• Autós Hírek
  • Kamion Hírek - A TÜV garantálja az Iveco Stralis alacsonyabb fogyasztását

Kamion Hírek - A TÜV garantálja az Iveco Stralis alacsonyabb fogyasztását

Készült: 2013.december.07 13:57 Készítette: Lipták Melinda Írta: S.B. Kategória: Autós Hírek, Kamion hírek Forrás Kamion Hírek

Annak idején, amikor az EU bejelentette az Euro6-os norma bevezetését, a gyártók rendkívül féltek az új emissziós normák miatt, mivel a fogyasztás jelentős megnövekedésére számítottak. Kérték is az Uniós döntőbírákat, hogy a kötelezettség érvénybe lépésének dátumát halasszák el, mivel több időre van szükségük a megfelelő technológia kifejlesztésére.
Ebből aztán nem lett semmi, viszont mégis mindenki elkészült az előírásoknak megfelelő teherautójával.
Mi több, a fejlesztések olyan jól sikerültek, hogy az újdonságok rendre jobban fogyasztanak – legalábbis a gyártók állítása szerint. Van aki független szakértőhöz fordult az igaza bizonyítására, hiszen – elvileg – egy idegennek semmi érdeke a jobb teljesítmény felmutatása. Az Iveco is ehhez az eszközhöz folyamodott, az ő hitelességüket a TÜV támasztotta alá. Az olaszok büszkék arra, hogy az Euro6 követelményeit EGR nélkül sikerült elérniük csupán SCR-technológia használatával, ez pedig jelentős súly megspórolásával is járt. Egy ilyen, HI-eSCR rendszerű, 460 LE-s, Cursor11-es motorral szerelt, módosított aerodinamikájú Stralis Hi-Way nyergesvontató volt a tesztalany, összehasonlítás képen pedig egy szintén 460 LE-s. Euro5-ös, Cursor10-es erőforrású, előző generációs Stralis Hi-Way-t használtak. Az páros versenye természetesen a várt eredményt hozta, az új gép 2,33%-al kevesebb gázolajjal fogyasztott kevesebbet elődjénél.

Belépés