Motocross hírek - Team Hungary, az interjú

Készült: 2013.szeptember.24 05:48 Készítette: Super User Írta: Nagy Norbert Kategória: Motoros Hírek, Motocross hírek Forrás MxOnline

Motocross hírek - Team Hungary, az interjú
Három fazon, három különböző egyéniséggel és életúttal. A 2013-as Team Hungary ennél vegyesebb nem is lehetne. Van köztük egy sokat látott veterán, egy szép reményű újonc, és egy ígéretes tehetség, aki pályafutása csúcsán van. Három teljesen különböző karakter, de a cél közös.
Három teljesen különböző karakter, de a cél közös. Most nem számít az egyéni érdek, együtt kell meghalniuk a pályán. Csütörtöki interjúnkban a magyar MX válogatottat faggattuk ki a közelgő csapatvilágbajnokságról.


NÉMETH KORNÉL (#82) - MX1


Milyen célokkal utazol Németországba?

Az A-finálét célozzuk meg a csapattal. Ezzel a hármassal úgy gondolom, ez végre összejöhet nekünk. A technikára egy szavam sem lehet, a HTS KTM és a WP Havasi egész évben ütőképes motort adott nekem. Havasi is ott lesz a versenyen, ami számomra megnyugtató. Minden összeállt, felkészültebbek vagyunk, mint valaha.

Te vagy a csapat legtapasztaltabb tagja. Milyen emlékeid vannak a korábbi Nemzetek Krosszáról?

Ez talán az ötödik vagy hatodik alkalom lesz a válogatottban. Az első még Foxhillsben volt, Angliában 1998-ban. Gyerek voltam még, akkor nagy élmény jelentett John Dowd, Doug Henry, Ricky Carmichael vagy Stefan Everts ellen menni. Brutális sár volt akkor, amivel nehezen tudtunk csapat szinten megbirkózni. Szép emlék még a 2006-os verseny Matterly Basinben, szintén Angliában. A B-finálét nagy előnnyel nyertem, de a többiek teljesítménye kevés volt, hogy kvalifikáljuk magunkat. Azt is nagy sikernek éltem meg, hogy James Stewart köridejeinél nem mentem sokkal rosszabb köröket.

Teutschenthalban mit vársz magadtól?

A tempómmal nincs nagy baj idén, csak a startokon kellene javítanom. Valamiért most megint nem érzem. A következő két hétben nagyobb hangsúlyt fogok erre fektetni. Bízom benne, hogy egy sikerül jól berajtolni, és pár srácot megelőzni. Akkor nem lesz baj.

A pályával talán neked volt a legtöbb kontaktod az utóbbi években. Mit gondolsz róla? Fekszik neked?

Régebben jobb ritmusa volt, lendületesebben lehetett rajta motorozni, most a sok ugróval nagyon megtörték a lendületét, de úgy tudom, hogy erre a versenyre még áttúrják, szóval senki sem mondhatja azt, hogy ismeri. Abban viszont biztos vagyok, hogy színvonalas rendezvény lesz, remélhetőleg szép magyar eredménnyel.
Motocross hírek - Team Hungary, az interjú
FIRTOSVÁRI GÁBOR (#83) - MX2

Te vagy az újonc, a legfiatalabb a csapatban. Nem frusztrál?
Nem teszek magamra felesleges nyomást, úgy gondolom, hogy megdolgoztam ezért a posztért. Az idei magyar és cseh versenyeken jó tempót mentem, eddig még nem éreztem magam ilyen jól a nyeregben, ami az OKR KTM támogatásának is köszönhető. Bízom benne, hogy Kornélt és Bencét méltó módon tudom majd kiegészíteni a csapatban.

Az ellenfelekből mennyire vagy felkészült?
A rajtlistát végig nézve, eléggé komoly a mezőny. Talán az utóbbi évek legkomolyabb MX2-es mezőnye lesz ott Teutschenthalban. Párat közülük ismerek, versenyeztem velük korábban a kis kategóriákban, vagy az EMX2-es mezőnyben. Nagy daráló lesz, az biztos, de megpróbálok alkalmazkodni hozzá.

A pályával volt korábban tapasztalatod?
Mentem már rajta, nagyon technikás a vonalvezetése. A kanyarok után rögtön ugrók vannak, mindig mélyen beszántják, szóval gyorsan nyomvályús lesz. Precíz és gyors motorozással lehet csak itt érvényesülni. Nem tudom mennyire fog változni a karakterisztikája az átépítés után, de annyi biztos, hogy mindenki ugyanazon a pályán fog motorozni.

Hogyan készülsz a nagy versenyre? Neked már idén nincs komoly tétmeccsed.
Elsősorban mentálisan. A fizikai állapotommal nem volt probléma, persze ez nem jelenti azt, hogy hanyagolnám az edzéseket. Ha fejben erős leszek, akkor el tudom érni azt, amiért kiutazom Németországba. Szeretném, ha erre az évre sokáig emlékeznék és emlékeznének. Hiszek a sikeres magyar szereplésben.
Motocross hírek - Team Hungary, az interjú
SZVOBODA BENCE (#84) - Open

Hányadik csapatvébédre készülsz?
2009-ben voltam először a Nemzetek Krosszán, azóta sérülés miatt nem tudtam a hazámat képviselni. Az olaszországi versenyt nagyon élveztem, sajnos akkor több dolog is hátráltatott, például egy kényes csuklósérülés. Azóta sok idő eltelt, mentálisan és fizikálisan is a toppon vagyok, az idei szezonom talán a legsikeresebb. Remélem a formámat sikerül átmenteni a csapatvébére is.

Milyen eredménnyel lennél elégedett?
Az A-fináléval. Persze ezt mondani a legkönnyebb, sok minden kell hozzá, hogy ez össze is jöjjön. Mivel ez technikai sport, így a pakliban mindig benne van a műszaki hiba lehetősége, de emberek is vagyunk, úgyhogy kelhet bárki rossz lábbal. Közülünk is, meg az ellenfelek közül is. Ha nem lesz semmi dráma, akkor úgy gondolom, hogy nem irreális elvárás az A-döntő. Ott pedig bármi megtörténhet. Talán még egy olyan eredmény is benne van ebben a csapatban, amire még mi sem számítunk. Lényeg a lényeg: már az A-döntő felér nekünk egy világbajnoki címmel.

Ha a szívedre teszed a kezed, akkor is 350-essel indultál volna a versenyen?
Igen, hát nem volt választásom, mivel Kacsának nincs versenytapasztalata a 350-essel, és mivel idén én az ADAC-n ezzel a motorral megyek, így egyértelmű volt mindenki számára a csapatfelállás. Azt tudni kell, hogy a 250-es motorba kell a legjobban belenyúlni ahhoz, hogy versenyképes legyen a nyugati nagymenőkével szemben. A HTS csapatban idén én széria blokkal mentem MX2-ben, az a motor a csapatvébére kevés. Ha megkaptam volna a csehektől az éles 250-es gépem, akkor azért kíváncsi lettem volna, hogy a világ élvonalában most hol vagyok az MX2-es kategóriát illetően. De úgy gondolom, hogy a legjobb döntést hoztuk meg, ennek a csapatnak ebben a felállásban van csak esélye.
Motocross hírek - Team Hungary, az interjú