MotoGP Hírek - Agostini: „Az élet többet ér, mint egy verseny”

Készült: 2013.december.07 14:01 Készítette: Lipták Melinda Írta: Borbás Bálint Kategória: Motoros Hírek, Motogp hírek Forrás P1race

Giacomo Agostini a gyorsasági-motoros világbajnokság történetének legeredményesebb versenyzője a maga 15 világbajnoki címével. Egy élő legenda, aki természetesen máig figyelemmel kíséri a MotoGP történéseit, így Marc Marquezről, Jorge Lorenzóról, Dani Pedrosáról és Valentino Rossiról is van véleménye.
Nemcsak ezt osztotta meg a publikummal a GPOne.com-nak nyilatkozva, de jó barátja és hajdani versenyzője, Doriano Romboni elvesztése kapcsán is megszólalt, és a fiataloknak is üzent: csak óvatosan a közutakon, ne tessék utánozni Marquezt!

„Szinte biztosan Lorenzo és Marquez lesznek jövőre is a bajnoki cím fő favoritjai. Jorge nagyon ki lesz éhezve a győzelemre, míg Marctól mindenki azt várja, hogy újra bizonyítson, ami nem lesz egyszerű. Pedrosa is próbál majd nem alulmaradni, habár az elmúlt években látott nem éppen tökéletes kiegyensúlyozottságából (esések és a balszerencsék) kiindulva szerintem ő hátrányban van a két honfitársával szemben” – kezdte elemzését Agostini, majd rátért saját honfitársa, Valentino Rossi teljesítményének és döntéseinek kielemzésére.

Mindenekelőtt Jeremy Burgess leváltására és Silvano Galbusera kinevezésére tért ki. „Az, hogy így döntött, azt mutatja, hogy elege lett mindenből. Úgy gondolom, hogy Galbusera egy új ingert jelent majd Vale számára, még akkor is, ha bizonyos kor elérésével bizony már számításba kell venni olyan tényezőket is, mint a látás és a reflexek, amik már sosem lesznek olyanok, mint régen. Én is átmentem ezen a múltban, úgyhogy pontosan tudom, mit jelent ez, és jól értem a helyzetet” – mondta el Agostini, aki szerint tehát Rossit már életkora is hátráltathatja némileg a versenyzésben, és talán emiatt sem a régi. Az akaratereje viszont az, ezért az olaszok élő legendája sem írja még le a nagy utódot teljesen.

„Biztos vagyok benne, hogy mindent megtesz majd, hogy az első három agyára menjen, de a tízedik cím begyűjtése nagyon nehéz lesz. Viszont nagyon tetszett a legutóbbi nyilatkozata, amelyben kijelentette, hogy az első hat verseny sorsdöntő lesz számára, hogy utána elgondolkozzon esetleges visszavonulásán. Kár lesz érte, ha visszavonul, tekintve, hogy az utóbbi jó néhány évben már hozzászoktunk a jelenlétéhez. De sajnos ez már csak így megy: előbb vagy utóbb mindenkinek számolnia kell az öregedéssel és a korral” – fogalmazott Agostini.

A jelenleg 71 éves olasz legenda végül a nemrégiben, Marco Simoncelli emlékversenyén tragikus módon elhunyt Doriano Romboni esetéről is szót ejtett, és nyílt felháborodásának adott hangot a rendezők hányavetisége miatt, ami szerinte a tragédiához vezetett.

„Ad absurdum azt állítani, hogy ami történt, az normális. Megbocsáthatatlan hiba történt: alábecsülték a veszélyt. Elég lett volna például néhány egyszerű szalmabála vagy gumibála, és Doriano nehezen szállt volna így el a pályának azon a pontján. Ma viszont azért vagyunk itt, hogy elbúcsúztassunk egy nagyszerű embert, és egy remek barátot. 1994-ben és 1995-ben együtt dolgoztam vele. Az én csapatomban futott, és nagyon sok szép emléket köszönhetek neki” – emlékezett vissza fájdalmasan Agostini, aki egyre több fiatalabb barátját veszíti el.

Nem is győzi hangsúlyozni a mai fiataloknak, hogy a motorversenyzés egy veszélyes sport, az utca pedig végképp nem a száguldás és a vagánykodás terepe, mert mindenkit hazavárnak. „Hogy mit üzennék a mai fiataloknak? Először is, hogy soha, még egyszer mondom: soha ne utánozzák, azokat, akik pályán versenyeznek. A közút nem versenypálya, és az élet többet ér, mint egy verseny. Ne feledkezettek el mindig ugyanúgy védeni magatokat, akkor is, ha csak néhány kilométert tesztek meg a motorral” – szólt a jó tanács egy öreg motorostól, aki sokat nyert a pályán, de mégis megélte a 71 évet.   

Belépés