MotoGP Hírek - Marquez Le Mans-t is bevette, Zarco és Dovizioso bukott

Készült: 2018.május.22 07:33 Készítette: Czukor Melinda Írta: Balogh Tamás Kategória: Motoros Hírek Forrás P1race

MotoGP Hírek - Marquez Le Mans-t is bevette, Zarco és Dovizioso bukott
Mozgalmasan indult a MotoGP Francia Nagydíja, hiszen előbb az olasz ducatis, majd a pole-ból induló hazai hős is dobta el a motort. Végül azonban az egyedüliként a kemény hátsó gumira szavazó címvédő viszonylag magabiztosan húzta be idei harmadik sikerét, megelőzve Danilo Petruccit és Valentino Rossit.
A hazai közönség legnagyobb örömére Johann Zarco indulhatott a pole-ból a MotoGP Francia Nagydíján, a start után azonban Jorge Lorenzo tört az élre, a francia pedig elképesztően bátor manőverrel sorolta be mögé másodiknak. Andrea Iannone már az első kanyarokban bukott, míg az éllovas duó mögött Andrea Dovizioso, Danilo Petrucci, Marc Marquez és Valentino Rossi sorakozott. Zarco igyekezett nyomás alá helyezni Lorenzót, ehelyett azonban Dovizioso ment el a yamahás mellett, így a két Ducati haladt az első két pozícióban.

Dovizioso aztán csapattársát is megelőzte, másodpercekkel később azonban elcsúszott – Jerez után ismét nullázott a vb-címre is esélyesnek tartott olasz! Mindeközben az egyedüliként a kemény keverékű hátsó abroncsra szavazó Marquez utolérte Lorenzo és Zarco párosát, sőt a franciát ideiglenesen el is kapta a címvédő. Újból már nem is kellett viszont próbálkoznia, a Tech3 versenyzője ugyanis elcsúszott a második helyen haladva – ezzel az összetettben az ezüstérmes pozíciót elfoglaló motoros is idejekorán kiállni kényszerült.

Alig voltunk túl a táv harmadán, amikor Marquez keményen betette a motort Lorenzo mellé, ezzel pedig élre állt a világbajnok. Az elöl és hátul is lágy abroncsot választó spanyol viszont elkezdett visszacsúszni: előbb Petrucci, majd Rossi és Jack Miller is elment mellette. A két olasz igyekezett tartani a lépést Marquezzel is, a repsolos azonban egy leggyorsabb körrel jelezte, hogy nem lesz könnyű dolguk, ha el akarják őt kapni. A különbségek nagyjából megmerevedtek egy másodperc fölött, a legszorosabb csata Lorenzo és az őt utolérő Dani Pedrosa között zajlott.

Marquez végül a hajrában sem hibázott, kényelmes előnnyel szerezte meg sorozatban harmadik győzelmét – ezzel egyfelől jelentősen növelte előnyét az összetettben, másfelől 38. MotoGP-s sikerével utolérte Casey Stonert a vonatkozó örökranglista ötödik helyén. Petrucci és Rossi a dobogót, Miller negyedik helyével pedig a Pramac Racing örömét tette teljessé. Őket a Lorenzót lenyomó Pedrosa követte, majd mögöttük jött Maverick Vinales a másik gyári Yamahával, a top10-be pedig a szombaton még hatalmasat repülő Cal Crutchlow, az apriliás Aleix Espargaro és a suzukis Alex Rins fért még be. Folytatás két hét múlva Mugellóban.