóban voltak hullámhegyeink és hullámvölgyeink. Az idei év nehéz volt, az biztos, s a szezon végén reméltem, hogy versenyképesebb leszek, s dobogókért harcolhatok. Sajnos néha túl keményen nyomtuk, s ez nem sikerült, de jövőre újra megpróbáljuk.

- Mi Valentino Rossi célja 2014-re?
- Először is, most pihenünk és feltöltjük az akkumulátorainkat, hogy készen álljunk a jövő évre. A cél, hogy megpróbáljunk jobban teljesíteni: többször legyünk dobogón, több futamot nyerjünk, s meglátjuk, hol fogunk állni a szezon végén.

- Lehetett hallani pletykákat a visszavonulásodról, de azóta már elmondtad a sajtóban, hogy az félreértés volt…
- Ez igazából nem félreértés volt! Ez nagyon is egyértelmű volt, de a sajtó úgy tálalta a híreket, hogy azok pletykákat generáljanak! További egy évre van szerződésem, s a szívem mélyén még szeretném utána is folytatni egy újabb kétéves kontraktussal, de ehhez versenyképesnek kell lennem, szóval jövőre fogok dönteni.

- Kértél bármi speciálisat a Yamahától a motor tekintetében?
- Azt, hogy dolgozzunk együtt a Yamahával, hogy megoldjuk a problémát, s jobban az én stílusomhoz igazítsuk az M1-et. Ez a cél a Yamahával, s őket is rendkívül motiválja, hogy a legjobbjukat nyújtva segítsenek nekem az élmezőnyben maradni. Már alig várom! Meglátjuk, mi lesz, de a cél ez: hogy fejlesszük a motort, hogy az még jobban passzoljon hozzám.

- És mindig jó az olyan csapattárs a bokszban, mint Jorge Lorenzo – és ő azt mondta, „áldottnak” érzi magát, hogy melletted dolgozhat…
- (Nevet.) Úgy gondolom, egy remek csapat vagyunk! A hangulat valóban nagyon jó volt idén, s ez igaz Jorge és köztem lévő kapcsolatra is. Ő az egyik legjobb… számomra jelenleg ő a csúcs. Idén valami nagyszerűt hajtott végre, noha nem nyerte meg a bajnokságot, szóval nagyon örülök, hogy ugyanabban a csapatban lehetek vele. Mindig kiváló a csata, s remek, ahogy emeljük egymás szintjét.

- Múlt héten bemutattad az új Team Sky–VR46 Moto3-as alakulatot, amelynek Romano Fenati és Francesco Bagnaia lesznek a versenyzői – ketten az olaszországi „farmodról”. Nagyon lelkesnek tűnsz a projekt kapcsán!
- Igen! A projekt először egy akadémiaként indult a fiatal versenyzők számára, s ez remek volt, mert nagyon élveztük. Jó szervezetünk volt, s megpróbáltunk segíteni néhány fiatal olasz motorosnak, hogy eljusson a legjobbak közé. A csapat ötlete csak ez után jött. Az elején nagyon aggódtunk – és még mindig aggódunk (nevet) –, de ez egy jó projekt, s az emberek nagyon élvezik. Egy nagyszerű csapatot raktunk össze, s megpróbálunk segíteni Fenatinak és Bagnaiának, hogy jó helyezést érjenek el jövőre.

- Mik a tervek a szünidőre?
- Semmi különleges. Szeretek sokat snowboardozni, szóval elutazom a hegyekbe a tél során, snowboardozom egy kicsit, s a barátaimmal leszek, de ez mind nagyon-nagyon pihentető lesz.

- Sajnos az év tragikusan zárult Doriano Romboni halála miatt…
- Hogy őszinte legyek, ami Dorianóval történt, arra nem találok szavakat – különböző okokból. Mindenekelőtt, Doriano egy hős volt számomra, amikor fiatal voltam: a kilencvenes évek elején sokat követtem a gyorsasági motoros világbajnokságot, s a 250 köbcentis géposztály nagyon népszerű volt, különösen Olaszországban, hiszen ott volt nekünk Max (Biaggi – a szerk.), Loris (Capirossi – a szerk.) és Romboni együtt. Nagy rajongója voltam Dorianónak, s szerencsém volt jól ismerni őt, mivel jó barátok voltak apukámmal, Grazianóval. Mindig nagyon kedves volt velem, mivel csak tízéves voltam akkor. De emellett az egész baleset egyszerűen hihetetlen volt… meghalni egy olyan versenyen, amelyet Marco (Simoncelli – a szerk.) emlékére rendeztek. Ez a sok dolog együtt váltja ki, hogy nem találok szavakat erre, szóval nagyon-nagyon szomorú vagyok.

Belépés